Afera „državni udar" u Crnoj Gori: Po pet godina zatvora za lidere opozicije

  • Aleksandar Miladinović
  • BBC novinar
Podgorica, 9. maj 2019.

Autor fotografije, SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Andrija Mandić (levo) i Milan Knežević (desno) predvode opozicionu koaliciju Demokratski front

Andrija Mandić i Milan Knežević treba da provedu po pet godina u zatvoru jer su se udružili u pokušaju da u državnom udaru sruše crnogorsku vlast na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Viši sud u Podgorici odlučio je da su i ostalih 11 optuženih krivi za isto delo i dodelio im skoro 70 godina zatvora.

Osuđenima u prvostepenom postupku ostavljena je mogućnost žalbe Apelacionom sudu, što su oni i najavili da će učiniti.

„Ovo je sramna presuda koja ne počiva na dokazima - sudija je samo pročitala optužnicu montiranog političkog procesa i pokazala potpuno poverenje onome što je reklo Tužilaštvo", kaže za BBC na srpskom lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Sudija Suzana Mugoša je u obrazloženju navela da je odbrana Andrije Mandića odbačena „jer ne sadrži činjenice već samo paušalno osporavanje i druge poruke, što je posebno bilo zapaženo u završnoj reči kada se optuženi obraćao građanima", prenose podgoričke Vijesti.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15, a Vladimir Popov na 12 godina zatvora za pomaganje i stvaranje kriminalne organizacije.

Nekadašnji komandant srpske policijske jedinice Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina zatvora, dok su preostalim osumnjičenima izrečene kazne od sedam godina do godinu i devet meseci zatvora.

Za šta se terete osuđenici

Proces pred Višim sudom trajao je nešto više od godinu i po dana, uz televizijski prenos i brojne kontroverze koje su ga pratile.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdio je da su zaverenici planirali da ubiju tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Autor fotografije, SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Tužilaštvo u procesu predstavlja specijalni tužilac Milivoje Katnić (desno)

Prema navodima optužbe, zavera je trebalo da se realizuje na dan izbora u oktobru 2016. godine koji su protekli u senci policijskih akcija hapšenja tokom samog izbornog dana.

U optužnici stoji da su se crnogorski, ruski i srpski državljani udružili da bi na vlast doveli proruske snage u Crnoj Gori.

Za Mandića i Kneževića, jedna od stvari koja je opredelila sudiju Mugošu da donese ovakvu odluku bila su njihova putovanja u Rusiju, za koja je ocenila da su služila za dogovaranje kriminalnih aktivnosti.

Na optužnici su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Moisejev, pripadnici obaveštajne službe GRU, koji su svoje iskaze dali u Moskvi.

Celo suđenje pratile su brojne kontroverze - od udaljavanja iz sudnice Mandića i Kneževića u februaru 2018. godine jer su vređali sudiju Mugošu, do televizijskog povlačenja iskaza svedoka saradnika Aleksandra Sinđelića na srpskoj televiziji „Hepi".

U saopštenju Vlade Crne Gore, navodi se da je sudstvo pokazalo privrženost ustavnoj poziciji samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja.

„Crna Gora kao članica NATO-a pokazuje da je nepokolebljiva na putu integracija i zaštite evropskih vrednosti i standarda", piše u saopštenju.

Osuđenima Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću nije određen pritvor, dok je Bratislavu Dikiću produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

„Pritvor nam nije određen jer smo mi najavili da ćemo pružiti otpor tom nasilju kojem bi nas izložila država Crna Gora.

Ovo je antisrpski proces kako bi se slomila kičma srpskom političkom biću u Crnoj Gori i naša odlučnost da se tome suprotstavimo je glavni razlog što mi nismo u pritvoru", kaže Andrija Mandić za BBC na srpskom.

Zatvorske kazne za državni udar

  • crnogorski državljani: Andrija Mandić i Milan Knežević - po pet godina, Mihajlo Čađenović - godinu i po dana
  • srpski državljani: Bratislav Dikić - osam godina, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić - po sedam godina, Branka Milić - tri godine, Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić - po godinu i po dana, Kristina Hristić - uslovno na godinu dana
  • ruski državljani: Eduard Šišmakov - 15 godina, Vladimir Popov - 12 godina

Reakcije iz sveta

Britanski ministar inostranih poslova Džeremi Hant saopštio je da ova presuda pokazuje „još jedan primer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju".

Njegovu kratku izjavu ambasada Velike Britanije u Podgorici prenela je na crnogorskom jeziku.

Ambasada SAD u Podgorici ocenila je na društvenoj mreži „Tviter" da je današnja presuda istorijski dan za crnogorsko pravosuđe jer otvoreno i transparentno suđenje predstavlja važan korak napred za vladavinu prava.

Narodna stranka Vuka Jeremića saopštila je da je ovakvom presudom „sudska vlast postala jedna od udarnih pesnica režima u Podgorici, koja služi borbi sa političkim protivnicima i dekonstrukciji srpskog identiteta u Crnoj Gori".

Šta su naredni koraci

Osuđenima je ostavljeno pravo žalbe Apelacionom sudu u Podgorici, kao narednoj sudskoj instanci.

„Mi imamo puno poverenje u advokate koji će se baviti pisanjem žalbi, ali Apelacioni sud nije ništa bolji nego što je Viši sud - bar što se tiče slobode i nezavisnosti", kaže Mandić.

Autor fotografije, SAVO PRELEVIC/AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Policijske snage blokirale su ulicu ispred Višeg suda u Podgorici

Iako je suđenje do sada izazvalo mnogo kontroverzi u crnogorskoj javnosti, Andrija Mandić najavljuje da njegova stranka ne planira proteste zbog ovakve odluke Višeg suda.

„Nas interesuje samo nekoliko funkcionera iz crnogorskog režima, koji smatramo odgovornim za ovo, i za to nam nije neophodno okupljanje građana", dodaje Mandić.

Protesta ni okupljanja građana nije bilo ni tokom današnjeg izricanja presude, a čelnici crnogorske opozicije presudu su pratili iz stranačkih prostorija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk