Toplotni talas u Nemačkoj: porasla prodaja piva

Konobarica nosi pivo tokom Oktobar festa u Minhenu

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Pivska industrija Nemačke oporavila se za samo mesec dana vrućina, nakon loše prodaje prošle godine

Nemačka se suočila sa jednim od najtolijih meseci u istoriji. A pivare su od toga zaradile.

Protekli jun je bio za 2,4 stepena Celzijusa topliji od proseka, dok je jul bio čak 3,3 stepena topliji. Hladno pivo se tražilo na svakom mestu.

Ipak, povećanje prodaje dovodi pivare u problem zbog nestašice flaša.

Pivare su apelovale na građane da što pre vrate prazne flaše, kako bi mogli ponovo da ih napune i prodaju.

Na staklene flaše, koje koriste mnogi proizvođači, daje se mali depozit u Nemačkoj, a od korisnika se očekuje da ih vrate u prodavnicu kada dođu po novu turu.

Konzerve, koje se koriste u drugim zemljama, su mnogo ređe u Nemačkoj, a mnoge pivare koriste prilagođene flaše, koje je teško zameniti.

„Potrebna nam je vaša pomoć", napisala je na Fejsbuku pivara Morsaj Fidž. „Dobro vreme i dobro pivo dovodi do puno žednih".

„Pre nego što odete na letnji odmor, molim Vas donesite prazne flaše u prodavnicu", dodali su.

Nestašica praznih flaša je ove godine izražena, rekao je portparol Nacionalnog udruženja pivara.

Fudbal i pivo

Najviša temperatura je ove godine u Nemačkoj dostigla 39, 2 stepena Cenzijusa i to na istoku zemlje, u Bernburgu u Donjoj Saksoniji. Tako je skoro oboren prethodni rekord od 40,3 stepena na skali Cenzijusa.

Pivari su očekivali dugu i dobru sezonu, uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Ali, to je bilo pre nego što je Nemačka neočekivano ispala, još u grupnoj fazi takmičenja.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Posetioci tradiconalne manifestacije u Murnaju obilato piju i jedu početkom jula

Nemački dnevni list Die Velt izveštava da su 2010. i 2014. Svetski kupovi, gde je Nemačka bila daleko uspešnija, doveli do povećanja prodaje piva za četiri odsto.

Međutim, ovogodišnji učinak je nešto što pivarska industrija još pokušava da preboli, rekao je novinarima šef Ssocijacije Holger Ejčel.

Dok naslovi ukazuju na povećanje letnje prodaje i nedostatke flaša, stvarni rast industrije je samo 0,6 odsto u prvoj polovini godine, prema zvaničnim statistikama.

Iako to možda ne izgleda dosta, ukupna prodaja piva sada iznosi 47,1 miliona hektolitara za samo šest meseci.

Skroman porast je dovoljan da pomogne pivarama i još je važniji nakon nekoliko godina loših rezultata.

Prošla godina je bila najgora za dobavljače od ponovnog ujedinjenja Nemačke, a ove godine je zabeležen porast od oko četiri odsto u odnosu na prošlo leto.

Nedostatak čipsa

Dok građani gase žeđ, dugotrajna suša u zemlji pravi probleme.

Nacionalno udruženje uzgajivača povrća, upozorio je da je uzgoj krompira znatno niži, u količini i kvalitetu, nego prošle godine.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Krompir je ove godine mnogo manji nego prošle

Očekuje da će usevi biti čak 25 odsto manji, uz veliki nedostatak ekstra velikog krompira, koji se obično koristi za čips.

„U nekim delovima Evrope, žetva je ozbiljno oštećena zbog grada i grmljavine, a u Nemačkoj je previše suvo", rekli su iz Udruženja.

„Klimatske promene će se osetiti na novčaniku."

Srećom za proizvođače piva i pivopije, trgovci hmelja u Nemačkoj, ključnog sastojka piva, kažu da bi žetva ove godine trebalo da bude na nivou proseka.