Severna Makedonija: Stevo Pendarovski prvi predsednik posle promene imena zemlje

Skoplje, 5. maj 2019.
Natpis na slici Stevo Pendarovski (za govornicom) obraća se pristalicama uz premijera Zorana Zaeva (stoji, desno od njega)

Stevo Pendarovski izabran je za prvog predsednika Severne Makedonije nakon što je u drugom krugu izbora pobedio kandidatkinju opozicije Gordanu Siljanovsku Davkovu.

Kandidat koalicije vladajućih Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije za integraciju (DUI) osvojio je 51,68 odsto, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE osvojila 44,71 odsto glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije Republike Severne Makedonije (DIK).

„Ovo je pobeda većine građana Severne Makedonije, nezavisno od etničke ili političke pripadnosti - produžavamo zajedno napred.

Izabrali smo zagarantovani put napred - za ljude, zemlju, put ka NATO i Evropskoj uniji, ka razvijenom svetu gde pripadamo", rekao je pobednik izbora Stevo Pendarovski po objavljivanju rezultata.

Gordana Siljanovska Davkova poručila je da je Pendarovski pobedio, ali da ona nije izgubila bitku jer je podržao ogroman broj birača.

Zaev za BBC: Referendum je pozitivna lekcija i za Evropu

Šta za Makedoniju i Balkan znači korak ka NATO-u

Ko su kandidati za predsednika Severne Makedonije

Izbori su uspeli jer je na glasanje izašlo više od neophodnih 40 odsto birača - prema podacima DIK-a, glasalo je 46,44 odsto upisanih u birački spisak.

Bili su ovo prvi izbori posle potpisivanja Prespanskog sporazuma kojim je rešen višedecenijski spor zvaničnih Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

Povezane teme

Više o ovoj priči