Ohrid: Kako najbolje „iskoristiti" govor prethodnog gradonačelnika

Ohrid, maj 2018.
Natpis na slici Ohrid je turistički centar Makedonije

Ista manifestacija, različita osoba, četiri godine razlike, ali - mnoštvo identičnih rečenica.

Gradonačelnik Ohrida Jovan Stojanoski ponovio je od reči do reči pojedine rečenice iz govora koji je njegov prethodnik Nikola Bakračeski pročitao četiri godine ranije.

Lokalni portal „Ohrid 1" objavio je uporedne snimke dva govora na obeležavanju Dana Svetog Klimenta 2013. i 2017. godine uz tvrdnje da je gradonačelnik čitao govore identične svom prethodniku još najmanje tri puta, poslednji put 11. oktobra ove godine.

Na snimku koji traje nešto više od dva minuta montirani su identični delovi govora dvojice gradonačelnika.

U pisanom odgovoru za BBC na srpskom, ohridsko Odeljenje za odnose sa javnošću navodi da je u pitanju - montirani video.

„Rečenice koje su izvađene iz konteksta montiranog videa, nepotpisanog autora, koji iz samo njemu znanih razloga želi da ostvari neki cilj, želi da dovede javnost u zabludu da se radi o identičnim obraćanjima", navodi se u saopštenju.

Gradska uprava upućuje javnost da poseti zvaničnu stranicu opštine i sama proceni da se radi o neetičkom i neprofesionalnom odnosu.

BBC na srpskom je uvidom u video snimke koji su postavljeni na zvaničnoj Jutjub stranici Opštine Ohrid pronašao mnoge sličnosti, a jedan minut identičnih rečenica pronađite na sledećim linkovima (snimci dostupni 17. oktobra u 18 časova):

Govor bivšeg gradonačelnika Ohrida 8. decembra 2013. godine:

Govor aktuelnog gradonačelnika Ohrida 8. decembra 2017. godine:

„Cilj je zbuniti javnost"

Gradonačelnik Stojanoski izabran je na mesto prvog čoveka Ohrida 20. oktobra 2017. godine na predlog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva.

Ima doktorsku titulu u oblasti turizma, a od 2008. godine je vanredni profesor na ohridskom Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo u oblasti marketinga i menadžmenta.

Na telefonski poziv BBC na srpskom, ljubazno je odgovorio, ali nije želeo da na taj način zvanično objasni sličnosti u govoru već je zatražio da mu pitanja budu dostavljena putem elektronske pošte.

U pisanom odgovoru iz gradske uprave navodi se da „javnost sama može da proceni da se radi o klasičnom montiranju, neetičkom i neprofesionalnom odnosu samoproglašenog novinara".

Odeljenje za odnose sa javnošću navodi i da će lokalna samouprava dokazati javnosti da ne postoji podmetanje tuđeg obraćanja.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionPorodica Talev jedna je od dve koja skoro čitav vek čuva tajnu izrade ohridskih bisera.

Posledica višedecenijskog „sistema"

Vlasnik portala „Ohrid 1" Ljupčo Taneski kaže za BBC na srpskom da je neobična pojava otkrivena na dodelama najznačajnije gradske nagrade, a da je uočena i na još najmanje tri manifestacije gde je Stojanoski govorio.

„Na društvenim mrežama, neki se zgražavaju, neki ismejavaju, a neki konstatuju da je to tužna realnost našeg društva", kaže Taneski.

Njegov portal objavio je sledeći video:

Taneski kaže da je sve ovo posledica šireg sistema i principa koji vladaju.

„Čitava administracija, struktura zaposlenih ljudi, u opštinu je dovedena po političkom kriterijumu - bilo da ih je na vlasti SDSM ili VMRO.

Kako je koja stranka vladala, tako je svoje ljude dovodila na posao", zaključuje Taneski uz poruku da se stvari ne menjaju već 30 godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči