Roba sa nacističkom tematikom na Amazonu

Amazon Image copyright Reuters
Natpis na slici Amazon treba da proverava kakva se roba prodaje na ovoj platformi

Prema jednom izveštaju, portal za elektronsku kupovinu Amazon pomaže grupama za širenje mržnje u prodaji robe sa nacističkom tematikom, od čega one zarađuju.

Studija je pokazala da su mnoge grupe za širenje mržnje preko Amazonove prodavnice prodavale svoju robu brendiranu nacističkom tematikom, između ostalog odeću, nakit i replike vojnih insignija.

U studiji se navodi da su određene grupe za širenje mržnje takođe prodavale muziku i knjige koje veličaju njihove stavove preko Amazona.

Amazon je sada uklonio neke od oglasa i naveo da će „brzo da reaguje" protiv svakog ko prekrši njihova pravila.

Spora reakcija

Izveštaj koji su sačinile dve američke organizacije, Partnerstvo za radne porodice i Akcioni centar za rasu i ekonomiju, istraživale su način na koji rasisti koriste Amazon radi zarade.

Prema izveštaju, Amazonove „spore i nedovoljno primenjivane" smernice su omogućile mnogim rasističkim, islamofobičnim i antisemitskim pokretima različite načine za zarađivanje novca, čime su proširene i njihove ideje.

Ove dve organizacije su pronašle različitu robu sa dobro poznatim simbolima mržnje, kao što su svastike, slike protiv crnaca, kao i proizvodi sa savremenom tematikom koju koriste rasističke grupe.

Autori, muzičari i aktivisti koji otvoreno propagiraju rasizam takođe su prodavali svoj materijal preko Amazona, pokazuje studija.

Iako Amazon ima konkretna pravila kojim zabranjuje „proizvode koji promovišu mržnju, nasilje, rasističku, seksualnu ili religijsku netoleranciju ili promovišu organizacije sa takvim stavovima", kompanija je svoju politiku loše sprovodila u praksi.

U izveštaju piše: „U prošlosti, Amazon je sporo reagovao ili nije reagovao uopšte, pod pritiskom javnosti u ovoj oblasti, umesto da odmah efikasno reaguje u sprečavanju grupa koje šire mržnju koristeći njihovu platformu".

Ove dve organizacije pozvale su Amazon da zauzme „jasan javni stav" prema pokretima koji šire mržnju i da im onemogući da zarađuju.

Amazon je uklonio mnoge proizvode koji su navedeni u izveštaju i naglasio da radi na tome da onemogući neonacističkim muzičarima da strimuju svoj sadržaj.

Amazon je u saopštenju naveo da prodavci na njihovim stranicama „moraju da prate naše smernice i oni koji to ne čine podležu brzoj reakciji što podrazumeva i potencijalno uklanjanje njihovih naloga".

Povezane teme

Više o ovoj priči