Saranda Bogujevci: Od žrtve masakra do glasa nove generacije politike na Kosovu

Saranda Bogujevci: Od žrtve masakra do glasa nove generacije politike na Kosovu

Kada je krajem marta 1999. godine četrnaestogodišnja Saranda Bogujevci u dvorištu kuće u Podujevu samo čudom izbegla sigurnu smrt, nije mogla ni da sanja da će se 22 godine kasnije naći među ključnim ljudima kosovske politike.

U akciji srpske paravojne formacije Škorpioni, ubijeno je 14 žena i dece, dok je petoro dece preživelo masakr iako su bila teško ranjena.

Pre 22 godine, u dvorištu porodične kuće Halima Gašija, ubijeni su: Špetim (10 godina) i Špend (13 godina), sinovi Safeta Bogujevcija, njegova supruga Sala (39 godina), ćerka Seljatina Bogujevcija Nora (15 godina), njegova supruga Šefkate (43 godine), Šehide Bogujevci (67 godina), Nefise Bogujevci Lugaljiju(54 godine), sestra Seljatina i Safeta, njena snaja Fezdrije Lugaljiju (21 godina), Dafina (9 godina), Arber (7 godina), Mimoza (4 godine) i Aljbin (2 godine), deca Envera Durićija, Fitnete (36 godina), Enverova supruga i Isma (69 godina), Enverova majka.

Pripadnici Škorpiona su za zločine osuđeni u Beogradu, na kazne zatvora od 15 do 20 godina

Pošto se oporavila i vratila na Kosovo, Bogujevci je postala članica stranke Samoopredeljenje premijera Kosova Aljbina Kurtija.

U aktuelnom sazivu Skupštine Kosova, gotovo na godišnjicu maskra u Podujevu, Bogujevci je izabrana za potpredsednicu parlamenta.

U razgovoru za BBC na srpskom, ona govori o životnom putu u prethodne 22 godine - od Podujeva, preko dolazaka u Beograd na suđenje ubicama, pa do ulaska u kosovsku politiku.

Pripremio: Aleksandar Miladinović

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk