Titov brod „Jadranka": Prodaja, pokušaj drugi

Bar, 2017. godina Image copyright Ministarstvo odbrane Crne Gore
Natpis na slici „Jadranka" stoji na barskom kopnu (fotografija iz 2017. godine)

„Morska dama" stara 43 godine, po drugi put će pokušati da pronađe novog vlasnika - Titov brod „Jadranka" ponovo je stavljen na prodaju, ovog puta po nižoj ceni.

Ovog puta, Ministarstvo odbrane Crne Gore pokušava da pronađe novog vlasnika za plovilo koje je već godinama na kopnenom delu barske luke za 50 hiljada evra. Prvi put je za jahtu traženo 80 hiljada evra.

„Vlada Crne Gore donela je odluku 2017. godine da se jahta stavi van operativne upotrebe i oglasi viškom jer je konstatovano da je stanje konstrukcijskih elemenata jahte loše i da je pogonskim strojevima potrebno veliko ulaganje.

Takođe, generalni remont bio bi neisplativ jer bi cena premašila vrednost same jahte, uz činjenicu da na teritoriji Crne Gore ne postoji specijalizovano brodogradilište koje se bavi remontom drvenih plovila, što dodatno usložnjava proces i povećava cenu remontovanja", kažu u crnogorskom Ministarstvu odbrane za BBC na srpskom.

„Jadranka" je bila deo flote mornarice Jugoslovenske narodne armije (JNA), čijih je nekoliko brodova stajalo na raspolaganju doživotnom predsedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

„Tito je bio veliki hedonista i otuda i njegova ljubav prema brodovima.

Ipak, mornaricu je gledao samo kao jednu od tri grane tadašnje JNA, pa je često u to vreme vazduhoplovstvo imalo primat u razvoju u odnosu na mornaricu", kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Robert Barić.

Šta je „Jadranka"?

Brod „Jadranka" sagrađen je u julu 1976. godine u brodogradilištu Punat na Krku, dok je enterijer osmišljen u Kraljevici, u današnjoj Hrvatskoj.

Bila je duga 34 metra, imala je tri salona za dnevni boravak gostiju, dva apartmana i dve pomoćne kabine za goste.

Ukupno je imala osam ležajeva, a mogla je da primi i do četrdeset dnevnih gostiju.

Hrvatski „Novi list" opisuje je kao brod u čiju su izgradnju ugrađivani najkvalitetniji materijali - od mahagonija do tikovine, dok su pregrade izgrađene od specijalnih čeličnih legura.

Tito je jahtu dobio tri godine pre smrti, ali su mediji izbrojali njegove 24 posete ovom brodu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Josip Broz Tito voleo je brodove i fotografije na njima (snimak iz 1952. godine, Tito je za kormilom)

„Tokom ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, Jadranka je prebazirana u luku Kumbor, a kasnije u luku Tivat, i služila je za protokolarne potrebe državnih organa Crne Gore, u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore", kažu u crnogorskom Ministarstvu odbrane.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Robert Barić kaže da je u crnogorskim rukama završio nesrazmerno veliki deo flote JNA zbog, kako navodi, nerešenog pitanja vojnog nasledstva bivše države.

„Hrvatska je imala 89 odsto flote JNA na svojoj teritoriji, ali je gotovo cela početkom rata devedesetih prebačena u Crnu Goru.

Nijedna hrvatska vlada nije tražila da se ovi brodovi vrate, a vlasti u Crnoj Gori ih prodaju za sitan novac", kaže Barić.

Kao primer navodi da je sadašnja cena „Jadranke" 50 hiljada evra (oko 56 hiljada američkih dolara), a hrvatske procene govore da je ona na dan 31. decembra 1990. godine vredela 850 hiljada američkih dolara.

Poslednji remont „Jadranke" obavljen je u Crnoj Gori 2008, dok su 2010. i 2011. godine vršene manje prepravke.

Prilikom prvog raspisivanja tendera za prodaju jahte 2017. godine, Ministarstvo odbrane Crne Gore navelo je da je sudski veštak konstatovao da brod nije u plovnom stanju i da mu je životni vek istekao.

Procenjeno je tada da bi ulaganja u brod nadmašila njegovu tržišnu vrednost, te da to ne bi bilo ekonomski isplativo.

Upozoreno je i da postoji mogućnost od požara jer kiša pada na električne instalacije i uređaje.

Ipak, kupca tada nije bilo, ni po početnoj ceni od 80 hiljada evra.

Image copyright STR/AFP/Getty Images
Natpis na slici Čuveni Titov brod „Galeb" ukotvljen je u Rijeci gde se vodi kampanja za njegovo pretvaranje u muzej

„Primorka" pre „Jadranke"

Josip Broz Tito imao je „reprezentativnu jahtu" i pre nego što je za njegove potrebe izgrađena „Jadranka".

Samo tri godine mlađa, jahta „Primorka", sagrađena je u Italiji 1974. godine.

Njen život bio je veoma buran, obeležen havarijama - najveća se dogodila 2003. godine kada se nasukala na hrid Krš od Đerana, kod Ulcinja u Crnoj Gori.

Prema pisanju beogradske „Politike", jahta je prodata 2007. godine u Kotoru.

Kupac je bio nepoznati slovenački biznismen i za brod je izdvojio 180 hiljada evra.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči