Mažićevo finale Lige šampiona: „Daleko iznad kvaliteta srpskog fudbala"

Mažić sudi finale Kupa konfederacija, Sankt Petersburg, Rusija, 2. jul 2017. godine Image copyright Getty Images
Natpis na slici Milorad Mažić biće prvi srpski sudija koji će suditi finale Lige šampiona

Milorad Mažić biće glavni sudija finalnog meča Lige šampiona u kome će se sastati Real iz Madrida i Liverpul, saopštila je UEFA.

Na meču koji će se igrati na Olimpijskom stadionu u Kijevu 26. maja, Mažiću će asistirati srpske sudije Milovan Ristić i Dalibor Đurđević.

Četvrti sudija biće Francuz Klemon Turpan, sudije iza golova Nenad Đokić i Danilo Grujić, dok je rezervni pomoćni arbitar Nemanja Petrović iz Srbije.

„To je dostignuće daleko iznad kvaliteta današnjeg srpskog fudbala. I time je uspeh veći", kaže za BBC nekadašnji sudija Zoran Petrović.

Sudije moraju biti na vrhunskom nivou

Petrović, koji je i sam 1992. godine sudio finale jednog evropskog kupa - Kupa UEFA, kaže da je završni meč uvek drugačiji od ostalih.

„Utakmica se razlikuje po odgovornosti službenih lica jer se očekuje da i oni budu na vrhunskom nivou, kao i ekipe koje igraju u finalu."

Četrdesetpetogodišnji Mažić sudi međunarodne mečeve od 2009. godine.

Njegov stariji kolega kaže da su se stvari promenile i da zbog toga Mažić ovim nije završio svoju karijeru.

„Poslednjih 25 godina, granica karijere je bila 45 godina, ali sada su karijere i duže - pre svega onih koji zdravstveno i fizički mogu da produže karijeru.

Njegove godine su najbolje."

Mažić je sudio finale FIFA Kupa Konfederacija 2017. godine u kome su igrali Čile i Nemačka, kao i UEFA Super kup 2016. godine u kome su se sastali Real iz Madrida i Sevilja.

Biće deo sudijskog tima koji će deliti pravdu na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Rusiji, što će mu biti drugo ovakvo takmičenje u karijeri.

Petrović, koji je posle završetka sudijske karijere postao posmatrač suđenja, nada se da na novo finale srpski fudbal neće morati da čeka gotovo tri decenije.

„Za sudiju mora da postoji kontinuitet suđenja na vrhunskom nivou od 8 do 10 godina.

Tek neko ko bude imao taj kontinuitet, a imamo veliki potencijal mladog sudije Srđana Jovanovića iz Beograda na primer, nećemo na novo finale čekati 26 godina", zaključuje Petrović.

Povezane teme