Večne muke parkinga: Niš dobio prvu garažu 2018. godine

  • Uroš Dimitrijević
  • BBC novinar
Potpis ispod fotografije,

Direktor niškog parking servisa prvu garažu naziva „krunom poslovanja"

Nišlije, barem one motorizovane, očigledno imaju razlog za slavlje, jer je uz balone, šetnju i prisustvo vojske i brojnih ličnosti sa niške političke scene, svečano otvorena prva javna garaža u Nišu.

„Parkiralište je odrađeno po najsavremenijim standardima, ispunjeni su svi tehnički uslovi u saradnji sa strukom, a ekološki standardi na evropskom nivou su ispoštovani."

Ovim rečima direktor niškog Parking servisa Dejan Dimitrijević opisuje garažu koja nosi ime Gorana Ostojića, komandanta 63. padobranske brigade, koji je poginuo 1998. godine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Probijeno je nekoliko rokova tokom gradnje.

Dvospratna garaža pored niškog Doma Zdravlja nikla je na mestu na kom je ranije moglo besplatno da stane 40 automobila, sad će biti parkirano 70, od toga četiri za osobe sa invaliditetom.

Potpis ispod fotografije,

Stanari lokalnih zgrada se pitaju gde će ostavljati automobile

Besplatno sa plaćenim kartama

Parkiranje u novoj garaži će do kraja novembra biti besplatno, a nakon toga će se naplaćivati 40 dinara po započetom satu.

Kako su doskora besplatno parkirali na mestu današnje garaže, mnogi stanari uz ulice Vojvode Tankosića se pitaju kako će od sada biti regulisano ostavljanje njihovih vozila.

„Stanari besplatno tokom noći sa svojim plaćenim stanarskim kartama, a svi drugi korisnici će moći da se parkiraju 24 sata, sedam dana u nedelji", izjavio je za Južne vesti Dejan Dimitrijević.

Kako će to besplatno parkirati plaćenom karticom u toku noći, kada je ostalima omogućeno da se parkiraju non-stop, za BBC na srpskom je objasnila Jelena Nešić, portparolka niškog Parking servisa.

„Mesečnu kartu po ceni od 390 moći će da izvade stanari okolnih ulica i njima će biti omogućeno da ostavljaju vozila na parkiralištu Doma zdravlja van radnog vremena, dakle u toku noći", kaže Nešić.

Radni vreme Doma zdravlja je od sedam ujutru, što znači da stanari do tada moraju da pomere svoja vozila, ukoliko ne žele da plaćaju parking.

Potpis ispod fotografije,

Parking je besplatan za bicikle i mopede

Neke Nišlije nisu toliko oduševljene novom instalacijom Parking servisa.

Darko Stojić, koji svakog dana „muči muku sa mestom za parking", nije siguran koliko će efekta imati ovakav sistem.

„Parking u sklopu bolnice ne bi trebalo da se naplaćuje, to je totalna nebuloza. Ali sa druge strane, dosta pametnjakovića koristi besplatan parking u druge svrhe, koje nemaju veze sa zdravstvenom ustanovom", kaže Stojić za BBC.

„Kruna poslovanja", ali još uvek daleko od rešenja

Kako prenose Južne vesti, za direktora Dimitrijevića, otvaranje prve javne garaže je „kruna poslovanja" i „veliki dan za Niš" u kome, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2016. godine, ima 57.642 registrovanih putničkih vozila.

A dva javna parkirališta i novootvorena garaža daleko su od potrebnih kapaciteta.

„Nišu je potrebno nekoliko ovakvih garaža, jer dosadašnje obeležavanje parking mesta na ulicama samo dovodi do još veće gužve u saobraćaju", smatra Stojić.

On ističe primer Dušanove ulice, jedne od prometnijih niških ulica, u kojoj „tokom špica uvek nastane haos, kome samo doprinose parkirani automobili".

Potpis ispod fotografije,

„Nišu je potrebno nekoliko ovakvih garaža"

A ako tražite garaže po ostalim gradovima... srećno!

Prema podacima Zavoda za statistiku, Beograd ima 529.305 registrovanih putničkih vozila.

Ali kada je prestonički saobraćaj u pitanju, treba uzeti u obzir i vozila iz drugih mesta i turista koja svakodnevno cirkulišu gradom.

Beogradskih osam javnih garaža i 15 parkirališta, koja udružena nude nešto više od 7.000 parking mesta, nije dovoljno.

Nalaženje parkinga je već godinama jedan od gorućih problema u Beogradu.

U Novom Sadu, na čijim ulicama ima barem 104.000 automobila, postoji samo jedna garaža u blizini Srpskog narodnog pozorišta.

Za mnoge Novosađane, alternativa su „povremena parkirališta".

Potpis ispod fotografije,

Novi Sad ima jednu, a Kragujevac nijednu garažu

Kragujevac, sa preko 49.000 registrovanih putničkih vozila, kao domaćin fabrike automobila Fijat, ironično, nema nijednu javnu parking garažu.

Promena za Kragujevčane na točkovima bi navodno trebalo da stigne početkom proleća, za kad je najavljena izgradnja prve podzemne garaže.

Na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca, navodi se da će garaža, umesto prvobitno planiranih 400, imati više od 700 parking mesta.

A dotad - ko se kako snađe, kažu Kragujevčani.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk