Najukusniji vikend u Beogradu: Šta probati na festivalu sira

Natpis na slici Slovenci su doneli sir sa semenkama bundeve

Nekad se kupovao beli ili žuti, tvrdi ili meki, i do nedavno, sir je mogao da dostigne samo sporednu ulogu pod svetlima reflektora, bar na ovim prostorima.

Festival sira u Domu omladine u Beogradu prava je prilika da ovakve tvrdnje padnu u vodu - tokom vikenda je na ovoj manifestaciji izloženo oko trista različitih vrsta sireva, a u sporednoj ulozi su kobasice, slanina i čvarci.

Tako su trapist, obični kačkavalj i edamer kakve znamo, izašli iz mode, pa su se u gastronomskom raju našli i kozji sir u pivu, srpska slatka mocarela, sir sa semenom bundeve, tartufima, ruzmarinom, lavandom, anisom.

Festival sira u Domu omladine
Natpis na slici U modi su neobični sirevi

Kažu da sir, vino i prijatelji moraju da budu stari da bi bili dobri, pa je zato tu i sir koji se još uvek pravi po recepturi iz 10. veka - šarski sir.

Ovo je jedan od najstarijih i najautohtonijih sireva na Balkanu i vodi poreklo sa planine Šare, sa Kosova. Pravi se od mleka krava i ovaca koje žive na više od 2,000 metara nadmorske visine, iznad Prizrena, iz oblasti Gora.

„Ovo je potpuno prirodan kravlji i ovčiji sir. U sir se dodaje biljka morač, koja raste u okolini, kako bi se poboljšao ukus", kažu za BBC sa štanda malih proizvođača sa planine Šare.

šarski sir na festivalu sira
Natpis na slici Šarski sir po recepturi iz 10. veka

Mesto među sirevima našao je i najstariji vojvođanski slatkiš, kitnikez.

Pravi se od dunje i šećera, mogu se dodati i orasi, ali se danas retko sprema. Poznat je i pod imenom sir od dunja, a vodi poreklo iz Austrougarske.

kitnikez
Natpis na slici Sir od dunje- kitnikez

Na štandu ekipe iz Pirota „krčkao" se kačkavalj. Velikom varjačom su mešali mleko u kazanu, i u ponudi je bio sir star samo 90 minuta. Još uvek topao, „gumenaste" strukture, podseća na grčki halumi.

kačkavalj
Natpis na slici Mlađi kačkavalj niste probali

Rakija za diplomski rad

Uz dobar sir ide i dobro piće, poput medovače. Nevena Novićević je, pišući diplomski rad na Poljoprivrednom fakuletu spojila sa iskustvom oca koji se bavi pčelarstvom godinama, i tako je nastala njena, prva zvanično registrovana rakija od meda u Srbiji.

nevena novićević proizvodi medovaču
Natpis na slici Proizvodnja rakije nije samo muški posao

Kobasice pravljene prema receptu iz 2. veka

U drugom planu, ali neizbežne uz sir, stigle su i kobasice i sušeno meso.„U ovim kobasicama su seckani badem i mediteransko začinsko bilje. Pravimo ih po originalnom rimskom receptu iz drugog veka. Mi smo kobasicu prilagodili našem ukusu, ali u osnovi je ista", kaže Cane iz Martinaca.

kobasice s bademima
Natpis na slici Kobasice pravljene po starom receptu

Za one koji ne vole da eksperimentišu s ukusima, tu je dobra slaninica i čvarci.

slanina
Natpis na slici Domaća slanina
čvarci
Natpis na slici Nezaobilazni čvarci
Grey line

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči