„Šer roditeljstvom“ rizikujete da vam deca budu prevarena

  • Šon Kohlin
  • BBC novinar za teme obrazovanja i porodice
Porodica snima selfi fotografiju

Autor fotografije, Getty Images

„Šer roditeljstvo", kada roditelji dele lične informacije o svojoj deci na društvenim medijima, predstavlja „najslabiju kariku" u pokušaju onlajn prevare i krađe identiteta, upozorava Barkliz banka.

Iz banke kažu da roditelji dovode u pitanje finansijsku sigurnost svoje dece šerovanjem po društvenim mrežama.

Barkliz banka predviđa da će do 2013. godine obim prevare na internetu iznositi 670 miliona funti.

Stručnjaci za bezbednost u ovoj banci kažu da krađa identiteta preko društvenih medija „nikad nije bila lakša".

Barkliz upozorava da roditelji se „uljuljkuju u lažnom osećaju sigurnosti" i ne shvataju da od svoje dece prave buduće „mete za prevaru", time što objavljuju veliki broj ličnih podataka koji će ostati u onlajn sferi.

Krađa identiteta

Roditeljima je poručeno da je podatke na društvenim medijima vrlo lako zloupotrebiti kako bi se hakovale lozinke ili ukrao nečiji identitet.

Autor fotografije, Getty Images

U ovoj banci kažu da roditelji otkrivaju imena, uzrast i datum rođenja, preko čestitki za rođendan, adresu, mesto rođenja, majčino devojačko prezime, škole, imena životinja, sportskih timova za koje navijaju i fotografije.

Barkliz upozorava da ti detalji, koji će biti dostupni i kada deca odrastu, mogu da se koriste za lažne kredite ili prevare s kreditnim karticama.

Banka predviđa da će „šer roditeljstvo" biti odgovorno za dve trećine svih krađa identiteta s kojim će se suočiti mladi ljudi krajem sledeće decenije i kako će šteta iznositi 667 miliona funti godišnje.

„Još jedna decenija u kojoj će roditelji šerovati previše ličnih informacija" će rezultirati 7,4 miliona slučajeva krađe identiteta godišnje do 2030. godine, tvrde u Barkliz banci.

Banka je upozorila roditelje da provere odredbe koje se odnose na privatnost na društvenim mrežama i da se informišu koji podaci o njihovoj deci će biti dostupni i kome.

„Korišćenjem društvenih mreža nikad nije bilo lakše prevarantima da pribave ključne informacije koje su neophodne za krađu nečijeg identiteta", rekla je Džodi Gilbert, zaposlena u Barkliz banci zadužena za digitalnu bezbednost.