Gavrilo Princip, Miloš Obilić, Če Gevara, Majk Tajson - na kesicama kokaina: Sve bizarne ideje krijumčara sveta

  • Marija Janković
  • BBC novinarka
Kesice kokaina sa likom Gavrila Principa

Autor fotografije, MUP Srbije

Potpis ispod fotografije,

Kesice i kutije kokaina sa likom Gavrila Principa

Od Če Gevare do Miloša Obilića, a sada i Gavrilo Princip - ovo su samo neki od likova koji su se pojavljivali na kesicama droge srpskih i svetskih krijumčara.

Vest da se na paketima kokaina zaplenjenim u policijskoj akciji u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu, pojavila fotografija Gavrila Principa za Marka Nicovića, nekadašnjeg načelnika Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja droge u MUP Srbija, nije nova stvar:

„Sporadično su se pojavljivali srpski velikani ili bitne ličnosti u srpskoj i svetskoj istoriji na kesicama droge.

„Uvek su to likovi iz revolucija, a najčešća poruka koju krijumčari misle da šalju jeste borba protiv imperijalizma ili potreba za osvetom."

Lambe Đorelijevski, nekadašnji šef Odseka za suzbijanje narkomanije u MUP kaže za BBC na srpskom da se droga u običajenim velikim isporukama poput ove kada je zaplenjeno 800 kilograma kokaina, mahom obeležava pečatima koji su poznati samo krijumčarima, a da njihova svrha najčešće nije da i ostali znaju šta taj pečat znači.

Autor fotografije, Sean Gallup

Potpis ispod fotografije,

Do sada smo lik Gavrila Principa viđali na majicama ili grafitima

Tri Srbina, Rus i Meksikanac - šta se dogodilo

MUP Srbije je pustio u javnost snimak na kojem je prikazana akcija zaplene droge.

U ovoj akciji je zaplenjeno 800 kilograma kokaina, a uhapšeni su Meksikanac, Rus i srpski državljanin. U Srbiji su zbog sumnje da su počinili krivična dela neovlašćene proizvodnje i prodaje opojnih droga, uhapšena još dvojica muškaraca.

Ono što je na snimku izazvalo posebnu reakciju u Srbiji jesu kesice kokaina sa likom - Gavrila Principa, člana Mlade Bosne koji je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Ovo ubistvo je bilo povod za Prvi svetski rat.

Sumnja se da se ova grupa bavila krijumčarenjem narkotika iz Južne Amerike u Evropu, a direktor policije Vladimir Rebić napomenuo je da je grupa otkrivena na osnovu operativnih podataka srpske policije, a da su sarađivali sa kolegama iz Španije i Velike Britanije.

Autor fotografije, MUP Srbije

Bizarni primeri 'brendiranja' droge u svetu:

  • Tokom Olimpijskih igara u Riju 2016. godine policija Brazila je zaplenila veliki količinu kokaina koja se prodavala u kesicama sa logom Olimpijade
  • Meksička banda Los Zetas prodavala je kokain u kesicama koje su se menjale u zavisnosti od praznika, događaja u gradu ili popularnih ličnosti. Tako su se na njima, pisao je Vajs, pojavljivali likovi Deda Mraza, ali i logo Roling Stounsa i Supermena
  • U Južnoj Americi postoje i kolekcionari kesica kokaina, koji su pronašli kesice droge sa likom fudbalera Maradone i MMA borca Andersona Silve, Majka Tajsona. U kolekciji stoji i kesica marihuane sa fotografijom Boba Marlija i Samjuela Rose, frontmena benda Skank

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Da li ovo znači da je kokain legalan u Meksiku? Naravno da ne

Patologija lažnog osvetnika

Grupa krijumčara je, prema rečima direktora policije, bila sastavljena pretežno od srpskih državljana koji su pokušavali da je prenesu iz Južne Amerike u Evropu.

Kriminolog Nicović smatra da je upravo to što je među krijumčarima bilo dosta Srba odnelo prevagu da zalepe na kese lik preminulog revolucionara.

„Već su se među krijumčarima u velikim isporukama po svetu, ali i u Srbiji, pojavljivale kesice sa fotografijom Če Gevare, ali i ostalih južnoameričkih predvodnika revolucije - Simona Bolivara i Pančo Vile.

„U Srbiji smo pronalazili i fotografije Miloša Obilića i drugih junaka bitke na Kosovu."

U pitanju je, dodaje Nicović, „patološka potreba da se pokaže bojkot postojećeg režima i opravda prodaja opojnih supstanci nekim lažnim višim ciljem".

„To što su krijumčari pokušavali da prenesu kokain sa likom Principa je policiji umnogome pomoglo da ih identifikuje. Često se događa i da krijumčari imaju tetovaže na telu koje su slične simbolima koje stavljaju na supstance koje prodaju. Nisu ni svesni da tako olakšavaju rad policije."

Lambe Đorelijevski kaže da je „pored velikih akcija hapšenja krijumčara droge, u Srbiji jako bitna prevencija, a da se na nju malo obraća pažnja".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk