Slučaj Bitići: najveći trn u odnosima Srbije i Amerike

Statua pravde Image copyright Getty Images

Iljir Bitići već 19 godina traga za odgovorom ko mu je ubio trojicu braće.

Posle sastanaka u Beogradu sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović, tužiteljkom Specijalnog suda za ratne zločine Snežanom Jovanović i američkim ambasadorom Kajlom Skotom, Bitići kaže da se „oseća razočarano".

„Pre svega zbog predsednika (Aleksandra) Vučića koji je... svima obećao da će slučaj biti rešen, ali je zatajio u ispunjenju svog obećanja", rekao je Bitići za Insajder.

Tela Agrona, Mehmeta i Iljija Bitićija nađena su u masovnoj grobnici u policijskoj bazi u Petrovom Selu kod Kladova, zajedno sa još 60 leševa kosovskih Albanaca. Svi osim njih trojice su, pod raznim okolnostima, ubijeni tokom proleća 1999, za vreme sukoba na Kosovu.

Braća su poslednji put viđeni živa u julu te godine, kada su ih još uvek nepoznata službena lica izvela iz zatvora u Nišu gde su Bitići služili prekršajnu kaznu zbog ilegalnog prelaska granice. Iz zatvora su prevezeni u Petrovo Selo.

Ono po čemu se slučaj Bitići izdvaja od drugih je što su braća imala i američko državljanstvo. Sjedinjene Države zbog toga već godinama insistiraju na rešavanju ovog slučaja, ali uprkos obećanjima različitih visokih srpskih zvaničnika od 2001. godine do danas, ne zna se ko je naredio i izvršio ubistvo.

Nedostatak volje da se ovaj slučaj reši, kao i pitanje odgovornosti za paljenje američke ambasade u Beogradu 2008. predstavljaju dve najveće prepreke za punu normalizaciju odnosa Srbije sa SAD.

Bitići smatra da je Vučić „ključ za rešavanje ovog slučaja i rasvetljavanje svih okolnosti ubistva".

Drugi preživeli brat, Fatos, bio je u Beogradu pre dve godine, sa istim ciljem kao i Iljir. On je tada izjavio da veruje da su ubice njegove braće bliske vrhu srpske vlasti, kao što su bile bliske i sa prethodnim garniturama.

Iljir takođe sumnjiči bivšeg komandanta Žandarmerije Gorana Radisavljevića Gurija, koji je u vreme ubistva bio komandant baze u Petrovom Selu.

Radosavljević, koji je u međuvremenu postao savetnik za bezbednost u Srpskoj naprednoj stranci, tvrdi da je nevin i da se u vreme ubistva braće Bitići nije nalazio u bazi.

„Veoma je razočaravajuće videti da osoba koja je ratni zločinac i odgovorna za zločine po čitavom Kosovu bude bliska sa predsednikom", rekao je Bitići za Insajder.

Američka ambasada je u februaru ocenila da Vlada Srbije nije postigla „značajan napredak u rešavanju ubistva" braće Bitići i pozvala na nastavak istrage slučaja.

Bitići kaže da se tužiteljka Stanojković "tek upoznaje sa slučajem".

„Ona vodi slučaj sama zbog čega želi da se upozna sa dokumentima, svedocima, da li je neko promenio stav", kaže Iljir Bitići.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 2012. godine izreklo oslobađajuće presude dvojici optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer „nije dokazano da su izvršili krivična dela" za koja im je suđeno.

Povezane teme

Više o ovoj priči