I pored protesta građana, niški aerodrom predat državi

Demonstranti na ulicama Niša Image copyright Ivan Dinić
Natpis na slici Demonstranti na ulicama Niša

Nakon tri meseca odlaganja, u Nišu je održana sednica gradske Skupštine na kojoj je odlučeno da se niški Aerodrom „Konstantin Veliki" ustupi Republici Srbiji na upravljanje bez naknade.

Sa 44 glasova „za" i pet „protiv", odbornici SNS, SPS, JS, PUPS, SRS, Pokreta socijalista i Ruske stranke odlučili su, pored zahteva opozicije za glasanje prozivkom, da se aerodrom, sa kompletnom imovinom, sertifikatima i zemiljištem, preda državi na upravljanje.

Odluku koju je donela vladajuća koalicija obrazložio je Zoran Perišić, nekadašnji gradonačelnik Niša, a sada šef odborničke grupe SNS.

Kako prenose Južne vesti, Perišić smatra da su doneli odluku u interesu Grada Niša, građana i aerodroma. On je takođe dodao da je aerodrom dostigao svoj limit i da "Grad ne može više da nosi teret niškog aerodroma".

Image copyright Ivan Dinić
Natpis na slici Srđan Nonić iz Inicijative Ne damo niški aerodrom

Iako je sednica bila otvorena za javnost, predstavnicima inicijative "Ne damo niški aerodrom" Milošu Boškoviću, Mladenu Jovanoviću i Rastislavu Diniću nije omogućen pristup sali niške skupštine. Zaposleni u Skupštini koji predstavnicima inicijative nisu dozvolili pristup, kazali su da su za to dobili usmeno naređenje, prenose Južne vesti.

Niš: Gde letimo i koliko to košta

Cena smrti u Srbiji

Iz skupštinske sale isključen je i novinar niškog Media i reform centra uz obrazloženje da "nije dozvoljeno snimati živi prenos za društvene mreže".

Image copyright Ivan Dinić
Natpis na slici Glasanje u skupštini Niša

Tokom trajanja sednice, istovremeno se ispred Skupštine grada Niša okupilo nekoliko stotina Nišlija koji su poručili odbornicima da glasaju protiv poklanjanja Aerodroma državi. Pored zvižduka, zvuke pištaljke i glasnog "Glasajte protiv", okupljeni građani simbolično okrenuli leđa zgradi Skupštine, izrazivši tako svoje nezadovoljstvo.

Image copyright Ivan Dinić
Natpis na slici Građanski protest

Rastislav Dinić je podsetio okupljene da je inicijativa "Ne damo niški aerodrom" u prethodna tri meseca iznela više argumenata koji pokazuju štetnost prepuštanja gradskog aerodroma Republici i da su gradske vlasti to ignorisale.

"Oni su prosto dobili naređenje iz Beograda i moraju da ispune to naređenje, a da pri tom izdaju sve građane Niša, interese Niša i aerodroma. To se zove izdaja!", kazao je Dinić.

Image copyright Ivan Dinić
Natpis na slici Demonstranti u Nišu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči