Zašto fudbaleri „čudno" proslavljaju gol u Bundesligi

Zapisi sa društvenih mreža kako igrači oponašaju Fortnajt način radovanja

Autor fotografije, fcbayern, kaihavertz

Potpis ispod fotografije,

„Fortnajt" kao način života u Bundesligi

Ako ste gledali mečeve nemačke Bundeslige u poslednjih nekoliko meseci, primetili ste da se nekoliko igrača ponaša pomalo čudno - čine čudne pokrete nogama kao da igraju kan-kan, šire ruke kao krila aviona, dižu prste iznad glave.

Iako nekima to može izgledati kao čudan način da se probudi timski duh, igrači zapravo oponašaju pokrete iz onlajn video-igre „Fortnajt: Kraljevska borba" u kojoj se igrači bore da ostanu poslednji preživeli. Iznenađujuće je da u ovoj „pucačkoj" igrici postoje i neki sjajni plesni koraci, od kojih su pojedini postali veoma poznati.

Za neupućene, evo kako to izgleda u igrici:

A ovako izgleda oponašanje koraka na terenu:

Luis Holtbi poslednji je među bundesligaškim fudbalerima koji su na ovaj način proslavili gol - svoj pogodak za Hamburg proslavio je pokretom „stavi L" iz pomenute igrice. Brojni su i drugi primeri, uključujući Fabijana Risa iz Grojter Firta i Danijela Ginceka iz Štutgarta.

Ples obožavaju i fudbaleri šampiona Bajerna.

Originalna igra „Fortnajt" podstiče saradnju među članovima tima koji skuplja dobra, bori se sa zombijima i gradi utvrđenja u doba apokaliptične distopije, dok verzija „Kraljevska borba" uključuje i potragu za oružjem i nastojanje da igrač ostane jedini preživeli.

Kakve to ima veze sa nemačkim fudbalom, nismo baš sigurni. Možda igrači samo vole igricu. Ipak su svi oni mladi momci i zašto ne bi inspiraciju pronašli u onlajn igrici?

Igrač Red Bul Lajpciga Timo Verner i fudbaler Bajera iz Leverkuzena Julijan Brant veliki su ljubitelji pokreta „uzmi sekiru", u kome se oponaša uzimanje nevidljivog alata da bi se „pljačkalo" i potom sagradilo utvrđenje.

Upotrebljeni hešteg može se prevesti kao „Uspešno poharana Folksvagen Arena".

Ispostavlja se, ipak, da to nije tema samo Bundeslige. Fudbaler Kardif Sitija Kalum Paterson isto se raduje. Oponašanje „Fortnajta" nije strano ni igračima australijske ragbi lige, NFL-a ili NBA.

Bez obzira šta mislili o tome - da je sjajno ili neverovatno glupo, činjenica je da je popularno i da se morate na to navići.

I jedno malo upozorenje za kraj: engleski golman Dejvid Džejms okrivio je previše provedenog vremena u igranju Plejstejšna 1997. godine za pad forme. Zbog toga, u svemu treba biti umeren.