Može li žena da pokrene opoziciju u Srbiji

  • Aleksandar Miladinović
  • Novinar BBC
Miting DS-a, Beograd, 12. mart 2014.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Na jednom od skupova Demokratske stranke, dame su nosile glavnu poruku

Opozicija u Srbiji probala je mnogo toga - bivšeg predsednika, tražila nova lica od ministra u Vučićevoj vladi do državnog činovnika, bogatog biznismena - ali je veći uspeh izostao. Među tim pokušajima nema - žena.

Toga se setila i Gordana Čomić, dugogodišnja funkcionerka Demokratske stranke, koja je sa svojim timom prva predala kandidaturu za predsednicu DS-a.

Na izbornoj sednici 2. juna, nekada najveća opoziciona stranka izabraće novo rukovodstvo.

Pored Čomićeve, kandidaturu za sada najavljuju predsednik Političkog saveta DS-a Zoran Lutovac i potpredsednik stranke Branislav Lečić.

Novi lider stranku će preuzeti u trenutku kada ima 13 poslanika u Skupštini Srbije, a u Beogradu, tradicionalnom uporištu, nije ni ušla u parlament zbog istorijski niskog rezultata od 2,25 odsto.

Autor fotografije, DS

Potpis ispod fotografije,

Ukoliko bude izabrana, Gordana Čomić bila bi prva žena na čelu Demokratske stranke posle šest muških lidera nakon obnove stranke 1990. godine

Žena u politici - prednost ili mana

Gordana Čomić nije novo lice na političkoj sceni Srbije - aktivna je u Demokratskoj stranci maltene od povratka višestranačja.

Diplomirana fizičarka, u svojoj biografiji navodi da je majka četvoro dece, ali i da joj je hobi pecanje.

„Milje za ženu u politici je da uvek imate jedno pitanje više, dovoljno ljudi koji se pita da li će ona to umeti iako je žena", kaže Čomić.

Posle skoro tri decenije u politici, „punoletstva" u članstvu u „Ženskoj političkoj mreži", kaže da je to dodatno motiviše.

„Moja misija je da žene u politici ne ulaze vezanih nogu predrasudama, a ne da joj se postavljaju pitanja je l kvalitetna.

Torba je kvalitetna, a o ženama se ne može tako govoriti - jer žena nije roba u politici."

Saglasna je da su demokrate probale sve - zato kaže da je sad trenutak da žene iz stranke pokažu za šta su se osposobile kroz rad, pa i za svoju zamenicu predlaže ženu, Natašu Vučković.

„Nikad nisam pitala šta ću da budem, nego samo šta ću da radim.

Devojčice učimo da će napredovati ako rade dobro. I to vam uđe u krv."

Gordana Čomić sada ima ambiciju da demokrate „sabere, obnovi i reformiše, da pokažemo da smo naučili iz grešaka i da smo našli odgovor za nasilje koje sprovodi vlast".

Ako dođe na čelo posrnule stranke, spremna je da razgovara sa „muškim društvom" bivših lidera i članova DS-a koji sada pretenduju da budu deo srpske opozicije.

„Treba da se dogovorimo sami sa sobom - mi bivši, sa nama sadašnjim, za nas buduće - šta treba da se uradi za Srbiju", zaključuje Čomić.

Olimpija de Guž

  • Ko Vam je ženski idol u politici?
  • Olimpija de Guž. U vreme Francuske revolucije i Univerzalne deklaracije o pravima čoveka i građanina, ona je izašla sa deklaracijom za prava žena. I giljotinirana je. Njena argumentacija za to zašto žene treba da glasaju je - ako sam pogodna i spremna za giljotinu, onda sam spremna i da glasam.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Olimpija de Guž i danas ima važno mesto u francuskom Parlamentu

„Srpska politika nisu testosteron i muskulatura"

Stranka koja je kroz nedavnu prošlost koračala sličnim putem rejtinga kao DS, a iz nje je i nastala, probala je da upravu poveri ženi.

Sanda Rašković Ivić manje od dve godine vodila je DSS, uspela da stranku vrati u parlamentarne klupe, ali su je stranačke kolege ubrzo smenile.

„Srbija treba da se navikava na žene u politici.

Malo dete kad se rodi ne zna da hoda i govori, ali ga mi posvećeno učimo.

Tako je i demokratija u bebećem periodu u Srbiji i treba da se uči i na mom primeru koji nije ohrabrujući", kaže Rašković Ivić za BBC.

Ipak, i pored otežanih uslova za opoziciono delovanje u Srbiji, smatra da za žene ima mesta na čelu opozicije.

„Žene imaju snage za ovu arenu jer to nije samo testosteron i muskulatura.

Mi kad vaspitavamo sinove, vaspitavamo ih da budu Srbi-muškarci, junaci, a ne pripremamo ih za ovaj svet u kome će da žive."

Rašković Ivić zaključuje da bi za sadašnju situaciju u srpskoj opoziciji žene bile blagotvorne jer mogu lakše da se dogovore i ne osećaju se prikraćenim ako nisu na prvom ili najvažnijem mestu.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pre vođenja stranke, Sanda Rašković Ivić bila je na čelu srpske ambasade u Italiji

Lakše predsednica države nego stranke

Trenutna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prva je žena na čelu srpske vlade, ali nije prva žena u višestranačkom sistemu na najvišim funkcijama.

Na mesto predsednice Republike, kao privremeno rešenje koje je potrajalo 13 meseci, sa mesta predsednice parlamenta 2002. godine došla je Nataša Mićić.

Žene u srpskoj višestranačkoj politici

  • Nataša Mićić - v. d. predsednica Srbije, od 29. decembra 2002. do 27. januara 2004. godine
  • Slavica Đukić-Dejanović - v. d. predsednica Srbije, od 5. aprila do 31. maja 2012. godine
  • Ana Brnabić - predsednica Vlade Srbije, od 29. juna 2017. godine

Seća se da su brojna novinarska pitanja o tome kako je ženi na visokom položaju obeležila njen mandat.

„Osećala sam se kao da je izabrana neka životinjica, a ne žena.

To je bila otežavajuća okolina jer smo mi patrijarhalna i konzervativna sredina.

Bila sam izložena pritiscima - od ignorisanja do čiste mizoginije."

U svom mandatu, donosila je odluke koje menjaju tok istorije, poput proglašenja vanrednog stanja po ubistvu premijera Zorana Đinđića.

„Čak i moje najteže odluke koje sam po ustavu i zakonu donosila, poput vanrednog stanja, dovođene su u pitanje jer se omalovažavalo ono što sam radila izražavanjem sumnje da sam Đinđićeva marioneta

To bi bilo značajno manje na tapetu da sam muškarac."

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Nataša Mićić bila je prva žena na visokoj funkciji posle uspostavljanja višestranačja

Nataša Mićić u politiku je ušla kroz stranku koja je već imala iskustva sa ženama na čelu - predsednica Građanskog saveza Srbije bila je Vesna Pešić, jedna od opozicionih lideki 90-tih godina prošlog veka.

Ipak, ističe da je stranački život za ženu često teži od - državničkog.

„U Srbiji i u regionu, žene imaju veću šansu da budu na najvišim i najodgovornijim državnim funkcijama, nego da postanu lideri stranke.

I ja sam prvo bila predsednica Skupštine, pa sam izabrana za predsednicu GSS-a."

Ako žena već dolazi na čelo stranke, Nataša Mićić kaže da se to, kao po pravilu, događa u momentu kada se stranka nalazi u najtežoj situaciji i žena preuzima „vruć krompir".