Oglasio se Matić: Ne mogu, cvet maka me podseća na bombardovanje

Matić Image copyright Getty Images
Natpis na slici Matić sa saigračima pred meč sa Bornmutom

Srpski fudbaler Nemanja Matić saopštio je da na dresu Mančestera nije imao cvet maka jer ga podseća na bombardovanje njegovog sela kada je imao 12 godina.

Matić je bio jedini igrač Junajteda koji u pobedi od 2:1 protiv Bornmuta tokom vikenda nije nosio cvet maka na dresu.

Srpski fudbaler je nakon toga na Instagramu istakao da poštuje pravo drugih da nose cvet maka, ali da on to neće raditi.

„U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu", naveo je Matić u saopštenju.

„Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam lično osetio dečak, preplašeni 12-godišnjak u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. godine.

„Iako sam ga pre nosio, sada osećam da nije u redu da imam cvet maka na dresu.

Poslednjih 11: Reprezentacija zemlje koje nema

'Sportski Fejsbuk' iz Srbije želi da promeni svet

Zvezda u Ligi šampiona - elita posle 26 godina

„Ne želim da podrivam cvet maka kao simbol ponosa Britanaca, niti uvredim bilo koga, ali svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge.

„Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem na to da pomognem timu u mečevima koje su pred nama".

Iz humanitarne organizacije „Kraljevska britanska legija", koja se bavi britanskom vojskom, navode da „odluka da se nosi cvet maka mora biti stvar ličnog izbora".

Mančester narednog vikenda igra derbi protiv gradskog rivala Mančester sitija.

Još jedan problem zbog cveta maka je nedavno nastao na Ostrvu - Irac Džejms Meklin koji nastupa za Stouk takođe je odbio da ga nosi na dresu.

Meklin je zbog toga na utakmici protiv Midlzbroa odigranoj u subotu bio na meti domaćih navijača.

Fudbaler je nakon toga na društvenim mrežama napisao da su navijači koji su ga vređali „neobrazovani pećinski ljudi", zbog čega je Fudbalski savez pokrenuo istragu.

Više o ovoj priči