Da li Lebron Džejms zaista ima fotografsko pamćenje?

Lebron Džejms pokazuje biceps nakon pogođenog koša. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Obožavaoci ovog američkog košarkaša tvrde da kralj Lebron ima pamćenje „moćno kao biceps"

Širom sveta, Lebrona Džejmsa mnogi smatraju za najboljeg košarkaša.

Ono što je sigurno je da je njegov račun u banci najveći jer je 2017. godine, do juna, zaradio 86,2 miliona američkih dolara. Navijači sada spekulišu da možda ima još jednu visoko cenjenu osobinu: fotografsko pamćenje.

Prašina se podigla nakon što je Džejms sa neverovatnom preciznošću prepričao šta se desilo u četvrtoj četvrtini meča njegovih Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa.

Odgovor je bio toliko dobar da je izmamio aplauz prisutnih ljubitelja sporta,

Navijači na Tviteru divili su se detaljnom opisu igre, nazivajući ga „sjajnim košarkaškim umom".

Ipak, ima li Džejms pamćenje na nivou genija ili je u pitanju nešto sasvim drugo?

Džo Stoun predaje sticanje veština i analizu učinka na Akademiji za sport i fizičko vaspitase Šefild Halam Univerziteta. Za BBC kaže da je Džejmsovo neverovatno sećanje zapravo „potpuno normalno" za vrhunske sportiste i da potiče od finog podešavanja mozga.

„Istraživanje je sprovedeno među vrhunskim šahistima 70-tih godina prošlog veka i bavilo se njihovim mogućnostima da se sete ili prepoznaju načine igre", kaže on. „Stručnjaci za sport te rezultate su prebacili u domen sporta da bi videli kako reaguju sportisti. To je prvi put rađeno u košarci, 80-tih godina.

Kroz niz specifičnih treninga, a košarkaši puni treniraju, grade se specijalizovane strukture znanja u pamćenju. To igračima omogućava da predviđaju dalje poteze u igri."

Da li to znači da bi se Džejms svega setio i na rođendanima ili u kvizovima u pabovima? Doktor Stoun pretpostavlja da ne bi.

„Sve to vrlo je usko fokusirano. Oni možda nemaju ekspertsko znanje ni za opšte obrazovanje, ali se u domenu u kome su specijalizovani sećaju mnoštva informacija."

Image copyright Reuters
Natpis na slici Lebron Džejms u akciji za Klivlend Kavalirse

Kris Šeridan, dugogodišnji novinar koji prati NBA, podseća nas da 33-godišnji Džejms ima nešto više od treninga.

„Lebron Džejms je jedinstvena osoba u ljudskoj istoriji i po tome što on sa godinama nije sve stariji", kaže Šeridan. „Ne dolazi do pada u njegovim kvalitetima. Sasvim suprotno - njegova efikasnost ide nasuprot onome što možemo da vidimo ne samo u sportu, već generalno.

Bez obzira da li se nešto desilo pre 10 sekundi, 10 minuta, 10 dana, 10 meseci, 10 godina, on izučava igru, I to ne samo na svakodnevnoj bazi, već i u istorijskom kontekstu.

Pravi je sunđer kada upija informacije koje mu daju pomoćni treneri, koordinatori, nutricionisti - svi."

Drugim rečima, Džejms je i marljivi radnik koliko je i dobitnik na genetskoj lutriji. I sve to čuva za sledeći meč - ili neku buduću konferenciju za medije.

„Lebron je očigledno veoma, veoma pažljiv", kaže Šeridan. „Mislim da treba da zahvali svojoj inteligenciji za primenu svojih sposobnosti da uči na efikasnom nivou."