Sten Li: „Onaj čikica za kog se pitaš na šta bi mi ličio život da nije njega"

  • Uroš Dimitrijević
  • BBC novinar
Sten Li

Autor fotografije, Getty Images

Superheroji su na nebu, na krovovima oblakodera, u tehnološki opremljenim bazama ili po uglovima mračnih ulica. Ali kada pomislite na njihovo ovozemaljsko otelotvorenje, predstavnika u našem svetu - pomislite na Stena Lija.

„Otac superheroja", kako ga mnogi s pravom nazivaju i nekadašnji prvi čovek Marvel Komiksa, preminuo je u 95. godini.

I teško je ne pisati o Stenu Liju u superlativu.

Iako sam za Marvelove heroje koje su proizišli iz njegovog pera saznao mnogo ranije, za samog Stena sam saznao 2000. godine, kada se u ulozi naratora javio u Spajdermen igrici za Plejstejšn konzolu.

Imao sam devet godina i tada se čuo signalni pucanj koji je označio impulsivno kopanje po stvaralaštvu jednog od najplodnijih scenarista srebrnog doba stripa.

Fantastična četvorka, Spajdermen, Hulk, Ajron Men, Nik Fjuri, Crni Panter, Ent men, samo su neki od desetine likova koje je Sten Li sam, ili u tandemu sa Džekom Kirbijem i Stivom Ditkom osmislio.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Sten Li je stvorio više desetine likova

Sten je ostavio neizbrisiv trag i neverovatno popkulturno nasleđe, a njegov uticaj doseže mnogo dalje od same umetnosti stripa.

Inspirisao je mnoge scenariste, crtače, režisere, glumce i ostale koji su radili na Marvelovim pričama, nevezano o kom je mediju reč.

Internet je preplavljen porukama oproštaja i fotografijama sećanja na Stena Lija. Ko god je imao prilike da ga upozna, bilo kroz rad ili panel na festivalu stripa, poslao je poslednji pozdrav strip legendi.

Nezaobilazno, Sten Li je uticao i na generacije čitalaca i stvaralaca sa ovih prostora.

Anđelija Blagojević, jedna od autorki strip zbirke Buđenje kaže da je Li „nesumnjivo ostavio jedan od najvećih tragova u svetu stripa".

„Baš kao što smo se vezali za likove i svetove koje je stvorio, osećam da smo se, kao ljubitelji stripa, vezali i za tog šarmantnog gospodina koji se krio u mnogim Marvel filmovima."

„Živeo je dug i ispunjen život, zabavljao se zabavljajući sve nas", kaže Anđelija za BBC.

Zlatibor Stanković, scenarista i vlasnik striparnice Južni Darkvud, koji se sa Lijevim radom prvi put sreo osamdesetih godina preko strip magazina Eks Almanah, opisuje ga kao „Homera atomskog doba, koji će nastaviti da inspiriše".

„Tada to nisam shvatao, i još pokušavam da uvidim kako je to radio, ali glavna supermoć Stenovih likova bila je superkomunikacija sa čitaocima."

„Kroz jednog Spajdermena, recimo, Sten je uspeo više nego bilo ko pre njega, da Njujork učini gradom svakog od nas. Brojnost likova koje je stvorio je fascinantna sama po sebi", kaže Stanković.

Za Aleksu Gajića, beogradskog strip crtača, Sten Li je bio ono što je Dizni bio za naše roditelje.

„Onaj čikica za kog se pitaš na šta bi mi ličio život da nije njega. Čovek koji je napravio veći tektonski pomeraj nego mnogi političari ili naučnici ili generali zajedno".

„Sten izbija iz svake sveske, pernice, kačketa, filma ili majice kao kakav bog", kaže Gajić za BBC, kome su omiljeni delovi svih Marvel filmova upravo oni kada se nakratko pojavi Sten.

„Ako postoji raj, sigurno se tamo sada šetka u belim helankama i plaštom umesto krila", dodaje.

U prilog tome koliki su likovi koje je Sten stvorio govori i to da veliki broj ljudi nije bio svestan ko je autor njihovih omiljenih avantura.

Darko Tuševljaković, pisac i urednik Čarobne knjige, jednog od izdavača koji izdaje Marvelove stripove za domaće tržište, kaže da je tek tokom profesionalnog rada postao svestan Lijevog uticaja.

„Što u neku ruku nije loše, jer njegovim imenom nisam barato kao naučenom stavkom iz Vikipedije, već sam ga 'proverio' kroz direktan rad na stripovima. I tu sam uvideo koliku snagu on nosi."

„Iako nije bio savršen autor, uvek me je obarala s nogu njegova živahnost, zaljubljenost u jezičke igre, polet i maštovitost", kaže Tuševljaković.

Dodaje da je životna energija koju je Li posedovao u svojim delima „jedna od retkih kojima ne možemo da se ne divimo".

„Poživeo je gotovo čitav jedan vek i taj vek s pravom možemo da nazovemo vekom superheroja."

Strip crtačica Jelena Đorđević kaže da zahvaljujući Stenovom uspehu „umetnici danas imaju pravo da uopšte pomisle da stvaranje stripova može da bude legitiman posao, a ne samo hobi koji se radi u slobodno vreme".

„Dozvoljeno nam je da sanjamo da likovi koje stvaramo mogu da postanu važni za celu jednu kulturu i da dotaknu milione čitalaca."

„Da mejnstrim strip u Americi nije tako uspešan, ni druge forme stripa ne bi imale mogućnost da se razviju u meri u kojoj to jesu", kaže Đorđević za BBC.

Za pisca i prevodioca Ota Oltvanjija, Sten Li je oduvek bio „simbol raznovrsnosti i šarolikosti izbora".

„Mislim da ću večno ostati onaj klinac koji stoji pred trafikom na Jadranskom moru i bulji u sva ta nepregledna nemačka izdanja Marvelovih stripova koji nisu izlazili kod nas."

„Od njihovih stripova koji se jesu redovno pojavljivali kod nas, mislim da mi je Spajdermen u Eks Almanahu bio najvažniji, a Spajdermen jeste čist Sten Li."

Oltvanji dodaje da Lijeva „maksima o odnosu moći i odgovornosti uopšte nije loša životna filozofija".

Viktor Bogdanović, strip crtač koji radi za konkurentsku izdavačku kuću DC komiks je u intervjuu izjavio da mu je najveća želja da ipak nekada crta Spajdermena.

„Spajdermen je za mene uvek bio iznad svih ostalih. Sve što dete treba da zna o životu je u tim stripovima", ističe Viktor.

Marko Stojanović, nagrađivani strip scenarista, kao mlađi nije mogao ni da sanja da je sve njegove omiljene junake stvorio isti čovek.

„Mislim da nije preterivanje ako se kaže da je svet devete umetnosti juče izgubio jednog od svojih poslednjih, prvobitnih divova, a svi mi koji se bavimo stripom nekog na čijim smo ramenima sve ovo vreme čvrsto stajali."

I Sten će, kako dolikuje, nastaviti da živi kroz junake i univerzum koji je stvorio. Videćemo ga u Kapetanici Marvel i četvrtom delu Osvetinka, kako je unapred snimio te scene.

I treba se sa njim pozdraviti, uzvikom koji ne zahteva prevod na srpski, jer ga pravi fanovi znaju kao himnu.

Excelsior!

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk