Slika Srbije u jednoj vesti: Jubilarna putnica - medicinska sestra iz inostranstva

Niš, 10. decembar 2018. Image copyright Aerodrom "Konstantin Veliki"
Natpis na slici Tamaru Ristić na aerodromu je dočekao buket cveća

Medicinska sestra iz Niša na privremenom radu u Nemačkoj - Tamara Ristić odgovara ovom sve češćem opisu mladih u Srbiji.

Nije iznenađenje da je upravo osoba koja odgovara tom opisu - jubilarna putnica na niškom aerodromu „Konstantin Veliki", 331583. po redu, čime je bar za jedan premašen broj putnika iz prošle godine.

Prema istraživanju o kome je BBC na srpskom izšetavao, kofere bi da spakuje 450000 mladih - 36 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 29 godina.

Tamara Ristić odabrala je Nemačku, odakle je doletela linijom niskotarifne kompanije „Viz Er" iz Memingema, grada na jugu ove zemlje.

„To mi je jedna velika mogućnost da često budem ovde u Nišu sa porodicom, obzirom da radim u inostranstvu", rekla je jubilarna putnica okupljenim medijima.

Igra brojki

Niški aerodrom do prošlogodišnjeg ukupnog broja putnika došao je 20 dana pre kraja godine.

Prethodnih godina, ovi rekordi su rušeni znatno ranije tokom godine, a najavljivale su se i mogućnosti rasta broja putnika od 300 odsto.

„Aerodrom će nastaviti da ulaže u infrastrukturu i da razgovara sa avio kompanijama kako bi privlačio nove", rekao je na svečanosti v.d. direktora Aerodroma Dušan Knežević.

Uprkos pozitivnim rezultatima poslovanja, ali i protestima građana Niša, aerodrom „Konstantin Veliki" predat je u junu 2018. državi na upravljanje - bez naknade.

Nezavisni poslanik u Skupštini Srbije Milan Lapčević rekao je da u predlogu budžeta za 2019. godinu nisu predviđena sredstva za razvoj tog aerodroma što znači da država nije ispunila obećanje dato nakon preuzimanja aerodroma u Nišu da će nastaviti sa ulaganjima u tu kompaniju i u narednoj godini.

V.d. direktora Dušan Knežević rekao je da će ulaganja u aerodrom naredne godine iznositi milion i po evra, odnosno 180 miliona dinara.

U republičkom budžetu za 2019. godinu, dodao je Knežević, za ulaganja u aerodrom „Konstantin Veliki" izdvojeno je 76 miliona dinara.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči