Izračunajte koliko dugo ćete živeti

Životni vek sve je duži - ljudi koji su rođeni 2016. godine, živeće sedam godina duže od onih rođenih pre 25 godina.

Upišite informacije o vama da biste otkrili koliko je prosečno trajanje životnog veka za ljude vaših godina i pola u zemlji u kojoj živite, kao i prosečni deo života za koji možete očekivati da ćete biti zdravi.

Prosečan životni vek po rođenju u svetu je 72 godine - 70 za muškarce i 75 za žene. Međutim, tokom odrastanja se ovaj podatak menja. Na primer, osoba stara 69 godina može u proseku da živi još 17 godina.

Zašto se menja očekivano trajanje životnog veka u odnosu na vaše godine?

Očekivani životni vek je prosečan broj godina za koji se očekuje da bi osoba mogla da živi i zasniva se na godinama, polu i zemlji u kojoj živi. Globalno zdravstveno opterećenje računa očekivani životni vek na osnovu stope mortaliteta za starosne grupe.

Očekivano trajanje života razlikuje se za ljude različitih godina jer se računa kao broj godina koje će osoba još doživeti, imajući u vidu da je već u određenom uzrastu.

Na primer, za devojčicu rođenu 2016. u Meksiku se računa da će živeti 79 godina, ali je očekivani vek za šezdesetpetogodišnju Meksikanku 84. Njen vek je duži jer je već napunila 65 godina.

Kako radi kalkulator?

Izvor: Istraživanje o globalnom zdravstvenom opterećenju koordinisano od strane Instituta za merenje i procenu zdravlja

Podaci na kojima se bazira kalkulator su iz 2016.

Vrednosti za očekivani vek u kalkulatoru su zaokružene do najbliže godine nakon učitavanja ostatka očekivanog veka za dotičnu starosnu grupu.

'Koliko ćete godina provesti u zdravlju' se proračunava na osnovu broja godina za koje se očekuje da će osoba provesti u zdravlju, prikazano kao procenat ostatka očekivanog veka.

Rezultati podrazumevaju da su stope nataliteta i mortaliteta tokom života pojedinca konstantne i ne uračunavaju moguća naučna otkrića i poboljšanja zdravstvene nege.

Povezane teme