Studenti iz Srbije napravili su sajt o kanceru koji koristi sve veći broj pacijenata

Učenje o tumorima po sistemu organa

Autor fotografije, BCell

Potpis ispod fotografije,

Učenje o tumorima po sistemu organa

Nezadovoljni dostupnim materijalom i obimom gradiva, studenti medicine i farmacije napravili su onlajn platformu kako bi naučili više o onkologiji.

Tamo pronalaze informacije nedostupne u zvaničnim udžbenicima.

„Zamislite da imate četrnaest nedelja u godini i da svake nedelje učite o jednom tumoru. U stvarnosti o svim vrstama tumora učimo nedelju dana", kaže Miroslav Jevtić, student Farmaceutskog fakulteta.

Miroslav je jedan od oko hiljadu korisnika onlajn platforme koja je dostupna u vidu sajta i mobilne aplikacije.

Izgradnju platforme i početak rada olakšali su profesori medicine i farmacije koji su pomogli u izboru proverenih izvora.

Najnovije vesti o onkologiji iz stranih istraživanja, klasifikaciju različitih vrsta maligniteta, studije slučajeva i kvizove znanja, napravili su i odabrali zajedno sa profesorima.

„Sve što na fakultetima učimo o tumorima, samo se provuče kroz gradivo. Ne učimo o ovoj bolesti, recimo, po sistemima organa, kako je to organizovano na platformi", kaže Miroslav.

Šta je potrebno znati kada pretražujete bolesti na internetu?

Nataša kaže da je sve veći broj korisnika aplikacije koji nisu studenti, a koji platformu koriste u potrazi za proverenim izvorima o različitim vrstama kancera.

„Pacijenti nas pronalaze i zbog toga što platforma koristi jezik o kanceru koji svi razumeju", kaže Nataša Atlija, studentkinja koja i rukovodi projektom.

Pretraživanje interneta u potrazi za informacijama u vezi sa bolestima poslednja je stavar koju lekari preporučuju.

Ivan Jančić, docent katedre za mikrobiologiju i imunologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kaže da je kod pretrage interneta najvažnije biti svestan izvora informacije.

„Internet je more podataka u kome se lako možete izbubiti. Pogledajte šta nam se sada desilo sa epidemijom boginja. Ovu platformu vode ljudi koji znaju gde možete saznati relevantne podatke", kaže profsor Jančić.

Interaktivno učenje

Potpis ispod fotografije,

Studenti korisnici i rukovodioci platforme

Platforma ima ono što često nedostaje na fakultetima u Srbiji. Interaktivna je i moguće je koristiti je jedino ako joj se posvetite.

„Ovo je način da pobegnem od rutine koja postoji na fakultetu. Ovde svakodnevno moraš da ispunjavaš zadatke da bi tvoj rad imao rezultate", kaže Atlija.

Svaki urađen test znanja, studije slučaja ili edukativni materijal, korisniku donosi određen broj „ćelija".

Ćelije su poeni koji im potom omogućavaju da budu primećeni od profesora i da lakše uđu na lekarske ili farmaceutske kongrese ili pristup volonterskim pozicijama.

Nataša platformu vidi kao retku priliku koju studenti imaju da se povežu sa potencijalnim budućim poslodavcima i mentorima.

Bilo je potrebno vreme da razviju saradnju sa kompanijama i potencijalnim mentorima.

„Ako želimo da učestvujemo na kongresu i predstavimo se kao studenti, ponekad treba vremena da se dobije kontakt i prostor da vas neko sasluša. Zato čuvamo kontakte i radimo dalje", kaže Atlija.

Znanja o kanceru dostupna svima

Sledeći korak je pisanje tekstova koja će znanja o kanceru učiniti dostupnim i široj javnosti.

Miroslav Jevtić koristi platformu jer je uveren da dostupno znanje može pomoći ne samo studentima, već svima koji žele da saznaju više o onkologiji.

„Ako znanje koje prenesemo na platformi posluži da spasemo i jedan život, ovo je uspešan projekat. To i jeste cilj, učiti o bolesti o kojoj još uvek ne znamo dovoljno", kaže Jevtić.