Patriotizam, tradicija i obuka: ko organizuje vojno-patriotske kampove

  • Petra Živić
  • BBC novinarka
Zastvae na kampu na Zlatiboru
Potpis ispod fotografije,

Zastava kontroverzne ruske organizacije ENOT vijorila se na prvom „vojno-patriotskom" kampu na Zlatiboru

U gustoj borovini zlatiborske šume sve podseća na zatvaranje višednevnog izviđačkog kampa. Samo užurbanost i izrazi nezadovoljstva na licima polaznika pokazuju da im nije sve po volji.

Četrdesetak mladih, među kojima je bilo i mlađih tinejdžera, napustilo je u petak, pre vremena, „Omladinsko-patriotski kamp Zlatibor 2018", nakon što je policija prekinula projekciju patriotskog filma koji su organizatori - srpski i ruski vojni veterani - izabrali kako bi im približili prijateljske odnose dve zemlje.

Gumene puške kraj jednog od šatora i zastava ruske organizacije ENOT čiji su članovi učestvovali u sukobima u Istočnoj Ukrajini protivreče insitiranju domaćeg organizatora, Željka Vukelića iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, da su deca tu da bi naučila kako da se snalaze u prirodi.

„Prvo pitanje koje se postavlja je da li ta organizacija kroz kamp vrši regrutaciju i pripremu nekih novih plaćenika, i za koji ih to rat priprema", objašnjava za BBC Isidora Stakić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Dva dana pre planiranog završetka desetodnevnog boravka na Zlatiboru, Ministarstvo unutrašnjih poslova je zatvorilo kamp zbog, između ostalog, moguće zloupotrebe dece i uznemiravanja javnosti.

„Nećemo odustati od kampova", poručio je Vukelić, predsednik Udruženja, a ENOT, partneri iz Rusije, objavili su na sajtu da će kampove organizovati „uz pomoć mimikrije".

Šta je ENOT?

Andrej Sošnikov BBC novinar, Moskva

Privatne vojne kompanije su zvanično zabranjene u Rusiji - plaćenicima preti kazna do sedam godina zatvora. Međutim, ruske vojne kompanije otvoreno informišu javnost o aktivnostima na društvenim mrežama.

Plaćenici ovih kompanija bore se na ratištima širom sveta - od Istočne Ukrajine do centralne Afrike.

Zašto privatne vojne kompanije cvetaju u Rusiji? Veruje se da njihovi sponzori imaju bliske veze sa Kremljom koji ih koristi u takozvanim hibridnim ratovima - sukobu koji je kombinacija konvencionalnog, neregularnog i informatičkog.

Pripadnici ENOT-a bili su uključeni u hibridni rat u Istočnoj Ukrajini. Prema podacima koji se nalaze na zvaničnom sajtu ove organizacije, učestvovali su u više od deset misija u Donjecku i Lugansku.

ENOT je poznat kao ultra-radikalna, nacionalistička grupa. Jedan od njihovih vođa, Igor Mangušev, nekadašnji je vođa nacionalističkog pokreta „Svetla Rusija".

Članovi ove organizacije poznati su po akcijama u kojima su tragali za ilegalnim migrantima i zahtevali njihovu deportaciju iz Rusije.

Sam Mangušev je radio u nekoliko „patriotskih" humanitarnih organizacija čiji je sponzor konzervativni ruski finansijski tajkun Konstantin Malofev.

Prema podacima koji su procurili među hakerima, Mangušev je bio i vođa jedne od grupa internet trolova naklonjenih Kremlju.

Sjedinjene Države su zvanično optužile grupu ranije poznatu kao Agencija za istraživanje interneta za mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Ipak, većina trolova se bavi dešavanjima u Rusiji i koriste lokalne društvene mreže. Smatra se da je glavni sponzor ovih grupa Evgenij Prigožin, vlasnik privatne vojne kompanije Vagnera.

Članovi Vagnere su prošle godine objavili fotografiju na kojoj odmaraju na bazenu u Siriji. Sa njima je bio i jedan od glavnih instruktora ENOT-a, Aleksej Mičalov.

Mičalov, poznatiji po nadimku Fric, optužen je u Sankt Peterburgu zbog mučenja životinja.

Fotografija na kojoj se vidi mladi Mičalov kako seče glavu psu može se naći pretragom njegovog imena na interentu.

Fric je i na fotografijama na kojima pozira uz nacistički pozdrav.

Milčakov i ostali članovi ENOT-a nikada nisu javno demantovali nacističke stavove. Sebe nazivaju patriotama.

Časovi istorije ili indoktrinacija

Potpis ispod fotografije,

Ognjen Popović je na kampu u Rusiji naučio kako da koristi oružje

Nataša Popović je dvoje dece upisala u kamp na Zlatiboru.

„Deca koja ovde dolaze su deca koja su završila i muzičke škole, koja su se bavila i drugim stvarima. Ovo je druženje u prirodi i ne vidim zašto ne bi naučili kako da prežive", kaže za BBC.

Natašin sin Ognjen je već bio u kampu u Rusiji gde je, pored preživljavanja u prirodi, učio pucanje i taktičko kretanje.

„Tu nema nikavog nasilja, deca se druže. Svi brane svoje, zašto da i mi ne branimo svoje?", kaže Nataša.

Željko Vukelić insistira da decu uče samo činjenicama, i informacijama „kojih nema u knjigama".

„Učimo ih o rusko-srpskom prijateljstvu od osmanlijskih osvajanja Evrope do aktuelne podrške Rusije da zadržimo Kosovo kao neotuđiv deo Srbije", kaže Vukelić.

Međutim, Stakić smatra da je patriotizam o kome organizatori govore zasnovan na etničkom identitetu koji može biti opasan.

„Još od devedesetih godina ekstremni nacionalisti i drugi desničari imaju monopol na definisanje patriotizam i nacionalnu istoriju. Navodne istorijske činjenice i takav patriotizam doveli su do prethodnih ratova na Balkanu", kaže.

Ona upozorava da su neophodne sistemske promene, a da zabrana kampa nije dovoljna.

„Ovaj kamp ideološki formira mlade u skladu sa dominantnom ideološkom matricom etno-nacionalizma. Ideološka priprema se vrši ne samo u kampovima, nego kroz sve institucije sistema, pre svega kroz obrazovni sistem i medijski aparat", kaže.

Potpis ispod videa,

Kamp zatvoren zbog "zloupotrebe dece i uznemiravanja javnosti"

Vukelić inistira da njegova organizacija čuva tradiciju.

„Poštujemo tradiciju srpske vojske, a naša tradicija je odbrana. Svesni smo da u ratu stradaju najpre neobučeni i nespremni".

Za sedamnaestogodišnjeg Ognjena Popovića kamp na Zlatibru bio je prilika da se „zbliži sa drugarima iz Srbije" i nauči nove stvari poput orijentacije u prirodi.

U Rusiji je naučio da koristi oružje, što mu je, smatra, potrebno, obzirom da živi na nekadašnjem ratnom području.

„Zašto da ne znam? Ostalo je mnogo mina i bombi iz ratova. Kada bi našlo oružje iz rata, dete bi se odmah uhvatilo za obarač. Bolje je znati rukovati. Iz predostrožnosti", objašnjava on.

Ko obučava decu?

Potpis ispod fotografije,

Ruski instruktori Evgenij i Alekej sklapaju šator nakon što je policija zatvorila kamp

Vukelić inistira da Udruženje ne obučava decu, već da „penzionisana vojna lica i policajci u penziji na visokim fukncijama mladima žele da prenesu svoja iskustva".

Detalje o visokim funkcijama i konkretnim dostignućima predavača nismo saznali, kao ni o ruskim instruktorima koji su učestvovali na kampu na Zlatiboru, a za koje Vuković kaže da su takođe ratni veterani.

Na pitanja o ENOT-u, Vukelić, ratni vojni invalid, nema odgovor. Ono što zna, kaže, jeste da se radi o humanitarnoj organizaciji koja je „čisto patriotska i uredno registrovana."

A dvojica Rusa, Evgenij i Aleksej, ne žele da otkriju prezimena.

„Radimo na ribrendingu. Nemamo više komentara", kaže Aleksej.

Kažu da se, osim kampova za decu, bave i organizacijom vojnih igara i da su polaznici u Rusiji isti kao u Srbiji - tinejdžeri.

Problemi sa policijom su i u Rusiji, kažu, „normalna stvar". iako nijedan od kampova u Rusiji nije otkazan.

„Imali smo provere dokumenata zbog prijave lokalnog stanovništva. Bili su zabrinuti kada su videli ljude u uniformama", kažu dvojica Rusa.

Ponekad lokalna administracija nema dovoljno razumevanja.

Za razliku od ruske, lokalna saomuprava u Srbije je imala razumevanja - opština Čajetina je dala podršku kampu. Njen predsednik, Milan Stamatović iz opozicione Zdrave Srbije, tvrdi da je kamp poslužio vlastima da se obračuna sa njim.

Kao i Vukelić, i Stamatović ne želi da odustane od kampova.

Dok se nada da će ponovo otputovati u Rusiju, Vukelić kaže da se, nasuprot zabrani, već radi na skupljanju sredstava za naredne kampove.

„Trudićemo se da prikupimo sredstva da bismo što više dece odveli u Rusiju kako bi mogli da vide kako to funkcioniše u pravoj državi koja drži do svoje dece i patriotskog vaspitanja", kaže.

Kamp bez oružja i „pravi ratnici"

Potpis ispod fotografije,

Na Zlatiboru su korišćene plastične i aluminijumske puške

O „vojno-patriotskoj" obuci pisalo se i nekoliko meseci pre kampa na Zlatiboru, a organizatore iz Rusije su mediji povezivali sa privatnim vojnim kompanijama.

Pre samo nekoliko meseci, učesnici iz Srbije su na kampu u Rusiji koji je organizovao ENOT „osvojili prvo mesto u gađanju snajperom", na šta je Vukelić i danas ponosan.

Mediji su tada preneli izjavu Valerija Šambarova iz ENOT-a da je cilj kampa da „mladi ljudi postanu pravi muškarci i ratnici kako bi mogli da brane otadžbinu".

„Situacija u svetu je veoma opasna, nastavljaju se sukobi u mnogim delovima sveta", rekao je Šambarov u aprilu 2018.

Ipak, Vukelić kaže da nije tačno da su se u Srbiji polaznici pripremali za rat.

„Kriva je percepcija da se pripremamo za rat. Ali, ne možemo reći ni ne. Moramo biti spremni".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk