Mače iz Bosne obilazi svet na biciklu sa Škotom velikog srca

  • Lazara Marinković
  • BBC novinarka
BBC/ Dean Nicholson
Potpis ispod fotografije,

Neobični saputnici koji na biciklu obilaze svet.

Škotlanđanin Din Nikolson nije očekivao da će mu umiljato krzneno stvorenje sa Balkana postati verni saputnik i promeniti mu život kada je u jesen 2018. krenuo na put oko sveta na biciklu.

Dok je vozio uz strmo brdo ka granici sa Crnom Gorom, u pauzi između dve pesme koje su išle na zvučnicima, začuo je glasno mjaukanje iza sebe.

„Zaustavio sam se i video majušno mače koje me je jurilo uz brdo pokušavajući da mi privuče pažnju", rekao je Din za BBC na srpskom.

Stameni i bradati Škot sa tetovažama se momentalno zaustavio, pokupio sićušnu stoperku, napravio joj mesta u korpi ispod volana i poveo sa sobom.

Njih dvoje su od tog dana potpuno nerazdvojni: putuju zajedno, jedu zajedno, igraju se, voze kajak, spavaju zajedno.

Sivkasto-belo mačka avanturistkinja je dobila ime Nala, po liku lavice iz filma Kralj lavova.

„Ona je genijalna saputnica. Nisam verovao da je moguće putavati sa mačkom, a vidite me sada", objašnjava Din.

Nala se momentalno navikla na bicikl. Dok Din okreće pedale, maca sedi napred i gleda kako svet prolazi pored nje, nekad se igra i napada svoj repić ili jednostavno spava.

Veterinar u Budvi koji ju je pregledao, vakcinisao i dao tablete protiv parazita utvrdio je da je Nala imala oko sedam nedelja kada ju je Din našao i da je odličnog zdravlja.

Jedina stvar koju Nala ne voli je kada su putevi neravni, kaže za BBC na srpskom njen 31-godišnji saputnik.

Nala je postala prava atrakcija na Dinovom instagramu gde deli njihove avanture, a ljubitelji mačaka iz celog sveta su se javili da doniraju novac za veterinarske troškove.

„Ljudi je obožavaju, a mnogi koje sretnemo na putu se zaustave sa upaljenim migavcima i pitaju nas da se slikaju", kaže Din i dodaje da ga je jedna porodica ugostila tokom putovanja jer su želeli da se igraju sa Nalom.

Da bi putovali bezbrižno, Din je Nali izvadio i pasoš, ali ona obično prespava formalnosti na graničnom prelazu.

„Kada konačno završim putovanje, Nalin dom zauvek će biti u Danbaru, prelepom gradiću na istočnoj obali Škotske, gde sam odrastao i gde ću i sam živeti", kaže Din.

Ovaj momak velikog srca je na putu kroz Albaniju spasao i jednu bolesnu kucu, koja je dobila ime po medi Baluu. Nakon terapije usvojiće je jedna devojka u Londonu, koja je i pomogla u lečenju čupavog psića.

Din je radio kao zavarivač, ali je odlučio da se napravi pauzu jer je zbog tog posla postao ravnodušan, a pritom mu nije donosio ni posebne prihode.

Želeo je da vidi svet, a na put je krenuo biciklom jer nije želeo da zaobiđe manje gradove koje ne bi video da putuje autobusom ili vozom.

Jedan od ciljeva Dinovog putešestvija je da pokaže koliko je planeta zagađena, ali i koliko je lako da se očisti đubre.

To pokazuje svojim primerom i stalno čisti smeće sa plaža i iz šuma koje obilazi sa Nalom.

Neko se sigurno pita kako Nala obavlja nuždu kada je satima na točkovima.

Međutim, Din i ona imaju „dogovor" da se popne na upravljač i uputi mu pogled koji kaže „moram da idem u ve-ce!".

I tako ovaj veliki čovek svako malo dobije ulogu „stražara", dok Nali treba pauza za toalet.

Din podržava odgovorno vlasništvo, zbog čega je svoju ljubimicu na vreme odveo na sterilizaciju, jer, kako je napisao na Instagramu, svestan je rizika od tumora, infekcija i drugih problema koje maca može da ima.

Dok se Nala oporavlja od operacije, Din se neprestano brine o njoj.

Korisnici Instagrama koji prate Dina i Nalu neprestano ostavljaju komentare i pišu da im je njihova priča inspirativna i da im „topi srca".

Ogromna ljubav se izrodila između ova dva neobična saputnika, a Din je odlučio da njihovo prijateljstvo ovekoveči tetovažom Naline šapice.

Bio je hladan decembarski dan kada ju je našao, zbog čega je žurio ka toplijim krajevima na jugu Evrope i iz Bosne otišao u Crnu Goru, zatim u Albaniju, pa u Grčku gde se i trenutno nalaze.

Din kaže da je i Srbija zemlja koju bi voleo da poseti u budućnosti.

A ko ne bi želeo da upozna ovakvu macu!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk