Odbačena optužnica protiv Luke Modrića zbog lažnog iskaza

Luka Modrić Image copyright Getty Images
Natpis na slici Tužioci tvrde da je Modrić slagao rekavši da je potpisao ugovor u julu 2004. godine

Sud u Hrvatskoj odbacio je optužbe za krivokletsvo protiv Luke Modrića, koji je skoro proglašen za najboljeg fudbalera sveta.

Hrvatski tužioci su ga optužili za davanje lažnog iskaza tokom suđenja bivšem predsednika Dinama iz Zagreba za koji je Modrić ranije igrao.

Optužbe su se odnosile na Modrićev transfer u Totenhem Hotspur 2008.

Krivični sud u Zagrebu je odbacio optužbe protiv Modrića, ali žalba može biti uložena na ovu presudu.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši direkotr Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar su nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne zbog pronevere novca od transfera igrača - ali Zdravko Mamić je pobegao u Bosnu.

Veruje se da je pronevera novca koštala Dinamo više od 15 miliona evra, dok je državni budžet oštećen za oko 1,5 miliona.

Hrvatski mediji navode da je Opštinski krivični sud u Zagrebu optužnicu odbacio kao „preuranjenu", jer sudski proces ne može da počne pre nego što pravosnažno ne bude završen sudski postupak protiv Mamića.

Tužioci tvrde da je Modrić slagao rekavši da je potpisao ugovor u julu 2004. godine, a da je zapravo potpisao 2008. kada je već napustio klub.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Modrić je proglašen za najboljeg najboljeg fudbalera sveta i Svetskog prvenstva

Kako navode, Modrić je svedočenje promenio u korist Mamića.

Sve ovo dešava se samo nekoliko nedelja nakon što je igrač Real Madrida proglašen za najboljeg fudbalera sveta i Svetskog prvenstva.

Hrvatska je na Svetskom prvenstvu u Rusiji bila druga - u finalu je izgubila od Francuske.

Više o ovoj priči