Putin i psi: Da li je šarplaninac savršen poklon za ruskog predsednika

  • Uroš Dimitrijević
  • BBC novinar
Šarplaninac

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Jugoslovenski ovčarski pas će dobiti novog gazdu.

Predsednika Rusije Vladimira Putina tokom posete Srbiji očekuje tesan raspored diplomatskih sastanaka, ali i brojna iznenađenja.

Kako pišu Večernje novosti, Putin će navodno imati čast da utisne kockicu mozaika na zidu Hrama Svetog Save, a kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, fontana na Slaviji će naizmenično svetleti bojama ruske i srpske zastave.

Ali tu nije kraj srpske gostoljubivosti.

Večernje novosti takođe prenose da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ruskom kolegi pokloniti štene šarplaninca, Pašu.

Međutim, Vučić neće insistirati da se pas tako zove i dodaje da će ruskom predsedniku prepustiti slobodu izbora imena.

Potpis ispod videa,

Ruski predsednik nas gleda sa televizije, vojnih parada i majica.

Kakav je pas šarplaninac i da li je baš ova rasa dobar poklon za ruskog predsednika?

Šarplaninac, poznatiji kao Jugoslovenski ovčarski pas, najčuveniji je pas sa ovih prostora.

Za šarplanince važi da su odani vlasnicima, nepodmitljivi i da vole sneg - što ih možda čini idealnim poklonom za sve ljubitelje pasa, ne samo za predsednika Rusije.

„To je samouveren pas koji sam rasuđuje i zna šta mu je činiti. Odličan čuvar", kaže Zoran Slavković iz udruženja Šarplaninci Crepaja.

Slavković dodaje da je šarplaninac „najprivrženiji pas".

„Možda je i veća maza od maltezera, ali će zato dati život za porodicu."

Postoji nekoliko vrsta šarplaninaca. Od murdža, karabaša i merdžana, do tigrastog zlatnog i medovog.

O šarplanincu kruže brojne priče. Po jednoj legendi, ženka šarplaninca ode na planinu kako bi se okotila i tamo ostavi štence. Štene koje bi samo našlo put do sela, smatralo se pravim šarplanincem.

Nije poznato da li je štene koje će biti pokolonjeno predsedniku Putinu odgajano u istim uslovima.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Putin uživa u poklonima

Pas sa dvojnim državljanstvom

Šarplaninac je dobio ime po Šari, planini na kojoj je odgajan i do koje je navodno stigao sa legijama Aleksandra Velikog.

Prvi put je prikazan u Ljubljani 1926. godine godine, a Međunarodna kinološka federacija ga je 1939. priznala kao posebnu vrstu Ilirskog ovčarskog psa.

Ipak, na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza, ime je promenjeno u Jugoslovenski ovčarski pas - Šarplaninac.

Raspadom Jugoslavije, isplivale su brojne rasprave među novonastalim državama, pa se tako postavilo i pitanje - čiji je šarplaninac, srpski ili makednoski?

Srećom, ljubitelji pasa iz ove dve države su brzo došli do kompromisa, pa je šarplaninac jedan od retkih pasa koji može da se pohvali sa dva državljanstva.

Njegova „otadžbina" će zauvek biti Šar-planina, koja se prostire na području Makedonije i Srbije, pa je s toga i podela državljanstva pravična i razumna.

Potpis ispod videa,

Kako su mladi u Batajnici napravili kućice za pse lutalice

Zašto zvaničnici Putinu poklanjaju pse?

Poslednjih godina se sve više govori je li uopšte u redu nekome poklanjati kućne ljubimce.

Sajt udruženja za zaštitu životinja PETA navodi više razloga zbog kojih treba dobro razmisliti da li nekome uopšte treba da poklonite kućnog ljubimca.

Treba povesti računa da li osoba može dovoljno da se posveti životinji, može li mu posvetiti dovoljno pažnje, vremena i sredstava, te obezbediti uslove u kojima će boraviti.

Ali po svemu sudeći, ruski predsednik je idealan kandidat za vlasnika psa.

Poznato je da Vladimir Putin obožava životinje, naročito pse, što njegove kolege iz država koje imaju dobre odnose sa Rusijom koriste da mu, svako malo, poklone štene.

Tako je 2010. godine, kada je Rusija potpisala sporazum o gasu sa Bugarskom, Putin, tada na poziciji premijera, od bugarske vlade na poklon dobio karakačanskog ovčara.

Vašington post prenosi da je čitava Rusija učestvovala u javnom kumovanju štenetu. Na kraju je pas nazvan Bafi, po predlogu petogodišnjaka.

Dve godine kasnije, od zvaničnika Japana je dobio psa rase akita.

Japanci su pokušali i 2016. godine da uruče Putinu još jednu akitu, ali je ruski predsednik morao da odbije ovaj poklon.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je 2017. godine Putinu za rođendan poklonio štene alabaja - srednjoazijskog ovčara - po imenu Verni.

Ukoliko Putin prihvati poklon, šarplaninac Paša će postati četvrti pas predsedničke rezidencije.

Putin je od 1999. do 2014. imao crnog labradora, za koga poriče da ga je pustio da šeta u sobi tokom sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, znajući da ona ima veliki strah od pasa.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk