BBC na srpskom - deset stvari koje možda niste znali

Natpis na slici Sedište Svetske službe BBC-ja
  1. BBC na srpskom je deo evropskog regiona Svetske službe BBC-ja koji nudi sadržaj na ruskom, ukrajnskom i azerbejdžanskom.
  2. Sadržaj BBC na srpskom takođe je dostupan i preko naših partnera, popularnih sajtova: B92, Danas i Naslovi u Srbiji; Kameleon u Bosni i Hercegovini; i Vijesti u Crnoj Gori.
  3. BBC na srpskom je poslednji od 12 novih servisa na stranim jezicima koji su pokrenuti u okviru proširenja Svetske službe BBC-ja, najvećeg od 1940. godine. Ovo proširenje, kao i poboljšanje već postojećih jezičkih redakcija, finansijski je podržala vlada Velike Britanije.
  4. Svetska služba BBC-ja osnovana je 1932. godine. Program na engleskom jeziku emitovan je na kratkim talasima za slušaoce širom tadašnjeg britanskog kraljevstva.
  5. BBC je počeo sa emitovanjem programa na srpskohrvatskom u septembru 1939. godine.
  6. Osnivanje jugoslovenske redakcije vezano je, kao i u slučaju većine drugih jezičkih redakcija, za Drugi svetski rat u kom je Svetska služba BBC odigrala nezamenjivu ulogu kao izvor informacija u okupiranoj Evropi.
  7. Tokom Drugog svetskog rata, jugoslovenska redakcija BBC-ja, poznatija među slušaocima i kao Radio London, bila je jedini prozor u svet i najcenjeniji izvor informisanja.
  8. U septembru 1990. godine, usled sve većih političkih tenzija između jugoslovenskih republika, razdvojeni su srpski i hrvatski servis, a kasnije osnovane i redakcije na makedonskom i albanskom.
  9. Redakcija BBC na srpskom jeziku prestala je sa radom 25. februara 2011. godine. Pored srpske, ugašene su i redakcije na makedonskom i albanskom, usled oštrih mera štednje koje je uvela britanska vlada i drastično smanjila budžet Svetske službe BBC-ja.
  10. Početkom 2017. godine, BBC je pokrenuo prvi od 12 novih jezičkih servisa u procesu proširenja koje je najveće od 1940. Godine. Danas se svetska služba BBC-ja obraća publici koju čini 346 miliona ljudi na nedeljnom nivou, a u okviru međunarodnih servisa funkcionišu Svetska služba BBC-ja, televizijski kanal BBC World News i sajt bbc.com/news. Svetska služba BBC-ja nudi sadržaj na 42 jezika na radiju, televiziji, digitalnim plaformama publici koju na nedeljnom nivou čini 269 miliona ljudi.
Image copyright Philip Toscano
Natpis na slici Džordž Orvel, jedan od najpoznatijih pisaca sveta, radio je za Svetsku službu BBC-ja.

Povezane teme