Priština: Marko Đurić je deportovan

Policija Kosova u Kosovskoj Mitrovici, 16. januar 2018. Image copyright ARMEND NIMANI
Natpis na slici Arhivski snimak kosovskih policajaca u Kosovskoj Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je deportovan sa Kosova, rečeno je za BBC na srpskom nešto posle 19 časova iz kabineta Hašima Tačija.

„Đurić je uhapšen, prebačen u Prištinu , izveden pred sudiju i deportovan. Sada ga sprovode u vozilu na granicu Kosova i Srbije", rečeno je za BBC iz Tačijevog kabineta.

Đurić je uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, kada su specijalne snage Kosovske policije prekinule skup u okviru dijaloga o Kosovu koji organizuje Srbija, potvrđeno je u Kancelariji agenciji FoNet.

Prethodno je Vlada Kosova zabranila ulazak na Kosovo Đuriću i sekretaru Predsedništva Srbije Nikoli Selakoviću.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je ranije danas na svom Fejsbuk nalogu objavio da „ulazak na Kosovo danas nikom nije dozvoljen, niti Đuriću, niti (Aleksandru) Vulinu."

„Svako ko ulazi nezakonito na Kosovo biće uhapšen", napisao je Pacoli.

Uprkos zabrani, Đurić i Selaković su se pojavili na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Suzavac u Mitrovici

Kako javlja novinarka Tanja Vujisić iz Mitrovice, policija je prilikom ulaska u salu bacila suzavac i šok bombe da bi rasterala građane koji su prisustvovali skupu posvećenom unutrašnjem dijalogu u organizaciji srpskih vlasti.

U tom trenutku, u Kosovskoj Mitrovici oglasile su se i sirene za vazdušnu opasnost.

Deo građana i dalje je okupljen ispred Mitrovičkog doma.

U Beogradu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Đurić „prekršio Briselski sporazum"

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, kaže za BBC da je Đurić „prekršio Briselski sporazum koji ukazuje kako srpski zvaničnici mogu da uđu na Kosovo."

„On će morati da odgovori na koji način je ušao na teritoriju Kosova. Time je Srbija pokazala da nije za normalizaciju odnosa sa Prištinom," kaže Šeholi u telefonskom razgovoru.

On smatra da ovakav „pristup ne može da dovede do onoga čemu se teži u Briselu."

„Ne razumem zbog čega je to urađeno, kada je Đurić više puta bio na Kosovu na normalan način i uz procedure. Smatram da politika zvaničnika Beograda prema Srbima na Kosovu treba da bude realnija, uz poštovanje realnosti šta se dešava na Kosovu, a ne da se ponašaju kao da dolaze u Kragujevac ili Šumadiju," kaže Šeholi.

Briselski sporazum prepun prepreka

Najnovija runda briselskog dijaloga, u kome su prošlog petka učestvovali predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Kosova Hašim Tači završila se bez konkretnih rezultata. Nakon višemesečne pauze, očekivalo se više.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je posredovala u dijalogu, naglasila je u saopštenju „hitnu potrebu da se počne sa ustanovljenjem Zajednice srpskih opština i reši pitanje energije i mosta u Mitrovici."

Povezane teme