Vardar na vrhu: Sportska bajka Makedonaca, ajvar za srpske komentatore i Sting na čekanju

  • Tijana Dušej Ristev
  • BBC novinarka
Potpis ispod fotografije,

Slavlje navijača u Skoplju

Drugi put u tri godine, rukometaši Vardara postali su prvaci Evrope.

Posle teškog meča sa Barselonom, našli su se u finalu sa mađarskim Vespremom, slavili sa 27:24 i zaslužno postali vladari Starog kontinenta.

Zvuči neverovatno, ali nijedna makedonska televizija nije otkupila prava za prenos Lige šampiona. Zbog toga su ljubitelji rukometa iz Severne Makedonije uspeh sportskog kluba gledali na srpskoj televiziji Arena sport.

Sreten Rašković i Stevan Stevanović, komentatori te televizije prenosili su utakmicu sa mnogo emocija i strasti, što nije prošlo nezapaženo u makedonskim medijima i na društvenim mrežama.

„Telefon mi se usijao. Poruke mi stižu na 15 sekundi", kaže za BBC na srpskom Rašković.

Oni su još uvek u Kelnu gde se igralo finale, a planiraju da sa igračima Vardara dođu u Skoplje da proslave pobedu.

Rašković kaže da su makedonski mediji odustali od prenosa „verovatno zbog finansijskih problema" i da mu je čast i privilegija što su Stevanović i on imali šanse da komentarišu igru ovakve ekipe.

„Vezali smo se za igrače Vardara", dodaje Rašković.

On kaže da je poslednjih pet minuta utakmice bilo „zaista žustro", pa su se i njegovi komentari „usijali".

„Ovom sportskom bajkom u rukometu Makedonci treba da uspavljuju svoju decu", kaže Rašković, za kojeg je ovo do sada najdraži prenos.

Iste večeri kada se igralo finale, zakazan koncert je imao i Sting na stadionu „Toše Proeski", koji je pomeren za dva sata kako bi svi mogli da odgledaju finale Lige šampiona.