Parlamentarni izbori u Sloveniji: Igra malih brojeva

  • Aleksandar Miladinović
  • BBC novinar
Predizborno sučeljavanje, Ljubljana, 28. maj 2018.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Janez Janša, Marjan Šarec i Miro Cerar (s leva na desno) - glavni rivali na vanrednim izborima u Sloveniji

Treći put za redom, glasači u Sloveniji izaći će u nedelju na vanredne parlamentarne izbore jer ni vlada Mira Cerara nije izdržala pun četvorogodišnji mandat.

Ekonomski najprosperitetnija zemlja nastala iz bivše Jugoslavije tako nastavlja svoju deceniju političke nestabilnosti.

Predizborne ankete pokazuju da na dvocifreni broj procenata sa sigurnošću može računati samo konzervativna Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, koju donekle prati samo Lista Marjana Šarca, novoosnovana partija gradonačelnika Kamnika.

Na očekivanom jednocifrenom broju procenata su Socijaldemokrate Dejana Židana, ali i stranka aktuelnog premijera Mira Cerara, nekadašnje premijerke Alenke Bratušek, penzioneri u stranci DeSUS Karja Erjaveca, Nova Slovenija, Levica.

Izbornog pobednika odlučiće glasovi 1,7 miliona birača, ali će prava politička utakmica tek uslediti - kada počnu pregovori o formiranju vlade.

Janša protiv „autobus stranaka", treći put

Ovakav poredak u istraživanjima nije iznenađenje - Janez Janša već treći izborni ciklus jedan je od vodećih lidera na sceni, ali ne i dovoljno snažan da bi se vratio na vlast.

Sa druge strane rivali mu se menjaju - 2011. godine to je bio gradonačelnik Ljubljane srpskog porekla Zoran Janković, potom 2014. godine politički novajlija Miro Cerar, a sada spram njega stoji nekadašnji novinar i komičar Marjan Šarec.

Posle odustajanja od izborne trke dosadašnjeg predstavnika italijanske nacionalne manjine, Janez Janša ostao je jedini kandidat za poslanika koji je bio biran u svaki saziv slovenačke skupštine od sticanja nezavisnosti.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Janša (na slici) je bio prvi ministar odbrane Slovenije, još tokom sukoba sa snagama JNA

Novinar televizije Planet Gašper Petovar kaže da Marjan Šarec, Janšin glavni rival, pripada grupi politički neafirmisanih ljudi koji se pozicioniraju na sredinu političkog spektra i žele glasove birača svih stranaka.

„Problem sa novim licima na političkoj sceni je taj što nemaju nikakvog iskustva.

Vode vladu dok odgovaraju drugim političkim partnerima", kaže Petovar za BBC i dodaje da se stranke ovih lidera u Sloveniji nazivaju „autobus stranke".

Od ekonomije do migranata

Dosadašnji premijer Miro Cerar srušio je sopstvenu vladu posle odluke Vrhovnog suda da poništi rezultate referenduma iza koga je stajala njegova vlada, a ticao se izgradnje drugog koloseka pruge Koper - Divača.

Tako je ekonomija na neki način bila tema kojom je izborna trka i otpočela.

„Cerarova vlada ima privredni rast, Slovenija je manje zadužena.

Ali to su posledice rada i ranijih vlada - Janeza Janše i Alenke Bratušek, zakona koji su ranije doneti.

Nijedna velika reforma nije izvedena u Cerarovom mandatu", kaže Gašper Petovar i dodaje da slovenački privredni rast puno zavisi od Nemačke i izvoza u tu zemlju.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

U izbornoj kampanji, sve su glasnije najave da bi Austrija mogla uvesti strožije kontrole na granici sa Slovenijom, uprkos članstvu u zoni Šengenskog sporazuma

Kampanja se usmerila i u pravcu koji diktira Janša - migrantska kriza došla je na dnevni red predizbornih poruka, pre svega kao način upozorenja Janše da Slovenija nije dovoljno učinila da zaštiti sebe i svoje granice.

„Janša ima sličan stav prema migrantskoj politici kao Orban.

Dodatno, zalaže se za dublje povezivanje sa Višegradskom grupom zemalja, koje imaju sličan stav prema migrantima", kaže Petovar.

U finišu kampanje, u javnosti se spekuliše da ova sličnost nije jedina Janšina bliskost sa Orbanom.

Pominje se i da je mađarski premijer finansijski pomagao Janšinu kampanju kroz mađarske firme, ali će to, po svemu sudeći, ostati deo predizbornih razmirica.

Kako formirati vladu

Najteži deo posla uslediće kada se birališta zatvore, glasovi prebroje i desi se očekivano - da nema nijedne stranke koja je blizu parlamentarne većine.

Janša je najbliži pobedi, ali na sigurnu koaliciju može da računa samo sa konzervativnom Novom Slovenijom.

„Ostali kažu - mi nećemo sa Janšom.

Ali znamo svi da se posle izbora to može promeniti", kaže Gašper Petovar.

Nije lakše ni na drugoj strani političkog spektra, dodatno podeljenog i posvađanog posle pada vlade Mira Cerara.

„Marjan Šarec može da računa na Socijaldemokrate i Mira Cerara - ali to nije dovoljno, potrebna im je stranka penzionera.

A sa njima ne žele da sarađuju ni Alenka Bratušek ni Miro Cerar - mada je u politici sve moguće", navodi Petovar.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Lider DeSUS-a Karl Erjavec je u centru pažnje predizbornog skandala u kome mu je ruski ambasador navodno dao podršku

Ovi izbori mogli bi da budu specifični bar po jednoj izmenjenoj ulozi.

Stranku penzionera DeSUS predvodi odlazeći šef diplomatije Karl Erjavec - na tom mestu bio je kod poslednja tri premijera: Janše, Alenke Bratušek i Cerara.

U ovom izbornom ciklusu, kako stvari stoje, Erjavec nema mnogo opcija na koje može da zaigra.

Zbog toga novinar Planeta Gašper Petovar ulogu „džokera" prognozira ili stranci bivše premijerke Alenke Bratušek, ili evroskepticima Zmaga Jelinčića koji bi mogli da iskoriste haotičnu situaciju da se vrate na političku pozornicu.

Puno toga, ipak, biće poznato već posle podataka o izlaznosti birača na izbore, a ona je u padu poslednjih godina - jedino su disciplinovane konzervativne pristalice Janeza Janše redovne na biralištima.

I pored toga, i njihovog lidera očekivala bi surova bitka za koalicione partnere.