Pedeset godina moćne fotografije

Udruženje fotografa obeležava 50. godišnjicu postojanja izložbom najpoštovanijih svetskih fotografa.

Fotografija retkog belog nosoroga pod imenom Alan. Slikao: Rori Karnegi
Potpis ispod fotografije,

Retkog belog nosoroga, po imenu Alan, starog samo jedan dan, fotografisao je Rori Karnegi 2013. godine. Alan je četvrti nosorog koji se rodio u Nacionalnom parku Kostvold od kada je isti otvoren 1970. godine.

Potpis ispod fotografije,

Zaleđeno jezero Abraham u Alberti u Kanadi slikao je Pol Vejkfild 2011. godine.

Među izloženim fotografijama naći će se portreti, reklamne kampanje i slike kojima su zabeleženi ratovi, humanitarne katastrofe i siromaštvo.

Potpis ispod fotografije,

Fotografi Džonatan Anderson i Edvin Lou su sarađivali sa gimnastičarskom reprezentacijom Danske od 1998. do 2002. godine na seriji fotografija zasnovanim na četiri elementa: zemlji, vazduhu, vatri i vodi. Na ovoj slici gimnastičar lebdi u vazduhu.

Potpis ispod fotografije,

Džilijan Edelštajn provela je četiri godine slikajući učesnike saslušanja Komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi. Ovaj portret Nelsona Mendele slikala je 1997. godine tokom desetominutne posete predsedničkoj rezidenciji.

Potpis ispod fotografije,

Stanovnici Farskih ostrva navode kitove u plićake gde ih ubijaju tokom tradicionalniog lova po imenu Grindadrao. Fotograf je Adam Vulfit, a slika je objavljena 1966. godine u Nacionalnoj Geografiji i izazvala je kontoverze.

Na izložbi će biti izloženi radovi Nadava Kandera, Dafi, Tima Flaha, Tese Triger i Džona Klaridža.

Potpis ispod fotografije,

„Trudnu muškarac", fotografija Alana Brukinga koju je Asocijacija za planiranje porodice koristila u kampanji sedamdesetih godina kako bi podsetila muškarce na rizike neželjene trudnoće i promovisala kontracepciju u vreme seksualne revolucije.

Asocijaciju su 1968. godine osnovali vodeći modni fotografi.

Potpis ispod fotografije,

Fotografija „Oči Majmuna" Tima Flaha, nastala 2001. godine, prikazuje radoznalog majmuna kako gleda u objektiv. Flahove fotografije istražuju uticaj ljudi na svet prirode.

Potpis ispod fotografije,

Britanska fotografkinja Tesa Triger poznata je po po fotografijama mrtve prirode i hrane. Na ovoj fotografiji rekreira Moneovu sliku „Most iznad jezera ljiljana" koristeći povrće.

Potpis ispod fotografije,

Adam Hinton je fotografiisao tetovirane zatvorenike u El Salvadoru 2013. godine. U ovom zatvoru kaznu služe samo članovi bande Mara Salvatruća, jedne od najvećih u zemlji. U zatvoru nema čuvara, vode ga zatvorenici.

Potpis ispod fotografije,

Tom Marej bio je najmlalji fotograf koji je dobio priliku da fotografiše britansku kraljevsku porodicu. Na ovoj slici uhvatio je Lorda Snoudona, princezu Margaret i njihovu decu Dejvida i Saru 1969. godine.

Potpis ispod fotografije,

Projekat "Ljudsko stanje" Pola Venhama Klarka beleži pozitivne i negativne aspekte ljudskih bića i istražuje vezu između braće i sestara od kojih jedna ima retku genetsku bolest. Sestre Hejti i Šarlot fotografisane du 2017. godine.