Lokalni izbori: Kako je Đukanović „odbranio" Podgoricu

Đukanović, Cetinje, 20. maj 2018. godine Image copyright Getty Images
Natpis na slici Milo Đukanović je još jednom savršeno izmerio političko vreme koje mu je potrebno za izborni trijumf

Pristalice Mila Đukanovića nisu se čestito ni oporavile od slavlja njegove ubedljive pobede na predsedničkim izborima, a već imaju novi razlog za radost - DPS je ubedljivi pobednik lokalnih izbora u Podgorici i još osam opština i gradova.

Glavnim gradom Crne Gore nastaviće da upravlja Demokratska partija socijalista kojoj, po svemu sudeći, zbog ubedljive pobede neće biti potreban koalicioni partner.

Slično će biti u Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Šavniku i Žabljaku - DPS će moći sam da formira vlast u ovim opštinama, dok će im u Baru, Kolašinu i Golubovcima biti potreban koalicioni partner, a situacija u Plavu je nešto neizvesnija.

Rožaje je jedina opština u kojoj se glasalo u ovom ciklusu gde će DPS ostati u opoziciji zbog trijumfa Bošnjačke stranke.

Natpis na slici Rožaje - jedina opština u ovom izbornom ciklusu u kome DPS nije uspeo da dođe do pozicije da formira vlast

„Odbrana Podgorice"

Sa gotovo 50 odsto osvojenih glasova, DPS je raspršio sve nade opozicije koja je imala ambiciju da iz Podgorice počne talas promene vlasti u Crnoj Gori.

Široka koaliciona lista koja u svom nazivu nije imala ime stranke, ali jeste „predsednika svih građana" Mila Đukanovića, moći će sama da formira gradsku vlast, mada joj u pomoć može priteći i koalicioni partner sa državnog nivoa - Socijaldemokrate.

Podgoričke „Vijesti" prenose zadovoljstvo pobednika i citiraju poslanika DPS-a Miloša Nikolića koji je ocenio da su nade opozicije da će pobediti na izborima u Podgorici bile „iracionalne" .

DPS je biračima ponudio nastavak politike koju je vodio osamnaest godina, koliko upravlja Podgoricom.

Oni su odgovorili ubedljivom podrškom.

Natpis na slici Posle Miomira Mugoše i Slavoljuba Stijepovića, i naredni stanar podgoričke Gradske kuće biće iz DPS-a

Tramvaj nije spasio opoziciju

Pre dva meseca, crnogorska opozicija je ambiciozno krenula u pokušaj da organizuje jedinstvenu kolonu koja bi promenila vlast.

Opozicionari su bili spremni i da „preskoče" predsedničke izbore, da bi punu snagu sačuvali za podgoričku bitku.

I preračunali su se.

Najpre se surovo raspala ideja o jedinstvenom nastupu, što je dovelo do manje izlaznosti na izborima - a to je dodatno ojačalo snagu disciplinovanih birača DPS-a.

Nudili su opozicioni lideri izgradnju tramvaja, zoološkog vrta, narodne kuhinje, besplatne legalizacije.

Dobili su lekciju: razjedinjeni nemaju šta da traže.

Image copyright Mensur Pelinković
Natpis na slici Trgom nezavisnosti u Podgorici dominirali su plakati najjače opozicione koalicije - Alekse Bečića i Dritana Abazovića

Rezultati izbora u Podgorici

izvor: CEMI, na osnovu 95 odsto biračkih mesta

  • „Za dobro građana Podgorice", Milo Đukanović - 47,6% glasova, 32 mandata
  • Aleksa Bečić - Dritan Abazović, „Podgorica za 21. vijek" - 25,8% glasova, 17 mandata
  • „Demokratski front-Socijalistička narodna partija - 12,3% glasova, 8 mandata
  • Socijaldemokrate - Ivan Brajović - 5,1% glasova, 3 mandata
  • Albanska alternativa - 1% glasova, 1 mandat

Jedna razbijena glava

Crnogorska policija primila je čak 21 prijavu zbog incidenata u vezi sa izborima.

Kada se uzme u obzir da se glasalo u svega deset opština, broj incidenata zvuči još ozbiljnije.

Najdramatičnije je bilo u podgoričkom naselju Konik, gde je jednom opozicionom aktivisti razbijena glava u sukobu sa, kako tvrde u opoziciji, batinašima vladajuće stranke.

Uz obećanje policije da će ispitati sve incidente, ostaje utisak da demokratičnost izbornih procesa, poput ostalih zemalja u regionu, i u Crnoj Gori klizi ka lošijem.

Uticaj predsedničkih izbora

Milo Đukanović odigrao je još jednu političku šahovsku simultanku na političkoj sceni.

Pre dva meseca, ušao je u predsedničku trku i - već tada ostvario dve pobede.

Ubedljivo je porazio rivale, „zagrejao" stranačku i državnu biračku mašineriju za važne lokalne izbore i na njima - pobedio.

Inaugurisan je za predsednika svih građana u prestonici Cetinju na početku poslednje nedelje kampanje za lokalne izbore.

Ni to mu nije smetalo da govori na završnom mitingu liste sa svojim imenom pet dana kasnije.

Šta dalje

Milo Đukanović obezbedio je stabilnost vlasti i „odozgo" - sa pozicije predsednika, i „odozdo" - sa nivoa lokalne vlasti.

Parlamentarni izbori redovno stižu na red za dve godine, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će se tada održati.

Na talasu sigurne vlasti, poput strategije stalne izborne tenzije koju primenjuje Aleksandar Vučić u Srbiji, Đukanović može zatražiti prevremene izbore.

Opozicija će do tada učiti na istim lekcijama.

Kao najrelevantnija grupa nasuprot DPS-u definisala se centristička koalicija izuzetno mladih lidera Alekse Bečića i Dritana Abazovića.

Demokrate i URA imaju sada samo jedan zadatak - da ne ponove grešku vodećih opozicionih stranaka iz prethodnih izbornih ciklusa koje maltene i ne dočekaju naredno glasanje.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Uvod u parlamentarne izbore 2016. godine bili su protesti, na koje je i sada pozvao Demokratski front

Pozivi na protest koji stižu iz Demokratskog fronta, nekada mnogo ubedljivijeg političkog igrača, sada deluju kao pokušaj ostanka u opozicionom životu.

Na toj „klackalici", još slabije stoji Miodrag Lekić, čovek kome je nekoliko procenata nedostajalo do pobede na prethodnim predsedničkim izborima, a sada mu nedostaje nekoliko desetina glasova da u Podgorici uopšte pređe cenzus.

Sudbina je to koju će pokušati da izbegne bar još tri stranke ili koalicije kojima je samostalni izborni nastup doneo više brige nego radosti.

Povezane teme

Više o ovoj priči