Samit Zapadni Balkan: U senci ostavki, vojne parade i smrti

  • Aleksandar Miladinović
  • Novinar BBC
Samit u Londonu, 10. jul 2018.
Potpis ispod fotografije,

„Kiseli osmesi" ili iskreno zadovoljstvo balkanskih i evropskih lidera u Londonu

Dok su u Lankaster Haus, u blizini Bakingemske palate, ulazili predsednici vlada zemalja Zapadnog Balkana, Nemačke, Poljske i Grčke, svi pogledi neočekivano su bili upereni u - nebo.

Demonstracija preleta Kraljevske avijacije koja je tako obeležila svoj stoti rođendan privukla je daleko više pažnje nego defile lidera koji su u London došli po malo nade za svoju evropsku perspektivu.

Po nadu su došli kod dve domaćice skupa koje i same traže novu sigurnost za političku budućnost.

Tereza Mej je neposredno pred dolazak na fotografisanje sa liderima Balkana održala prvu sednicu prinudno rekonstruisane vlade, iznutra nagrižene unutarpartijskim sukobima o izlasku iz Evropske unije koji su kulminirali odlaskom Borisa Džonsona sa mesta šefa diplomatije i ostavkama još dva ministra.

Angela Merkel došla je u London posle napora da očuva stabilnost svoje vladajuće garniture.

Potpis ispod fotografije,

Kraljevski avijatičari „ukrali su šou" balkanskim liderima

Smrt Lorda Karingtona

U danu kada su se u Londonu sastali balkanski lideri, preminuo je jedan od Britanaca koji je pokušao da ih pomiri.

Lord Karington bio je poslednji živi član Čerčilove vlade, na Balkanu zapamćen kao posrednik koji je, zajedno sa portugalskim diplomatom Žozeom Kutiljerom, na Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji pokušao da spreči rat u Bosni i Hercegovini. Plan su najpre prihvatile sve strane, a onda ga je rukovodstvo Alije Izetbegovića odbilo.

U Britaniji ga pamte i kao poslednjeg ministra spoljnih poslova pre Borisa Džonsona koji je podneo ostavku.

Potpis ispod fotografije,

Lord Karington učestvovao je u uspostavljanju vazdušnog mosta u Sarajevu

Uz tradicionalne poruke o evropskoj budućnosti kojoj su verbalno svi posvećeni, i dodatak Deklaracije ministara unutrašnjih poslova o boljoj saradnji na planu bezbednosti, balkanski ministri u različitom raspoloženju su napustili London.

Srećniji su bili oni koji su nastavili u Brisel, gde se NATO na svom godišnjem skupu spremao da donese mnogo važnije odluke, poput dugoočekivanog poziva Makedoniji u punopravno članstvo.

Ima li Berlinski proces snage

Izostanak vesti iz Londona koje bi punile naslovne strane ne brinu predsednicu Vlade Srbije.

Ana Brnabić kaže da Berlinski proces ima snage u procesima infrastrukturnog povezivanja regiona, ekonomske saradnje i povezivanja mladih.

„Ne mislim da sve uvek treba da bude bombastična vest.

Mislim da, kada se nešto počne, treba da ostanemo posvećeni tome da bismo videli rezultate."

Potpis ispod fotografije,

Goste u Londonu pozdravljao je Alan Dankan iz „drugog diplomatskog nivoa" britanskog Forin ofisa jer je ministar Boris Džonson podneo ostavku

Njen hrvatski kolega Andrej Plenković kaže da su teme i ovoga puta bile privreda, bezbednost, ali i pitanje ratnog nasleđa.

„U Deklaraciji sa Samita jasno piše formulacija kojom se nadležnost nad zločinima iz rata koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske predaje upravo Hrvatskoj", rekao je Plenković o dilemi koja periodično potresa region.

Potpis ispod fotografije,

Hrvatski premijer Andrej Plenković pohvalio se dresom engleske reprezentacije koji je dobio od britanske koleginice Tereze Mej

Najveće pohvale Makedoniji i Grčkoj

Vest sa Samita Zapadnog Balkana više nisu ni bele patike albanskog premijera Edija Rame.

Ipak, evropski lideri imali su i po koju pohvalu za kolege sa Zapadnog Balkana.

Angela Merkel ocenila je dogovor Grčke i Makedonije kao istorijski, ali i istakla da čvrsto stoji iza svoje ideje o Berlinskom procesu.

Niz samita ocenila je kao „zalog za budućnost".

Potpis ispod fotografije,

Tereza Mej i Angela Merkel - odakle će stići pomoć i Evropi i Balkanu?

Zaokupljena brigama o stabilnosti svog kabineta, Tereza Mej „spakovala" je kao poklon svojim gostima duplo više sredstava iz Fonda za konflikte, bezbednost i stabilnost.

„Napuštamo Evropsku uniju u martu, ali ostajemo posvećeni izgradnji stabilnosti i bezbednosti kako Zapadnog Balkana, tako i Evrope", poručila je Tereza Mej.

Potpis ispod fotografije,

Bugarski premijer Bojko Borisov uzbudio je protokol odlukom da se najpre obrati bugarski medijima, pa tek onda pozdravi sa domaćinima Samita

Domaćin šestom samitu biće Poljska, i to na predlog Nemačke.

U Londonu je prisutan bio i Aleksis Cipras - Grčka se sprema za domaćinstvo Samita 2020. godine, ali aktuelnog premijera do tada čekaju veoma neizvesni izbori.

Balkanski lideri bar su se u Londonu navikli da se domaćini - lako menjaju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk