Parada ponosa u Beogradu: Protest, a ne slavlje

  • Stefan Veselinović
  • BBC novinar
Parada Ponosa Beograd 2018.

Učesnici Parade ponose okupili su se danas u centru Beograda. Na, kako su rekli, protestnom skupu, zahtevali su veću vidljivost trans osoba, zakon o istopolnim partnerstvima, kao i uspostavljanje sistemske prevencije i lečenja od virusa HIV.

Protest, a ne slavlje - poručili su organizatori Parade ponosa u Beogradu.

Okupljeni pod sloganom „Matičarka, normalno" udruženja građana Egal, Glic i Loud & Queer uputilu su tri zahteva Vladi Srbije.

Helena Vuković, aktivistkinja za trans* prava iz udruženja Egal objasnila je da slogan oslikava život LGBT osoba koji je u Srbiji usko povezan za matičnim službama.

Potpis ispod fotografije,

Helena Vuković

„Nakon operacije promene pola, opet se borimo sa matičarima da ostvarimo prava i dokumenta. Ono što takođe želimo su istopolna partnerstva i tu nam opet treba matična služba. Na kraju pošto ne postoji sistemska prevencija od HIV-a, onda obolimo, pa nam onda opet treba matična služba da izda umrlicu", kaže Vuković.

Vučković je istakla i da je donošnje Zakona o izmenama i dopunama zakona o matičnim službama "napravljen korak unazad", jer se, kako kaže, od transrodnih osoba zahteva potvrda izvršenja operacije promene pola kako bi promenili dokumenta.

Organizatori su poručili da zahtevaju zakonski okvir kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona i istopolnim partnerstvima, i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa, posebno kod mladih osoba.

Potpis ispod fotografije,

Anđela Čeh

Anđela Čeh iz Egala takođe naglašava važnost omogućavanja promene ličnih dokumenta trans osoba.

„Ovde se radi o borbi za jednaka prava svih nas, a ne samo LGBT zajednice. I naši zahtevi su usmereni na pravnu prepoznatljivost, ali i na nultu toleranciju prema nasilju prema svim osetljivim grupama, odnosno svim građanima ove zemlje", kaže ona.

Učesnici su uz muziku i ples prošetale do Studentskog parka u samom centru grada, okruženi policijskim snagama.

Za razliku od Prajda koji se održava u septembru, policije je bilo znatno manje.

Efi Jovanović, jedan od učesnika parade, kaže da, ipak, danas ne protestuje.

Potpis ispod fotografije,

Efi Jovanović ispred kolone

„Ne dolazim ovde zbog sebe, nisam transrodan, nemam HIV i ne tražim brak - ali šetam kao podrška svima koji to ne mogu ili ne smeju da šetaju. Čini mi se da je društvo više prihvatljivo i mislim da će uskoro biti kao Parade u svetu - mirno, bez policije ali i da će se doneti zakoni koje zahtevamo", kaže on.

Parada ponosa protekla je bez većih incidenata, a kako su za BBC rekli iz policije privedena je samo jedna starija sugrađanka zbog remećenja javnog reda i mira kada je i Studentskom parku dobacivala i vređala učesnike skupa.

Organizatori su sledeću Paradu ponosa najavili za 22. jun 2019. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk