Britanka nagrađena za najbolju fotografiju

Britanka Alis Tomlinson je za seriju portreta hodočasnika osvojila prestižnu nagradu Soni za najbolju svetsku fotografkinju 2018.

Image copyright Alys Tomlinson

Alis, koja ima 43 godine je dobila nagradu u vrednosti od 25,000 dolara, za seriju "Eks Voto" („Ponuda") koja uključuje portrete i fotografije ponuda koje su hodočasnici doneli na svetilišta u Lurdu (Francuska), Balivurnej (Irska) i Grabarku (Poljska).

Žiri je pohvalio "sjajnu obradu, izvrsnu tehniku i osetljiv pristup hodočašćenju kao putu ka otkriću i žrtvovanju višoj sili".

Ona je tim povodom rekla: „Hodočasnici često krišom ostavljaju ponude na svetilištima kao izraz nade i zahvalnosti, što stvara opipljivu vezu između vere, osobe i pejzaža".

Ostale nagrađene fotografije prikazuju kulturne i političke događaje od globalnog značaja i svet prirode. Ovo su neke od njih:

Image copyright Balazs Gardi
Natpis na slici Balaš Gardi je osvojio prvu nagradu za ovu frenetičnu scenu sa utakmice u buskašiju, avganistanskoj igri u kojoj se konjanici otimaju o obezglavljeni leš teleta koga treba ubaciti u gol.
Image copyright Fredrik Lerneryd
Natpis na slici Frederik Lernerid je osvojio prvu nagradu u kategoriji „Savremene teme" za ovaj prikaz časa baleta na akademiji u Kiberi u Keniji.
Image copyright Luca Locatelli
Natpis na slici Luka Lukateli je snimio ovaj prizor u kamenolomu skupocenog mramora kod sela Torano u Italiji i osvojio prvu nagradu za pejzažnu fotografiju. Nazvao ju je „svemir u belom, istovremeno industrijski i prirodan".
Image copyright Antonio Gibotta
Natpis na slici Prizor iz „Brašnjavog rata" u Ibiju u španskoj provinciji Alikante, koji je snimio Antonio Gibota. „Brašnjavi rat" je deo festivala kojim se obeležava masakr dece koji je po biblijskom predanju naredio judeski kralj Irod u pokušaju da nađe Isusa.
Image copyright Mitch Dobrowner
Natpis na slici Mič Dobrauner je osvojio drugu nagradu u kategoriji „Svet prirode" za sliku olujnih oblaka u kanzaškom gradu Boltonu u Sjedinjenim Državama.Image copyright Rasmus Flindt Pedersen
Natpis na slici Specijalna jedinica iračke vojske „Zlatna divizija" evakuiše staricu iz borbene zone u Mosulu. Razmus Flint je osvojio treće mesto u kategoriji "Savremene teme".Image copyright Tomasz Padło
Natpis na slici Tomaš Padljo je snimio ovaj foto tapet u Kazahstanu gde vlasti, kako Padljo kaže, „pokušavaju da se oslobode negativnog imidža zemlje promovišući prirodne lepote".Image copyright Andrew Quilty
Natpis na slici Endru Kvilti je dobio prvu nagradu za portret za ovu fotografiju devetogodišnjeg Atikule sa ručno pravljenim skijama u selu Aub Bala u Avganistanu.
Image copyright Wiebke Haas
Natpis na slici Za ovu fotografiju konja Antona pod naslovom „Savršena frizura" bilo je neophodno golicati Antona po uvetu da bi mahnuo glavom. Nemački fotografa Vibke Has je rekao da je želeo da istakne „prelepu njušku i harmoničnu fotografiju grive".