Pedeset godina moćne fotografije

Udruženje fotografa obeležava 50. godišnjicu postojanja izložbom najpoštovanijih svetskih fotografa.

Fotografija retkog belog nosoroga pod imenom Alan. Slikao: Rori Karnegi Image copyright Rory Carnegie
Natpis na slici Retkog belog nosoroga, po imenu Alan, starog samo jedan dan, fotografisao je Rori Karnegi 2013. godine. Alan je četvrti nosorog koji se rodio u Nacionalnom parku Kostvold od kada je isti otvoren 1970. godine.
Zaleđeno jezero u Kanadi, sa planinama u pozadini. Fotografisao: Pol Vejkfild 2011. Image copyright Barry Lategan
Natpis na slici Zaleđeno jezero Abraham u Alberti u Kanadi slikao je Pol Vejkfild 2011. godine.

Među izloženim fotografijama naći će se portreti, reklamne kampanje i slike kojima su zabeleženi ratovi, humanitarne katastrofe i siromaštvo.

Fotografija danskog gimnastičara u vazduhu. Slikali: Džonatan Anderson i Edvin Lou. Image copyright Anderson & Low
Natpis na slici Fotografi Džonatan Anderson i Edvin Lou su sarađivali sa gimnastičarskom reprezentacijom Danske od 1998. do 2002. godine na seriji fotografija zasnovanim na četiri elementa: zemlji, vazduhu, vatri i vodi. Na ovoj slici gimnastičar lebdi u vazduhu.
Portret Nelsona Mendele u predsedničkoj rezidenciji iz 1997. godine. Fotografisala: Džilijan Edelštajn Image copyright Jillian Edelstein
Natpis na slici Džilijan Edelštajn provela je četiri godine slikajući učesnike saslušanja Komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi. Ovaj portret Nelsona Mendele slikala je 1997. godine tokom desetominutne posete predsedničkoj rezidenciji.
Muškarci u čamcima koji plutaju na moru punom krvi tokom godišnjeg lova na kitove na Farskim ostrvima. Image copyright Adam Woolfitt
Natpis na slici Stanovnici Farskih ostrva navode kitove u plićake gde ih ubijaju tokom tradicionalniog lova po imenu Grindadrao. Fotograf je Adam Vulfit, a slika je objavljena 1966. godine u Nacionalnoj Geografiji i izazvala je kontoverze.

Na izložbi će biti izloženi radovi Nadava Kandera, Dafi, Tima Flaha, Tese Triger i Džona Klaridža.

Fotografija trudnog muškarca koji se drži za stomak u reklami za kontracepciju. Slikao Alan Bruking. Image copyright Alan Brooking
Natpis na slici „Trudnu muškarac", fotografija Alana Brukinga koju je Asocijacija za planiranje porodice koristila u kampanji sedamdesetih godina kako bi podsetila muškarce na rizike neželjene trudnoće i promovisala kontracepciju u vreme seksualne revolucije.

Asocijaciju su 1968. godine osnovali vodeći modni fotografi.

Majmun gleda u objektiv fotografa, Tim Flah. Image copyright Tim Flach
Natpis na slici Fotografija „Oči Majmuna" Tima Flaha, nastala 2001. godine, prikazuje radoznalog majmuna kako gleda u objektiv. Flahove fotografije istražuju uticaj ljudi na svet prirode.
Fotografija Tese Triger na kojoj je povrće naređano tako da rekreira Moneovu sliku mosta iznad jezera ljiljana. (Omaž Moneu 1989) Image copyright Tessa Traeger
Natpis na slici Britanska fotografkinja Tesa Triger poznata je po po fotografijama mrtve prirode i hrane. Na ovoj fotografiji rekreira Moneovu sliku „Most iznad jezera ljiljana" koristeći povrće.
Portret istetoviranog zatvorenika slikao Adam Hinton 2013. godine. Image copyright Adam Hinton
Natpis na slici Adam Hinton je fotografiisao tetovirane zatvorenike u El Salvadoru 2013. godine. U ovom zatvoru kaznu služe samo članovi bande Mara Salvatruća, jedne od najvećih u zemlji. U zatvoru nema čuvara, vode ga zatvorenici.
Princeza Margaret, lord Snoudon i njihova deca Dejvid i Sara u kabrioletu. Slikao Tom Marej 1969. godine. Image copyright Tom Murray
Natpis na slici Tom Marej bio je najmlalji fotograf koji je dobio priliku da fotografiše britansku kraljevsku porodicu. Na ovoj slici uhvatio je Lorda Snoudona, princezu Margaret i njihovu decu Dejvida i Saru 1969. godine.
Portret sestara Hejti i Šarlot ispred konja. Fotograf Pol Venham 2017. godine. Image copyright Paul Wenham-Clarke
Natpis na slici Projekat "Ljudsko stanje" Pola Venhama Klarka beleži pozitivne i negativne aspekte ljudskih bića i istražuje vezu između braće i sestara od kojih jedna ima retku genetsku bolest. Sestre Hejti i Šarlot fotografisane du 2017. godine.

Sve fotografije vlasništvo Asocijacije fotografa.

Više o ovoj priči