Čudesni svet bosanskih brdskih konja u fotografijama

bosanski brdski konj na prenju

Autor fotografije, Dženad Džino

Kada je u cik zore hodajući dolinom Tisovice začuo rzanje konja, planinar i pejzažni fotograf Dženad Džino ostao je u neverici pred prelepim prizorom koji je tamo zatekao.

Grupa od desetak bosanskih brdskih konja, jedine autohtone vrste sa ovih prostora, u svitanje se zatekla na uzvišenju ispod Zelene glave, najvišeg vrha planine Prenj.

„Bilo je tu i mlade ždrebadi i par mladih mužjaka koji su se igrali i nadmetali ko je jači, a čiju sam borbu i snimio na jednoj fotografiji" kaže Džino za BBC na srpskom.

On dodaje da su u pitanju konji koji pripadaju porodici Maksumić iz ovog kraja, kao i da čitavu godinu provode na Prenju.

Autor fotografije, Dženad Džino

Osim što su autohtona vrsta, bosanskim brdskim konjima preti i izumiranje, zbog čega je 2010. godine osnovano Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja koje se bavi očuvanjem ove vrste, poznate još i kao „bosanski poni".

Džino redovno obilazi planinu Prenj i njenu okolinu u potrazi za uzbudljivim lokacijama za fotografisanje, ali su prošle skoro četiri godine od kako se poslednji put susreo sa bosanskim brdskim konjima na ovom području.

Autor fotografije, Dženad Džino

Kada je krenuo ka njima kako bi ih fotografisao, konji su najpre oklevali i držali se na sigurnoj udaljenosti, objašnjava on.

Autor fotografije, Dženad Džino

Pridobivši njihovu naklonost komadićima keksa i strpljenjem, Džino kaže da su nastavili da opušteno grickaju „rosnu prenjsku travu" dok ih je slikao, a čak je uspeo da im se približi toliko da na nekim fotografijama izgleda kao da su pozirali.

Autor fotografije, Dženad Džino

Smatra se da je bosanski brdski konj izuzetno izdržljiv, otporan i prilagodljiv različitim klimatskim uslovima, a skromnih zahteva u pogledu ishrane.

Uzgajivači ga opisuju kao „konja čelične konstrukcije i nesrazmerno velike snage" koji ima dobru narav, poslušan je i odlično se snalazi u strmim i brdovitim predelima, a zbog visine i naravi je pogodan za obuku dece i terapijsko jahanje.

Autor fotografije, Dženad Džino

Još fotografija prirode u Bosni i Hercegovini možete videti na Fejsbuk stranici Dženada Džina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk