Diplomatija na meniju: Kako hrana utiče na politiku

  • Soraja Ojer
  • BBC Vesti
Potpis ispod fotografije,

Možda ovaj rosti ne izgleda najprivlačnije, ali kuvar se nada da će se lideru Severne Koreje dopasti

Od kavijara koji je poslužen pogrešnim predsednicima do političara koji su povraćali, hrana je oduvek igrala značajnu ulogu u diplomatskim susretima.

Svetski lideri i političari često rade prekovremeno, pokušavaju da pregovorima prevaziđu teške situacije, provode dosta vremena u razgovorima s drugima, a nekad i ne spavaju. Ali sigurno i oni moraju, kao i svi mi, da jedu svakog dana.

Ove nedelje održavaju se dva značajna diplomatska susreta svetskih lidera, pa su kuvari morali dobro da razmisle šta će biti na meniju.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un se sastaje s predsednikom Južne Koreje Munom Džae Inom , što je prvi susret lidera te dve zemlje od 2007. Filet morske ribe će biti serviran, kao podsećanje južnokorejskom predsedniku na njegov rodni grad Busan, kao i švajcarski rosti - palačinka od struganog krompira, što je navodno Kim Džong Un voleo da jede tokom školovanja u Švajcarskoj.

Preskočite sadržaj sa Twitter, 1

Kraj sadržaja sa Twitter, 1

S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron je prvi predsednik strane zemlje u zvaničnoj poseti tokom Trampovog mandata. Trampovi su tokom državne večere poslužili najbolju hranu koju Amerika može da ponudi, uz blag uticaj francuskog stila.

Meni koji ujedinjuje

Da li je serviranje švajcarskog jela lideru Severne Koreje, koji navodno voli francuske sireve i vina, svesni pokušaj Južnokoreanaca da ga obrlate?

„To je sigurno deo taktike", kaže Džoana Mendelson Forman, vandredna profesorka na Američkom univerzitetu u Vašingtonu i ekspert na polju gastronomske diplomatije.

„Meni je fascinantan", kaže istraživač i konsultant Sem Čepl Sokol, koji tvrdi da samit, i bukvalno i fugurativno, postavlja sto za pozitivne diskusije.

"Zato što obuhvata regije obe Koreje, to je meni koji ujedinjuje. Cilj večere je ujedinjenje na stolu."

Potpis ispod fotografije,

Riba će podsetiti predsednika Južne Koreje na rodni grad

On ukazuje da vlada Severne Koreje nikada nije potvrdila da je Kim Džong Un živeo u Švajcarskoj, tako da je večera „ neka vrsta rizika i pretpostavka kreatora menija da je ovo švajcarsko jelo prava stvar".

On dodaje: „Ko zna, možda on nikada to nije ni probao, a možda mu se više sviđa fondi ili raklet".

Sramote s hranom

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je kako je "hrana najstariji diplomatski alat" u stvaranju veza. Ona se koristi u nadi da će se saradnja popraviti, ali kako Sokol objašnjava stvari često ne idu po planu.

Kada je Džordž Buš posetio Japan 1992. na državnoj večeri u pauzi između drugog jela (sirovi losos s kavijarom) i trećeg (junetina na žaru u sosu od bibera) došlo je do neprijatnog događaja, jer je Buš prvi američki predsednik koji je povratio na tadašnjeg japanskog premijera.

Navodno, s hranom je sve bilo u redu, a američki mediji su izveštavali da je predsednik imao grip.

Potpis ispod fotografije,

Ne služite kavijar predsedniku socijalisti

„Sigurno nije postojala loša namera", kaže Sokol, „ali mislim da je taj incident uticao na pogoršanje odnosa s Japanom, gde ljudi i danas prave šale na tu temu".

Postoji još nesrećnih primera iz diplomatije.

Kada je bivši američki predsednik Barak Obama ugostio tadašnjeg predsednika Francuske, Fransoa Olana na zvaničnoj državnoj večeri, na meniju je između ostalog bio kavijar iz Ilinoja.

Ovo nije neočekivan sastojak otmenih državnih večera. Međutim, za Olana, čija je socijalistička vlada bila osetljiva na kritike javnosti da je čine pripadnici "kavijar levice", ovakav meni mogao je da izazove reakcije Francuza, tvrdi Sokol.

Lomljenje hleba

"Hrana je neverovatno snažan alat", veruje analitičarka Marija Velez de Berliner. "Ko god ima pristup hrani, kontroliše šta se dešava u prostoji."

Ovog stava se držala nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer. Na sastanku Evropskog saveta 1979. tadašnji francuski predsednik Žiskar Desten, želeo je da se napravi pauza za večeru, ali to Tačer nije dozvolila dok se nije postigao dogovor.

Potpis ispod fotografije,

Margaret Tačer: Nema hrane, dok se ne dogovorimo

Očekivano, Desten je postajao popustljiviji kako je veče odmicalo.

Mendelson Forman tvrdi da hrana servirana na sastancima diplomata ima mogućnost da sruši granice.

"Hrana humanizuje ljude - ona čini da naši protivnici deluju humanije", objasnila je.

Tokom dvadesetomesečnih pregovora o prestanku razvoja iranskog nuklearnog programa, tenzije su bile opipljive, a najmanje pet puta moglo je da dođe do prestanka razgovora, pisalo je u magazinu Njujorker.

Pregovarači su uvek ručali odvojeno, ali 4. jula, što je američki praznik Dan nezavisnosti, Iranci su pozvali kolege da zajedno lome hleb i ne razgovaraju o temi pregovora.

„To je bio prvi put da su Iranci i Amerikanci jedni druge gledali drugačije", kaže Mendelson Forman.

„Do tada su uvek jedni druge videli kao pregovarače", kaže doktor Berliner, „ali tada su se po prvi put sreli kao ljudi."

U narednih deset dana dogovor je konačno postignut, oba stručnjaka koje smo konsultovali za ovaj tekst, veruju da je to bilo moguće zbog persijskog ručka na kome su obe strane bile prisutne i veze koju su ostvarili.

Takav duh će dominirati i ovodnedeljnim razgovorima i onim koji se održavaju u bliskoj budućnosti.

Ali sledeći diplomatski presedan biće sastanak Donalda Trampa i Kim Džong Una - da li će ono što će biti na tanjiru dovesti do pomaka u odnosima?