Gruevski tvrdi da je pobegao, Mandić i Knežević „nisu uspeli"

Orban i Gruevski, Budimpešta, 20. novembar 2015. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Nikola Gruevski je u Budimpešti boravio kao premijer Makedonije 2015. godine i bio gost tada premijera Mađarskle Viktora Orbana

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da je u Budimpešti gde namerava da traži politički azil, stoji u njegovoj objavi na Fejsbuku.

Uz poruku da je prethodnih dana dobijao pretnje po život, Gruevski navodi da će „uvek ostati veran Makedoniji".

„Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski.

Mađarske vlasti nisu potvrdile da su primile njegov zahtev za azil.

Gruevskom je pasoš oduzet 3. jula prošle godine, a makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da nije prešao granicu na legalan način.

Za nekadašnjim predsednikom makedonske vlade raspisana je poternica nakon nekoliko neuspelih pokušaja da mu se uruči sudska odluka o odlasku u zatvor.

Gruevski je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe sužbenog položaja i nelegalne kupovine blindiranog „mercedesa".

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je za televiziju Telma da bi prvo trebalo utvrditi da li je Gruevski napustio Makedoniju.

Zaev je još jednom ponovio da vlast nema namere da se meša u rad sudskog sistema i apelovao da se niko ne meša u rad institucija.

Dimče Arsovski, portparol stranke VMRO-DPMNE čiji je Gruevski bio lider, rekao je da ne zna gde je Nikola Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacija o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.

Arsovski je na konferenciji za novinare rekao da je "čuo od kolega" da na stranici Gruevskog na Fejsbuku piše da je on u Budimpešti.

Dve godine zatvora za Gruevskog

Zaev za BBC: Referendum je pozitivna lekcija i za Evropu

Zašto makedonska opozicija niti podržava niti bojkotuje referendum

Crnogorska opozicija manje uspešna od Gruevskog

Još dva političara probala su da pređu granicu sopstvene države koja im je oduzela pasoše.

Lideri crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević pokušali su da otputuju u Francusku sa aerodroma u Podgorici, ali su vraćeni.

Njima su pasoši oduzeti pre deset dana zbog straha od bekstva jer je protiv njih u toku sudski postupak za pokušaj terorizma.

Pet stvari koje (ni)su otkrili crnogorski izbori

Kako je Milo „odbranio" Podgoricu

Kako žive vršnjaci Đukanovićeve vladavine

Image copyright SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images
Natpis na slici Mandiću i Kneževiću sudi se za delo planiranja terorističkog napada i nasilne promene vlasti iz oktobra 2016. godine

Kako prenosi agencija Beta, Mandić i Knežević su se uputili na šalter avio-kompanije kojom je trebalo da otputuju, ali im je rečeno da, bez obzira na to što imaju rezervisane karte, ne mogu leteti bez pasoša.

Mandić je, nakon toga, medijima kazao da im je cilj bio da stignu do piste, te da bi se „odatle snašli".

Lider Demokratskog fronta nije naveo šta podrazumeva „snalaženje" na pisti.

Opozicioni političari želeli su da otputuju na sednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Strazburu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči