Makedonija: dve godine zatvora za Nikolu Gruevskog

Nikola Gruevski

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Tvrdi da je nevin - Nikola Gruevski

Bivši predsednik makedonske vlade osuđen je danas prvostepeno u Krivičnom sudu u Skoplju na dve godine zatvora zbog afere „Mercedes".

Reč je o malverzacijama u vezi sa kupovinom luksuznog blindiranog automobila koji je makedonske poreske obveznike koštao skoro 600 hiljada evra.

Bivši zamenik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao nalog za kupovinu vozila je dobio šest godina i šest meseci.

U istom postupku sudilo se i bivšoj ministarki policije Gordani Jankulovskoj, ali je njen predmet izdvojen zbog „rizične trudnoće".

I njoj i Gruevskom se sudilo zbog podsticanja Popovskog na krivično delo. Popovski je juče u odvojenom postupku osuđen na devet godina zatvora, opet u vezi sa kupovanjem službenih vozila za MUP.

Ni Gruevski ni Jankulovska nisu se pojavili na suđenju, ali su pristalice Gruevskog protestovale ispred sudnice.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Skupa igračka: „mercedes" klase S

Afera „mercedes" je počela da se odvija u junu 2016. godine, kada su u javnost procurili tajni snimci na kojima se, između ostalog, čuje kako se Gruevski traži da mu se nabavi taj automobil, ali tako da građani to ne saznaju.

Sudija je to uzela kao otežavajuću okolnost, rekavši da je Gruevski time „omalovažio narod".

Blindirani „mercedes S-600" koji je kupljen na nameštenom konkursu ima dva televizijska ekrana, „suraund" zvučni sistem, odvojenu klimu za svakog putnika i sedišta za masažu. Plaćen je 580 000 evra.

Nova makedonska vlada je najavila da će taj automobil biti prodat, a sredstva vraćena u budžet.

Ovo nije kraj nevolja bivšeg premijera, koji je bio na čelu vlade od 2006. do 2016. godine. Čekaju ga još četiri suđenja zbog korupcije na osnovu optužnica koje je podigao Specijalni tužilac.

Gruevski je drugi bivši predsednik vlade iz regiona koji je zaglavio zatvor. Pre njega se to desilo bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu, koji je 2012. godine zbog korupcije bio prvostepeno osuđen na 10 godina.

Sanaderu je ta presuda prvo smanjena na osam i po godina, a zatim ukinuta zbog proceduralne greške, ali je ipak proveo pet godina iza brave.