Neverica povodom Trampovog poziva Putina u posetu

Donald Tramp i Vladimir Putin
Natpis na slici Donald Tramp uputio poziv Vladimiru Putinu na sastanak u SAD na jesen

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina da poseti SAD. Kada je to čuo, jedan od direktora američkih obaveštajnih službi javno se nasmejao.

„To će biti nešto posebno!" rekao Den Koats, direktor Nacionalne obaveštajne službe kada mu je novinarka to saopštila za vreme intervjua.

U javnosti se i dalje nastavlja polemika oko Trampovog prvog sastanka sa Putinom, koji je održan u formatu jedan na jedan u Helsinkiju.

Opozicione demokrate zahtevaju da se razgovori obustave.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media caption„To će biti nešto posebno!" - Den Koats, direktor nacionalne obaveštajne službe u trentku kada mu je saopšteno o pozivu Putinu

„Dok ne budemo znali šta je sadržaj dvočasovnog razgovora u Helsinkiju, predsednik mora da obustavi svaku interakciju jedan na jedan sa Putinom", izjavio je senator Demokrata, Čak Šumer.

„U SAD, u Rusiji ili bilo gde drugde".

Optužbe u vezi mešanja ruskih hakera u američke izbore 2016. godine u korist Trampa prate njegov mandat od samog početka.

Putin je ponudio američkim istražiteljima pristup dvanaestorici Rusa optuženih u odsustvu za navodno mešanje u izbore, pod uslovom da ruskim tužiocima bude omogućen pristup dvanaestorici Amerikanca koji se terete za jedan drugi slučaj.

Tramp je odbio ovu ponudu i okarakterisao je kao „neverovatnu".

Po povratku iz Finske, Tramp i Bela kuća bili su primorani da koriguju ili pojasne njegove komentare o Rusiji, zbog čega demokrate zahtevaju detalje privatnog razgovora sa Putinom.

Šta znamo o eventualnoj Putinovoj poseti SAD?

Putin, koji vlada Rusijom od 2000, poslednji put je posetio SAD pre tri godine.

Tada se sastao sa, Trampovim prethodnikom, Barakom Obamom u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN gde su razgovarali o sukobima u Ukrajini i Siriji.

Image copyright AFP
Natpis na slici Putin je rekao da će izaći u susret „na pola puta" povodom ispitivanja optuženih

Portparol Bele kuće Sara Sanders objavila je na Tviteru da su u toku razgovori o tome da Putin poseti SAD na jesen.

Rusija se još nije oglasila o eventualnoj poseti.

Koats je rekao do ni on ne zna o čemu su Tramp i Putin razgovarali za vreme sastanka kome su prisustvovali samo prevodioci.


Antoni Zurker, izveštač BBC-a iz Vašingtona

Donald Tramp je tvitovao da je susret sa Putinom bio „izuzetno uspešan" i da su osobe „na visokim funkcijama u obaveštajnoj službi" oduševljene njegovom konferencijom za novinare u Helsinkiju. Sada se već planira nastavak - ovog puta u Vašingtonu.

Zanemarimo činjenicu da Bela kuća već tri dana pokušava da se otrgne posledica sastanka zbog kritika obe partije kao i činjenicu da se istraga o ruskom mešanju u izbore 2016. nastavlja punom snagom.

Trampa su možda ohrabrila istraživanja po kojima su birači njegove republikanske partije zadovoljni njime i ako je većina nesigurna politikom koja se vodi prema Rusiji.

Tramp je tokom kampanje zagovarao bolje odnose sa Rusijom, što je bilo teško ostvarivo tokom prve godine njegovog mandata. Međutim sve dok ga njegova baza glasača podržava, Tramp je spreman da ostvari svoje planove.


Šta je bila Putinova „neverovatna ponuda"?

Upitan da li će izručiti dvanaestoricu ruskih obaveštajaca okrivljenih za hakovanje kompjutera Demokratske partije, Putin je odgovorio da će izaći u susret američkoj vladi „na pola puta".

Image copyright Reuters
Natpis na slici Tramp je optužio svoje kritičare da boluju od „degenerativnog Trampovog sindroma"

Rekao je da Rusija zauzvrat želi da ispita američke državljane u slučaju koji se vodi protiv američkog finansijera Bila Braudera, koji je bio ključan u uvođenju američkih sankcija najvišim ruskim zvaničnicima optuženih za korupciju 2012. godine.

Na istoj konferenciji za medije, Tramp je rekao: „On [Putin] je ponudio ljudima koji rade na slučaju dvanaestorice optuženih da sarađuju sa njihovim istražiteljima. Smatram da je to neverovatna ponuda".

Međutim, sada tvrdi da se „ne slaže" sa ovim predlogom.

Ideja da strana sila ispituje američke državljane izazvala je oštre kritike. Američki senat glasao je 98 prema 0 protiv takvog predloga. Državni sekretar Majk Pomepo rekao je da se tako nešto „neće dogoditi".

Brauder je u izjavi za BBC rekao da mu je drago da ga Tramp „neće izručiti predsedniku Putinu".

Tramp je takođe morao da razjasni svoju izjavu da ne vidi ni jedan razlog zbog kojeg bi se Rusija mešala u američke izbore 2016. godine.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionTramp o Putinu: „Kao lider jedne zemlje, on mora biti odgovoran

U razgovoru za CBS u sredu, Tramp je rekao da Putina drži lično odgovornim za mešanje u izbore i da je bio „vrlo čvrst da ne sme da dođe do toga".

Putin je takođe opisao susret kao „uspešan" ali je upozorio da „postoje snage unutar SAD koje su spremne da žrtvuju rusko-američke odnose".

Više o ovoj priči