Crna Gora i NATO - godina prva

  • Aleksandar Miladinović
  • BBC novinar
NATO i Crna Gora, 5. jun 2017.

Autor fotografije, Getty Images

Crna Gora i NATO proslavili su prvu godišnjicu svoje „veze" u - vazduhu.

Na nebu iznad Podgorice, grčki i italijanski borbeni avioni NATO-a pokazali su kako bi prizemljili neprijateljski avion - u ovom slučaju, tu ulogu je odigrala letelica Vlade Crne Gore, u kojoj se vozio ministar odbrane Predrag Bošković.

Demonstracija je to misije koja nosi naziv „Er Polising", a podrazumeva da će nebo Crne Gore nadgledati avioni grčkog i italijanskog vazduhoplovstva.

„Reč je o misiji koja ne podrazumeva ni stacioniranje vazduhoplova ni izgradnju objekata i baza u Crnoj Gori", kaže Bošković za BBC i dodaje da crnogorski budžet neće imati dodatnih troškova, a da je ovakav model već primenjen u Albaniji.

Bila je to i retka prilika da se i sami građani Crne Gore uvere u praktičnu primenu članstva njihove zemlje u Alijansi.

„Crna Gora je članstvo u Severnoatlantskom savezu postavila kao jedan od dva spoljnopolitička cilja i prioriteta nakon obnove državnosti.

Drugi je članstvo u EU", kaže ministar Bošković.

Sumirajući rezultate prve godine članstva, Bošković kaže da su Vojska i odbrambeni sistem Crne Gore dobili nastavak modernizacije, a država dodatnu potvrdu stabilnosti, zbog čega bi i ekonomija mogla da oseti boljitak.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Za prvo predsedničko putovanje u ovom mandatu, Milo Đukanović je odabrao Brisel i sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

„Izvoznik stabilnosti" ili povod za nestabilnost

U svojoj analizi prve godine crnogorskog članstva, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je 29. članicu Alijanse „izvoznikom stabilnosti na Balkanu".

Stabilnost nije bila ključna reč kada je Crna Gora u februaru 2018. godine donela odluku da pošalje svoja dva vojnika u misiju KFOR-a na Kosovu - jednog štabnog oficira u Prištinu, a drugog u komandu u Skoplje.

„Zaista bih zamolio da se uzdrže od toga, da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Republiku Srbiju, jer ako to budu uradili, sigurno neće pomoći ni dijalogu Beograda i Prištine, ni stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći poboljšavanju odnosa sa državom Srbijom", oštro je iz Beograda tada poručio srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Autor fotografije, GOV.ME/S.Matić

Potpis ispod fotografije,

Predrag Bošković je u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore bio je zamenik šefa diplomatije, a u Crnoj Gori ministar ekonomije, rada i obrazovanja

Ova najveća iskra tokom prve godine članstva Crne Gore u NATO-u nije zapalila veći regionalni plamen, ali je pokazala koliko stvari mogu biti komplikovane.

„Priča oko KFOR-a protumačena je u jednom delu javnosti kao kontroverzna. Potpuno nepotrebno.

Namerom da dva štabna oficira pošalje u misiju KFOR, Crna Gora samo pokazuje da je u punoj meri posvećena regionalnoj stabilnosti i miru", kaže ministar Bošković.

U Podgorici ponavljaju da su privrženi politici „otvorenih vrata" Alijanse i podržavaju one koji bi iz regiona pošli njihovim stopama.

Bosna i Hercegovina podeljena je i po ovom pitanju, dok Makedonija očekuje konačno rešenje pitanja imena pa da se usmeri na nastavak evroatlantskih integracija.

Potpis ispod fotografije,

Geostrateški položaj Srbije - žutom bojom označene su članice NATO-a, braon zemlje koje nisu deo Alijanse

Uloga stranih centara moći"

Oštro saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova kojim je Moskva upozorila Podgoricu zbog „neprijateljskog smera" i osudila „antirusku histeriju" obeležilo je prve dane članstva Crne Gore u NATO-u.

Na planu konkretnog i vidljivog, od tog saopštenja se nije daleko odmaklo - Crna Gora uvela je sankcije Rusiji još leta 2014. godine, na šta je Moskva odgovorila nekoliko meseci kasnije i taj „status kvo" i dalje je aktuelan.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Na dan kada je crnogorski parlament ratifikovao ulazak zemlje u NATO, protivnici ulaska su reagovali paljenjem zastave Alijanse

Ostala je i linija podele unutar crnogorskog društva o članstvu u Alijansi, koje i dalje živi kao zgodna tema svake predizborne kampanje, ali i dodatnog jačanja etničkih podela.

„Naša država je heterogeno društvo, tako da ne očekujemo potpuni javni i politički konsenzus ni po državno-strateškim pitanjima.

Valja naglasiti da su političke snage koje se u Crnoj Gori protive članstvu u NATO-u značajno finansijski i medijski potpomognute iz nekih stranih centara moći.

Ali, ne možemo sporiti ničije pravo na drugačije mišljenje", zaključuje Bošković i dodaje da je najvažnije da je očuvana unutrašnja stabilnost.

NATO je svojom „simboličnom pobedom" na Balkanu zadovoljan, bez obzira što dve hiljade crnogorskih vojnika ne donosi veliko uvećanje snaga Alijanse.

Ulaskom Crne Gore u NATO, i poslednji deo evropske mediteranske obale postao je deo prostora koji kontroliše ova Alijansa.

Novine u Vojsci Crne Gore

  • Mornarica: formiran Nacionalni pomorski operativni centar zadužen za nadgledanje situacije na moru
  • Vazduhoplovstvo: pokrenut Vazduhoplovni operativni centar za razmenu podataka sa saveznicima iz NATO-a
  • Kopnene jedinice: nabavka opreme, komunikacionih sistema

„Čojstvo i junaštvo" u 21. veku

Još u junu 2000. godine, Milo Đukanović, tadašnji predsednik Crne Gore kao dela Savezne Republike Jugoslavije, a danas predsednik nezavisne države, uputio je izvinjenje građanima Hrvatske, a posebno Dubrovnika, „za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je naneo bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA".

„Za nas u Ministarstvu bilo je najteže i najznačajnije povratiti ugled vojnog poziva, koji je bio značajno srozan tokom rata u bivšoj Jugoslaviji", kaže aktuelni crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Crnogorska vojska ima oko dve hiljade aktivnih pripadnika, a na čelu je vrhovni komandant - predsednik Milo Đukanović

Ministarstvo odbrane Crne Gore zbog toga je pokrenulo čitav niz kampanja kojima želi da se približi, pre svih, mladima.

Posebnu pažnju, kako pohvala tako i satirične kritike u čitavom regionu, privukla je akcija pravljenja stikera za aplikaciju za komuniciranje Vajber, gde se crnogorski vojnik pojavljuje kao glavni akter.

„Stikeri su prevazišli sva naša očekivanja.

Za tri meseca, preuzeti su više od 51 hiljadu puta", zadovoljan je Bošković.

Jednom regionalnom trendu, Crna Gora će se priključiti naredne godine.

U Ministarstvu kažu da je to vreme za početak primene koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka i tvrde da su mladi Crnogorci izuzetno zainteresovani da na ovaj način - bar delimično postanu deo NATO-a.