Bitka za tišinu na beogradskom ostrvu: Bez muzike i buke

  • Uroš Dimitrijević
  • BBC novinar
Ratno ostrvo na Dunavu.
Potpis ispod fotografije,

Veliko ratno ostrvo je zaštićeno prirodno dobro i vodi se kao predeo izuzetnih odlika.

Muzički festival Belgrejt 2018. ipak se neće održati na Velikom ratnom ostrvu u blizini zemunskog keja na Dunavu, kako je to isprva bilo planirano.

Da li je do toga došlo zbog pritiska aktivista, pisanja medija ili reakcije neke od institucija nije najjasnije, ali lokacija je promenjena, a informaciju je za BBC potvrdila i PR festivala Jelena Vlahović.

Nakon glasne reakcije ekoloških aktivista i ornitologa, oglasilo se i Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

„Podsećamo javnost da je Veliko ratno ostrvo zaštićeno područje i da su nedopustive bilo kakve aktivnosti koje mogu ugroziti njegove izuzetne prirodne vrednosti zbog čega ćemo sprečiti održavanje Belgrejt festivala", stoji u saopštenju ministarstva.

Koliko je muzički festival štetan?

Zbog životinjskog sveta koji nastanjuje ovaj prirodni rezervat, na Veliko ratno ostrvo zabranjeno je unositi uređaje koji proizvode buku.

„Buka koja dolazi sa zvučnika može da izazove ogromnu količinu fiziološkog stresa pticama koje nastanjuju Ratno ostrvo", kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju.

Simić kaže da bi se održavanje ovakvih događaja kosilo sa uredbom o zaštiti kojom je zabranjeno uznemiravanje nastanjenih vrsta.

„Glasna muzika u svakom smislu predstavlja uznemiravanje".

Čemu „služi" Veliko ratno ostrvo

Veliko ratno ostrvo je zaštićeno prirodno dobro i vodi se kao predeo izuzetnih odlika.

Na ostrvu i oko njega može se naći 185 vrsta ptica, od kojih su mnoge strogo zaštićene, sa jednako velikim brojem biljnih vrsta karakterističnih za močvarna staništa.

Ratno ostrvo predstavlja retku prirodnu oazu na Dunavu na kojoj građani Beograda i njegovi posetioci mogu, bar nakratko, da se isključe od gužve i zvukova velegrada.

I možda zato što na prirodan način štrči u beogradskom betonu, svako malo, različite struje pokušavaju da ga osvoje i pridobiju za sopstvene potrebe.

Potpis ispod fotografije,

Prirodno dobro je zaštićeno 2005. godine i čini ga i svaka druga površina tla Velikog i Malog ratnog ostrva

Zatvoreni krug neizdatih dozvola

Pored pitanja otkud uopšte ideja da se na ovakvom prirodnom staništu organizuje muzički festival, jednako je zanimljivo otkriti da li je dozvola za održavanje takvog događaja nekad data, kao i ko je nadležan za njeno izdavanje.

Velikim ratnim ostrvom upravlja Javno komunalno preduzeće Zelenilo-Beograd. Kao telo čije je pravo i dužnost da vodi računa o svim aktivnostima koja se dešavaju na području za koje su nadležni, Zelenilo bi jedino moglo da dozvoli održavanje festivala.

Međutim, pre dozvole Zelenila, potencijalni organizatori bi morali da potraže mišljenje od Zavoda za zaštitu prirode Srbije, rečeno nam je u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Njima se niko nije obratio za dozvolu, niti se raspitao o uslovima da se na Ratnom ostrvu organizuje festival, navode u pisanom odgovoru na pitanja BBC-ja iz Sekretarijata.

Iz Zavoda su za BBC u telefonskom razgovoru rekli da ovako zamišljen muzički festival „apsolutno" ne može da se održi na Ratnom ostrvu.

Tako je rečeno i Turističkom centru Zemun, koji je zatražio mišljenje Zavoda.

Potpis ispod fotografije,

Mnogi Beograđani koriste Ratno ostrvo kao beg od gradske vreve

Ko je sve organizator festivala?

I danas, kada je festival preseljen na drugu lokaciju, nije baš sasvim jasno ko su sve organizatori.

Festival su podržale Turistička organizacija Beograda i Turistički centar Zemun.

„Mi smo bili organizatori i tražili smo mišljenje. Nismo dobili zabranu organizovanja, nego samo mišljenje. Sagledavši sve to, festival je otkazan", kažu iz Turističkog centra Zemun.

Iz PR službe do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na poslata pitanja.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je u saopštenju pozvalo „sve organizatore kulturno-umetničkih dešavanja da u izboru prostora za različite muzičko-scenske događaje biraju mesta na kojima neće narušavati ničije zdravlje, bezbednost i opstanak".

Potpis ispod videa,

Pavle Đurić 37 godina radio je u Ulcinjskoj solani - svedok je njenog uspona i pada.

Bezrezervna podrška

Turistička organizacija Beograda je podržala Belgrejt festival, ali u trenutku kada je podrška data, nisu znali da će se festival održavati na Ratnom ostrvu, kaže vršilac dužnosti direktora Miodrag Popović.

„Mi ne prejudiciramo lokaciju na kojoj će se manifestacija održati. Mi podržavamo manifestacije za koje smatramo da služe promociji turizma", kaže Popović.

On dodaje da nije bio obavešten o mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije ili neke druge institucije pre pružanja podrške.

„One nisu u obavezi da nas obaveste. U obavezi su da pošalju dopis organizatorima. Pretpostavljam da su njima poslali."

Potpis ispod fotografije,

Rečeno je da festival apsolutno ne može da se održi na Ratnom ostrvu.

Miroljubiva odbrana Ratnog ostrva

Saznavši da se planira održavanje muzičkog festivala u rezervatu prirode, mnogi posetioci Lida i ekološki aktivisti su rešili da pokrenu brojne akcije da bi pokušali da spreče ovaj potez.

Bitka za očuvanje ekosistema ratnog ostrva vodila se najviše digitalno - na društvenim mrežama.

Aktivisti Beogradske omladinske akcije su bili najglasniji protivnici održavanja, deleći flajere sa ispisanim razlozima zbog kojih jednom takvom festivalu „nije mesto" u rezervatu prirode.

Potpis ispod fotografije,

Aktivisti Beogradske omladinske akcije su delili flajere na Lidu

Među učesnicima je trebalo da budu Nikola Vranjković i bend Kanda, Kodža i Nebojša. Oni su jutro pre odluke o "preseljenju" festivala obavestili fanove da otkazuju nastupe na Belgrejtu 2018.

„To je bila naša odluka, razmišljali smo šta da radimo i odlučili da otkažemo nastup", kaže Nenad Pejović, gitarista benda KKN, za BBC na srpskom.

Da li je ovo ekološka pobeda?

Na Ratnom ostrvu se sredinom jula 2003. godine održao petodnevni festival Eho (Echo) koji je tada zamišljen kao prestonički pandan novosadskom Egzitu.

Festival koji je, prema tadašnjim procenama, privukao nekoliko desetina hiljada ljudi, takođe je naišao na kritike i osude javnosti zbog neodgovarajuće lokacije.

Eho je održan samo jednom i mnogi se nadaju da je to poslednja manifestacija te vrste na Ratnom ostrvu.

Festival Belgrejt će se održati na drugoj, po prirodu bezbednijoj lokaciji, ali razvijanje ekološke svesti ljudi treba da se nastavi.

„Ne štete pticama samo muzički festivali na samom ostrvu. Mnogo veću štetu predstavlja vatromet koji se ispaljuje iz hotela Jugoslavija ili koncerti koji se održavaju na Ušću", upozorava Dragan Simić.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk