Intervju petkom: LP Duo - hibridni klaviri, romantični optimizam i mnogo mašte

  • Jelena Maksimović
  • BBC novinarka
LP Duo

Izgleda kao običan akustični klavir, ali zvuk koji proizvodi dolazi iz budućnosti. Nije komplikovani naučni koncept, već mehanizam koji pretvara akustični klavir u digitalni instrument.

LP Duo - Sonja Lončar i Andrija Pavlović - već dve godine u nastupima koristi hibridni klavir.

Sa inženjerom Draganom Novkovićem, „izmaštali" su ovaj instrument koji adrži 88 senzora za svaku dirku, preko kojih se aktivira iz kompjutera zvuk ili svetlo.

Sonja i Andrija sviraju zajedno već 15 godina. Obeležiće taj jubilej koncertom u beogradskoj dvorani Kolarac 2. marta.

I dok Andrija pomalo negoduje na spominjanje nekakvih godišnjica, Sonja kaže: „To nije malo vremena, da sa nekim blisko sarađuješ".

Kada pričaju o svom radu, veoma su opušteni i spremno odgovaraju na pitanja. Andrija se trudi da se što preciznije izrazi, Sonja svaku rečenicu začini smehom.

Prepoznavanje sličnih ideja i odluka da zajedno sviraju i stvaraju opredelili su ih za rad u dvoje.

Na jednom takmičenju klavirskih dua svirali su u konkurenciji braće i sestara, među kojima je bilo i blizanaca. Ali njihov duet je specifičan.

„Nikad ni nisam želela da sviram sama, meni je to dosadno. Izađem na scenu i nemam sa kim da podelim iskustvo," kaže Sonja za BBC na srpskom.

Kad je upoznala Andriju osetila je „apstraktno razumevanje u muzičkom smislu", kao i „svakom drugom, što je neophodno".

„Kad sviraš, ti uđeš u nekakav balon"

Iako danas izvode uglavnom dela savremenih kompozitora, svirali su i klasični repertoar - kompozicije Mocarta i Baha, kao i pionira moderne klasične muzike poput Karlhajnca Štokhauzena i Džona Kejdža.

Ljubav prema zvuku analognih sintisajzera, futurističke muzike koja zvuči kao da dolazi iz prošlosti izražavaju u okviru projekta LP Elektro, čije će prvo izdanje biti objavljeno u maju.

Iza njih su brojnih koncerti održani širom sveta - od čuvenog njujorškog Karnegi hola, Pariza, Londona do nastupa u Singapuru.

Slažu se da njihovu publiku uglavnom ne čine ljudi koji vole klasičnu muziku - nakon koncerta u Singapuru prisutni su se popeli na scenu da vide izbliza kako izgleda hibridni klavir.

Andrija tvrdi da što je publika informisanija, u vazduhu preovlađuje snobizam. I dok Holanđani vole da pozdrave izvođače stajanjem na kraju koncerta ako im se dopao nastup, Njujorčane, očekivano, nije lako impresionirati.

„Ustali su, ali ceo koncert je trajala borba" opisuje atmosferu u Karnegi holu.

Posle takvog uspeha, trude da se zaborave postignuto i kao analfabete krenu od početka.

Zato Andriju posebno raduje da svira s ljudima koji nisu školovani muzičari. Objašnjava da oni instinktivno pronalaze novih rešenja, do kojih školovani muzičari ne bi došli tako lako.

„To je jako inspirativno, uvek nastane nova muzika, neki novi zvuk", kaže.

I pored obrazovanja na umetničkoj akademiji, Sonja i Andrija ne smatraju sebe klasičnim muzičarima.

Po Andriji „muzika je duhovna kategorija, a vežbanje shvatam kao meditaciju". I kada je probao da meditira, shvatio je da to zapravo radi ceo život.

Bavio se i savremenom umetnošću - sa Aleksandrom Filićem je izveo performans Dinner with Cage, u okviru kog su „ozvučili večeru", stavili je na klavir i jeli po stavovima. Nastupao je i u pratećem bendu hip-hop postave Prti Bee Gee.

Sonja je godinama svirala sa bendom Jarboli. Saradnju opisuje kao „umetnički projekat", jer Jarbole nije doživljavala u početku kao tipičan rok bend.

Ko su LP Duo

  • LP duo čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović.
  • Upoznali su se tokom studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zajedno nastupaju od 2004. godine.
  • Završili su master studije za klavirski duo na Visokoj školi za muziku i pozorište u Rostoku.
  • Više puta sz nastupali i održali uspešne koncertne turneje u Srbiji, Holandiji, Finskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD kao i na festivalima: BEMUS, BELEF, Beograd/Ljubljana express, Noć muzeja (Budimpešta), Međunarodna tribina kompozitora, Muzičko Bijenale Zagreb i mnogim drugim.
  • Do sada su premijerno izveli više od 30 dela domaćih i inostranih kompozitora savremene muzike. Neka od ovih izvođenja bile su svetske premijere i mnoge kompozicije su njima posvećene.
  • Njihova diskografija obuhvata sedam albuma, koji su objaljeni u Srbiji, Hrvatskoj, Danskoj i Holandiji.

Zanat, vojska i sloboda

Dok je nedavno bio bolestan od gripa, Andrija se vratio čitanju kratkog romana Gubitnik austrijskog pisca Tomasa Bernharda.

Lomljen virusom morao da je odustane od romana u kome je vrhunski talenat predstavljen kao izvor destrukcije.

A možda ga je knjiga podsetila na sate i sate vežbanja u želji da se postigne preciznost interpretacije koja se očekuje na umetničkim akademijama.

Iako duboko veruju da u muzici nije važno ko je brži, jači i bolji, slažu se da je svet klasične muzike jedna vrsta kompetitivnog sporta.

Zato na pitanje da li su nekad osetili da škola guši želju za muzikom i Andrija i Sonja kažu da je bilo dosta momenata kada su poželeli da odustanu.

Sonja se seća petodnevnog takmičenja u Majamiju - na kraju joj je zaličilo na film I konje ubijaju, zar ne? u kome parovi pokušavaju da pobede na maratonskom plesnom takmičenju tokom velike ekonomske krize u Americi.

U Majamiju su učesnici odustajali, neki su se razboleli od stresa, a Sonja i Andrija su shvatili da ovakva vrsta takmičenja za njih nema veze sa umetnošću.

„Svaka škola je kao vojska", kaže Andrija.

Ipak, uz pomoć inspirativnih profesora i on i Sonja su uspeli da prevaziđu krize i nađu svoj put.

„Treba ovladati zanatom, ali ključnu razliku prave naši životi, interesovanja, pogledi na svet..." tvrdi Andrija.

Sonja dodaje da je dugogodišnje vežbanje doprinelo da danas mogu da lakše i preciznije predstave publici svoj unutrašnji svet.

Klavir su počeli da sviraju kao deca, ali su na njih ogroman uticaj imali različiti popularni muzičari.

Sonji je to bila Kejt Buš, čija „muzika je jako slikovita". Kasnije je otkrila bristolsku scenu, izvođače poput Massive Attack, Portishead i Trikija, koji su je definitno opredelili za elektronsku muziku.

Popularna trip-hop scena s kraja devedesetih takođe je značajna i Andriju. Ipak, izdvaja pank kao ključni uticaj, više u društvenom, nego muzičkom smislu.

Tokom srednje škole imao jedno vreme imao je bend u kome je svirao bas gitaru.

Kada je nedavno pokušao da rekonstruiše svoje prvo muzičko sećanje - bila je to špica sa beogradskog radija Studija B, koji je, kaže, stalno svirao u njegovoj kući.

Prva ljubav u svetu klasične muzike bila mu je Verdijeva Aida.

„Zanimljivo", iznenadila se Sonja.

Danas oboje predaju na umetničkim akademijama - Sonja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a Andrija na Studijama za scenski dizajn u Novom Sadu. Pokušavaju da studentima objasne da nakon što nauče pravila, treba da pronađu svoju slobodu.

Kad ne sviraju, gledaju filmove i serije. Sarađivali su s mnogim pozorišnim rediteljima, a trenutno se emituje serija Žigosani u reketu, za koju su takođe komponovali muziku.

Idealni filmski saradnici bili bi za Sonju reditelj Edgar Rajt, a za Andriju, ozloglašeni Lars fon Trir.

Hibridni klavir

Hibridni klavir je nastao u okviru projekta Kvantna muzika. Prototip su napravili u saradnji s inženjerima Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, koji ih je upoznao s kvantnim fizičarem Vlatkom Vedralom, sa kojim sarađuju u okviru projekta Kvantna muzika.

Andrija za kvantnu fiziku kaže da je „filozofija 21. veka", pa im razgovori sa naučnicima deluju jako inspirativno.

A zašto je važno spojiti klavir sa sintisajzerom? Jer - ovakav klavir ima neograničene mogućnosti za manipulaciju digitalnim zvukom.

„Osećaj sviranja na pravom klaviru je pijanistima nezamenljiv. Tu možemo da budemo najvirtuozniji, što je nemoguće postići na analognim sintisajzerima", kaže Sonja Lončar.

Nova klavirska scena

U svetu su već godinama popularni kompozitori i izvođači nove klavirske muzike poput Hauške, Nilsa Frama i Maksa Rihtera.

Sonja Lončar kaže da je ključna figura te muzike kompozitor Erik Sati koji je stvarao pre sto godina.

Krajem septembra, izdavačka kuća Pop depresija objavila je kompilaciju Klavirsko nebo predstavivši ovdašnje kompozitori koji stvaraju na klaviru.

LP duo se s pravom može smatrati pionirom ove scene. Andrija kaže da mu jako prija što među kompozitorima u poslednjih nekoliko godina ima samoukih, koji dolaze iz sveta popularne muzike.

„Muzika je stvar srca i instinkta", kaže Andrija i dodaje da ga veoma raduje „povratak jednostavnosti i emotivnosti u muzici".

Na koncertu 2. marta, LP duo će izvesti muziku sa odjavne špice srpskog naučnofantastičnog filma Ederlezi rajzing kompozitora Nemanje Mosurovića, zajedno sa gudačima Beogradske filharmonije.

Iako je smešten u budućnost, ovaj film deluje veoma retro, što je slično i poetici LP Dua.

„To je taj romantični minimalizam", opisuje njihov stil Sonja Lončar.

„Romantični optimizam", ispravlja je Andrija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk