Policija, žandarmerija u potrazi za nestalim novinarom

Novinar Stefan Cvetković nestao
Potpis ispod fotografije,

Forenzičke ekipe i policija pretražuju okolinu

Desetine policajaca i pripadnika žandarmerije, forenzičke ekipe, ronioci i službeni psi poslati su u Belu Crkvu u sklopu potrage za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem.

Novinar BBC-ja Stefan Veselinović sa lica mesta javlja da je potraga proširena i po obližnjim poljima i šumarcima oko jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Očevici kažu da je Cvetković, slobodni novinar koji je nekoliko puta proteklih godina izjavljivao da mu je prećeno zbog rada na pričama koje su uključivale nezakonita poslovanja lokalnih firmi i političkih moćnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je noćas prijavljeno da se u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke "polo" na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

"Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega je utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca. O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je istog trenutka raspisala potragu sa Stefanom Cvetkovićem i za njim se intenzivno traga", stoji u saopštenju MUP-a koje prenosi agencija Beta.

Policija intenzivno rasvetljava sve okolnosti ovog slučaja, potvrdio je danas u Kruševcu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Svakih 15 minuta me (Bratislav) Gašić i (Nebojša) Stefanović obaveštavaju. Rekao bih da su svi resursi na raspolaganju policiji i BIA-i u Beloj Crkvi. nadam se da će uspeti da reše taj slučaj. Više detalja o ovom slučaju ne mogu da iznosim", rekao je Vučić, a prenose mediji.

Očevici su ispričali novinarima da je Cvetković poslednji put viđen nešto pre ponoći u jednom lokalu u gradu, ali mu se posle toga gubi svaki trag.

Ranije je rečeno da je pored vozila koje je koristio pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Potpis ispod fotografije,

Policija pretražuje teren

Ko je Stefan Cvetković

Cvetković je bio slobodni novinar, koji je samostalno istraživao lokalne teme, kao i priče od šireg društvenog značaja. Povremeno bi ih predstavljao na konferencijama za štampu a imao je svoj Jutjub kanal.

Cvetković je često tvrdio da mu prete, prijavljivao je pretnje NUNS-u, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi se pokrenuo postupak, kaže za BBC Svetozar Raković, generelani sekretar udruženja.

„Tvrdio je i da su mu pretili preko društvenih mreža i raznih portala. Bio je i fizički napadnut od lokalnih „siledžija" u Beloj Crkvi dok je još imao televizijsku stanicu", kaže Raković.

Cvetković je nedavno održao konferenciju za novinare Koliko košta likvidacija na severu Kosova, na kojoj je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju kosovskog političara Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Tada je rekao da je bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke.

Prijave su podnete zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka. Osuđen je i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, prenosi Beta.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da su presude Osnovnog suda u Vršcu u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.