Amnesti: Opada broj izvršenja smrtnih kazni

krevet za izvršenje smrtne kazne Image copyright Getty Images
Natpis na slici Smrtonosna injekcija je metoda koja se primenjuje širom sveta

Broj pogubljenja u svetu pao je gotovo za trećinu 2018. godine i najniži je u poslednjoj deceniji, saopštio je Amensti internešnal.

Tokom prošle godine smrtna kazna izvršena je u 20 zemalja nad 690 osoba, što je za oko 31 odsto manje nego 2017. godine - kada su pogubljene 993 osobe.

U Iranu je izvršeno 50 odsto manje pogubljenja, nakon što je ukinuta smrtna kazna za neke prekršaje povezane sa drogom, navodi Amnesti.

U istraživanje nije uključena Kina, pošto su podaci o smrtnim kaznama u ovoj zemlji tajni, ali Amnesti smatra da su verovatno pogubljene hiljade ljudi.

Prema tim pretpostavkama, Kina bi bila zemlja sa najvećim brojem pogubljenja.

Sledeće četiri su Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam i Irak. U njima je izvršeno oko 77 odsto od 690 smrtnih kazni.

Šta kaže Amenestijev izveštaj?

U izveštaju Amnestija navodi se da iako je broj pogubljenja u nekim zemljama pao, ima i država u kojima je izvršen veći broj pogubljenja. To su SAD, Japan, Singapur, Južni Sudan i Belorusija.

Natpis na slici Zemlje sa najviše smrtnih kazni

„Dramatični globalni pad pogubljenja dokazuje da čak i zemlje za koje je to najmanje očekivano, počinju da menjaju politiku i shvataju da smrtna kazna nije odgovor", rekao je generalni sekretar Amnestija Kumi Naido.

„Ovo pokazuje da postoji nada da je samo pitanje vremena kada će ova okrutna kazna biti poslata u istoriju, gde joj je mesto."

Natpis na slici Broj smrtnih kazni je u opadanju.

Iran, u kojem se svake godini izvrši stotine smrtnih kazni, uglavnom zbog droge, ublažio je zakone 2018. godine. Zakon se primenjuje retroaktivno, pa je smrtnu kaznu izbeglo oko pet hiljada zatvorenika koji su čekali pogubljenje.

Prema podacima iz 2018. godine, u 106 zemalja smrtna kazna je potpuno ukinuta.

Države koje su zabeležile značajan pad pogubljenja u odnosu na 2017. godinu su:

  • Iran - na 253 sa 507
  • Irak - na 52 sa 125
  • Pakistan - na 14 sa 60
  • Somalija - na 13 sa 24

Da li je u nekim zemljama ponovo uspostavljena smrtna kazna?

Da.

Prošle godine na Tajlandu je izvršena prva smrtna kazna nakon 2009. godine. Ranije ove godine Šri Lanka najavila da će tražiti osobe koje će izvršavati pogubljenja - kao deo mera protiv krijumčarenja droge.

Smrtna kazna je zakonita u toj zemlji u kojoj je oko 1.300 osoba osuđeno na smrtnu kaznu, ali niko nije pogubljen od 1976. godine.

„Ove zemlje sada čine manjinu, a njihov broj opada", rekao je Naido, dodajući da poziva „sve zemlje koje i dalje pribegavaju smrtnoj kazni da zaustave ovu odvratnu kaznu sada".

Smrtna kazna je u Srbiji primenjivana do 2006. godine, kada je zakonom ukinuta.

Prema istraživanju javnog mnjenja iz septembra 2018. godine, 56 odsto ispitanika je za njeno ponovno uvođenje. Protiv smrtne kazne je 24 odsto ispitanika, dok je 20 odsto neodlučnih.

Više o ovoj priči