Evropski parlament protiv novih propisa o autorskim pravima

Evropski parlament Image copyright Getty Images
Natpis na slici Poslanici Evropskog parlamenta bili su izloženi snažnom lobiranju sa obe strane - i pristalica i protivnika propisa

Poslanici Evropskog parlamenta odbacili su kontroverzni zakonski predlog o autorskim pravima, uz odluku da se na ovo pitanje vrate u septembru.

Zakon bi nametnuo veću odgovornost internet stranicama koje bi morale da se bave proverom autorskih prava.

Predlog je zabrinuo mnoge, a među njima i osnivača interneta ser Tima Bernersa Lija. Glavna briga leži u potencijalnom ugrožavanju sloboda na internetu.

Protivnici propisa pozdravili su odluku i ocenili je kao svoju pobedu.

Poslanica iz redova Piratske partije Džulija Reda koja je vodila kampanju protiv ovog propisa, napisala je na svom Tviter profilu: „Veliki uspeh: Protesti su dali rezultat! Evropski parlament je vratio predlog zakona o autorskim pravima na razmatranje".

BPI Mjuzik, udruženje koje predstavlja diskografske kuće iz Velike Britanije, podržavalo je propis, pa je na svom Tviter profilu objavilo: „Poštujemo odluku... Radićemo sa evroparlamentarcima tokom narednih nekoliko nedelja da bismo pojasnili šta su sve koristi koje će imati evropska kreativna industrija, korisnici interneta i sektor tehnologije."

Obrada ličnih podataka: nova pravila igre

EU: Poslanici nezadovoljni ispitivanjem Zakerberga

Jedan od osnivača Vikipedije Džimi Vels rekao je za BBC da se nada da će muzička industrija pronaći put do kompromisa pre septembarske debate.

„Nemojte ni da pomišljate na filtriranje svega što svako postavi na internet. To je san koji se nikad neće ostvariti", kaže Vels.

Umesto toga, dodao je, trebalo bi razmisliti o novim dogovorima sa platformama poput Jutjuba kojima bi se dobila „pravilnija raspodela".

Povezane teme

Više o ovoj priči