Reč oštrija od mača: Priština „iz šume“ i „racionalni" Beograd

ana brnabić

Autor fotografije, FONET

Da su političari Zapadnog Balkana jači na rečima nego na delima čest je zaključak poznavalaca i žitelja ovog dela Evrope.

Dok, u poslednje vreme, rečima kao što je „kompromis" političari pokušavaju popraviti odnose Beograda i Prištine, delima se ti odnosi tradicionalno narušavaju.

Reči koje je izgovorila premijerka Srbije Ana Brnabić - tokom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU - izazvale su novu kontroverzu u odnosima Srbije i Kosova.

Komentarišući situaciju na Kosovu i odnose sa prištinskim političarima - predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem - Brnabić je rekla:

„Ono što mene najviše plaši je što imate posla sa iracionalnim ljudima, najgorom vrstom populista, sa ljudima koji i jesu bukvalno izašli iz šume".

Dodala je i da se radi od ljudima koji su „teroristi, nisu osuđeni, ali bili su optuženi u Haškom tribunalu" kao i da „je njima svejedno da li je tamo rat ili nije".

Govoreći o srpskoj strani, Brnabić je rekla da je „Beograd racionalna strana i da je samo zbog toga danas na Kosovu mir".

Instant reakcija

Nije bilo potrebno mnogo vremena da se govor premijerke Brnabić na društvenim mrežama okarakteriše kao rasizam.

Ubrzo je stigla i reakcija sa Kosova.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli u četvrtak je izjavio da je Ani Brnabić zabranjen ulaz na Kosovo, sve dok sprovodi „rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova", prenose prištinski mediji.

Veruje se da je to reakcija upravo na izjavu Brnabić.

Pacoli je rekao da su potpuno neprihvatljive njene tvrdnje izrečene u prisustvu šefa Misije Evropske unije u Beogradu Sema Fabricija.

Autor fotografije, Getty Images

Usledila je nova runda reakcija.

Odgovarajući na najavu Pacolija, Brnabić je izjavila da je sigurna da će joj, kada bude želela da ode na Kosovo, to biti omogućeno.

Navela je i da nije naročito zabrinuta zbog Pacolijevog upozorenja izrečenog posle njenog komentara da su kosovski lideri „ljudi koji su izašli iz šume".

„Oni su u uniformi bili u šumi, iz nje izašli i direktno postali deo političke elite u Prištini. Volela bih da su došli iz nevladinog sektora, ali nisu. Pacoli nije došao iz šume i čudi me da se našao prozvanim", izjavila je Brnabić.

Pratioci političkih dešavanja u regionu mogu, reklo bi se, da očekuju novu rundu reakcija i teških reči - a, jednom će možda na red doći i ta čuvena reč - „kompromis".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk