Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Glavna ulica u Prištini
Potpis ispod fotografije,

Glavna ulica Prištine

Kosovo je ispunilo standarde za liberalizaciju viza, izjavio je u sredu evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopolis.

Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a liberalizaciju sada treba da potvrdi Evrpski parlament i Evropski savet.

Prema rečima premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Evropski parlament će krajem avgusta usvojiti ovu odluku, nakon čega će se o njoj izjasniti Evropski savet.

Evropska komisija je tako potvrdila preporuku za viznu liberalizaciju Kosova, donetu 2016. godine.

Zvaničnici sa Kosova nadaju se da će građani već tokom ove godine moći da putuju u zemlje EU bez viza.

„Posle mnogo godina, napora i velikog posla, Komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve standarde za liberalizaciju viza.

Sada pozivamo Evropski savet i parlament da idu napred i usvoje naš predlog", rekao je Avramopolis na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači.

Potpis ispod fotografije,

Kosovo je ove godine proslavilo 10 godina nezavisnosti

Uslov za potvrdu preporuke iz 2016. godine bilo je rešenje pitanja demarkacije granica sa Crnom Gorom i postizanje opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom postignut je u martu ove godine, a maju su zvaničnici Evropske unije posetili Kosovo kako bi prikupili podatke o borbi protiv korupcije.

Dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom Evropska komisija je pokrenula u januaru 2012. godine.

Deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija