Užice: stipendiju za master u inostranstvu niko ne želi

  • Petra Živić
  • BBC novinarka
Studenti u slušaonici

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Drugi na listi motiv srednjoškolaca za upis fakulteta je nastavak školovanja ili rad u inostranstvu

Zvuči odlično za one koji žele da nastave studije u inostranstvu: tri grada - Dubai, Sidnej i Singapur, jedna master diploma, 16 meseci studiranja i puna stipendija za diplomce ekonomije i organizacionih nauka sa prebivalištem u Užicu.

Ipak, na ovaj konkurs se niko nije javio. U čemu je problem?

Grad Užice i SP Džejn škola globalnog menadžment, u okviru projekta Iz Užica u svet i nazad", raspisali su konkurs za stipendiranje master studija namenjen diplomcima ekonomskih i organizacionih nauka iz Užica.

Uslovi konkursa bili su zavšene osnovne akademske studije sa najmanjom prosečnom ocenom 8, radno iskustvo manje od tri godine i prebivalište u Užicu najmanje šest meseci pre datuma objavljivanja konkursa.

Kako piše u javnom pozivu, poseban uslov bio je poznavanje engleskog jezika.

„Strogi kriterijumi"

Potpis ispod fotografije,

Stipendija podrazumeva studije u Singapuru (na slici), Dubaiju i Sidneju

Konkurs je raspisan 6. jula.

Dve nedelje i tri dana kasnije, istekao je rok za prijave, a na adresu pisarnice gradske uprave nije stigla nijedna prijava.

„Postavili smo pitanje da li su kriterijumi bili strogi", kaže za BBC zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić i objašnjava da je ovo prvi put da grad Užice finansira ovakav projekat.

Stipendija koju je grad Užice ponudio diplomcima pokriva punu školarinu master studija, kao i troškove smeštaja, prevoza i administrativnih taksi.

Zamenik gradonačelnika Užica veruje da je moguće da je diplomce odbilo to što bi dobitnici stipendija bili u obavezi da se nakon završenih studija vrate u Užice.

„To je jedan od važnih kriterijuma, obzirom na to da se stipendija finansira novcem građana Užica. Logično je da se studenti vrate u grad i primene znanje", kaže.

Nešić dodaje da ni taj kriterijum nije „zapisan u kamenu" i da bi dobitnik stipendije učešćem od 10 odsto pune cene stipendije mogao da „izbegne" povratak u rodni grad.

Studenti i diplomci iznenađeni

Autor fotografije, Unija studenata Užica

Potpis ispod fotografije,

Unija studenata Užica smatra da konkurs treba još jednom raspisati, ovog puta za sledeću akademsku godinu

Radovan Novaković je završio master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu prosečnom ocenom 9,37. Danas je predsednik Unije studenta Užica.

On smatra da je stipendija „odličan potez" vlasti Užica, ali da postoji problem.

„Ova stipendija je u interesu mladih Užica, ali je konkurs, nažalost, raspisan u pogrešno vreme", kaže.

Novaković nije iznenađen time što se na konkurs niko nije javio zbog toga što se konkursi za strane i domaće stipendije, kako kaže, obično raspisuju krajem akademske za narednu godinu.

Studenti smatraju da bi konkurs bio uspešniji da su ih gradski zvaničnici pitali za mišljenje i da je ovo samo još jedan pokazatelj nedostatka komunikacije sa studentima, kaže Novković.

„Ne želim da se stvori slika da je mladima neko ponudio šansu koju oni ne žele. To nije tačno".

Novaković kaže da studentima povratak u Užice nije otežavajuća okolnost.

„Veliki broj studenta se u Užice vraća kako bi radili u IT kompanijama", kaže Novaković.

Šta žele srpski studenti i gde se informišu

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Nije problem povratak u Užice, tvrde studenti

Traženje posla ili nastavak studija u inostranstvu, drugi je po redu motiv srednjoškolaca u Srbiji za upis fakulteta, pokazalo je istraživanje portala Infostud.

Nekoliko domaćih i stranih organizacija nudi studentima po upisivanju fakulteta informacije o nastavku studiranja u inostranstvu.

Program Evropske unije Erazmus plus jedan je od najpopularnijih programa među studentima i diplomcima.

Od kada program funkcioniše u Srbiji, skoro tri hiljade studenata iz Srbije otišlo je na razmenu na univerzitete zemalja EU, dok je u Srbiji studiralo oko 1300 stranih studenata.

Predstavnici fondacije Tempus, koja sprovodi ovaj program u Srbiji, za BBC kažu da se informisanost studenata o šansama za studije u inostranstvu poboljšava svake godine.

„Uz sve inicijative da se studenti informišu o mogućnostima, ali i sa konstantnim povećanjem broja studenata koji su se školovali u inostranstvu, povećava se broj onih koji dolaze u dodir sa ovim informacijama", kažu u ovoj organizaciji.

U Tempusu kažu da i fakulteti, često preko Kancelarija za međunarodnu saradnju, informišu studente o mogućnostima stipendiranog nastavka školovanja van zemlje.

Najčešće zablude studenata su, objašnjavaju u ovoj organizaciji, verovanje da je glavni i jedini kriterijum za dobijanje stipendije visok prosek.

Plaše se da, ako jednom budu odbijeni, više nema svrhe prijavljivati se.

Iako je zamenik gradonačelnika Nešić za BBC rekao da je konkurs sada zatvoren, diplomci ovog grada predlažu još jedan pokušaj.