Visoka korupcija na Balkanu: Zašto „padaju" samo bivši političari

  • Marija Janković
  • BBC novinarka
korupcija

Autor fotografije, Godong

Potpis ispod fotografije,

Pitanje je - kada ima više presuda za korupciju - da li to znači da je ona prisutnija ili da smo konačno počeli da je osuđujemo

Dvojica političara osuđena su istog meseca za visoku korupciju. Zajedničko im je što su obojica sa Balkana i obojica su bivši premijeri svojih država.

Njegovom kolegi iz bivše premijerske fotelje, ali makedonske, Nikoli Gruevskom, samo koju nedelju pre potvrđena je zatvorska kazna. Osuđen jer je primio mercedes vredan 600.000 evra.

„Da je nekom političaru istekao mandat često može da bude uslov da protiv njega uopšte bude podignuta optužnica, a onda i na kraju osuđen za korupciju", objašnjava za BBC na srpskom Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

„Ono što je problem u Srbiji jeste - što kod nas čak nema ni gonjenja bivših."

Za šta su osuđeni i da li su je to dovoljno?

Dve godine - i ovo je još jedna koincidencija po kojoj su dva bivša šefa države slična.

Obojica su, za različita dela korupcije i ratnog profitiranja, osuđena na kazne zatvora gotovo iste dužine.

Jer je primao mito od austrijske banke Hypo u ratno doba velike inflacije 1995. godine, Ivo Sanader je osuđen na dve i po godine zatvora. Iz Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske odmah su najavili da će se žaliti zbog dužine kazne, smatrajući da je preniska.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Nekadašnji politički vođa Hrvatske prvi je pravosnažno osuđeni ratni profiter u ovoj zemlji

Procesi za visoku korupciju na Balkanu u jednom mesecu:

  • 05. oktobar 2018 - Bivšem makedonskom premijeru Nikoli Grueskom potvrđena zatvorska kazna
  • 21. oktobar 2018 - Policija Albanije saopštila je da je Arben Čuko, bivši generalni direktor albanskih zatvora, uhapšen pod optužbama za korupciju
  • 22. oktobar 2018 - Bivši premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader osuđen je zbog ratnog profiterstva. Ovo je prva presuda u istoriji Hrvatske za to krivično delo
  • 23. oktobar 2018 - Od 22 ministra u kosovskoj vladi, njih pet je pod optužnicama za razna krivična dela, prenosi KTV

Samo šest meseci duže iza rešetaka - kazna je koju je dobio Nikola Gruevski za korupciju, jer je primio auto vredan čak 600.000 evra, a onda iskoristio svoj uticaj da ovo luksuzno vozilo bude kupljeno jednom preduzeću državnim novcem.

U aferi „Tenk", kako su je Makedonci nazvali, ovo je tek prvi od pet postupaka koji se vodi protiv nekadašnjeg prvog čoveka Vlade, ali i strane VMRO-DPMNE.

Dok će Gruevski 9. novembra morati da se zaputi u zatvor koji je, kada je vodio državu, sam otvorio, hrvatski kolega Sanader neće ni ići iza rešetaka. Jer je kaznu već odslužio.

Autor fotografije, JOHN THYS

Potpis ispod fotografije,

Nekada je vodio visoke državne razgovore, a sada ide u zatvor koji je sam otvorio

„Kod nas ne sude ni bivšima"

Nemanja Nenadić iz nevladine organizacije Transparentnost Srbija misli da to što su dva premijera osuđena za korupciju „nije pokazatelj da je neka zemlja korumpiranija od drugih, već da je to znak da postoji volja i spremnost da se država nosi sa korupcijom pa i na najvišem nivou".

„Veći problem je što je uvek reč o bivšim političarima, onima koji više nisu na vlasti."

Procesi protiv srpskih političara

  • 2018. afera Nuba invest - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredine Oliveru Duliću zbog zloupotrebe službenog položaja. Dulić je prvostepenom presudom u julu prošle godine bio osuđen na tri i po godine zatvora
  • 2017. Afera Luka Beograd - Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd

U Srbiji se, dodaje, čak ni to ne dešava.

„Prethodne vlasti su činile brojne koalicije, pa političari nisu smeli nikome da se suprotstave. Jer će uvek oštetiti nekog koalicionog partnera.

„Sada je vlast apsolutna, a opet nema optužnica".

Nenadić dodaje da je tužno i što u tekstovima istraživačkih novinara ima mnogo više dokaza za podizanje optužnica, na koje se niko ne osvrće.

Autor fotografije, DANIEL MIHAILESCU

Potpis ispod fotografije,

Rumuni se i dalje žale: Već deset meseci u Rumuniji traje bunt građana protiv korupcije

Za dve godine je u Srbiji osuđeno za primanje mita 105 ljudi, za davanje 59. Njih 10 je osuđeno za trgovinu uticajem, a dvoje za mito u vezi sa glasanjem. Ukupno je osuđeno, mahom za sitnu korupciju i na uslovne kazne, 1.500 ljudi. Ovo su podaci iz istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz 2016 pod nazivom „Spektakl pred kamerama, muk u sudnicama".

Možda bi brojke i zvučale pompezno da u tom periodu nije za korupciju prijavljeno skoro šest puta više, a optuženo tri puta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk